Geleceğin otomotiv renkleri…

Yeşili beklerken;

BASF tasarımcıları global trend tahminini sunuyor.

Yeşil, bronz ve kahverengi – rapor, hangi renklere rağbetin artacağını gösteriyor

Geleceğin otomotiv renkleri doğal bir şekilde işlenecek. Geçişli meyve ve bakır tonları, yeniden keşfedilecek olan kahverengi, mavi ve yeşil gibi doğal renklerle birlikte yarının otomotiv renk portföyünü geliştirecek. Son birkaç yılda yeşil renk yollarda fazla görünmezken, önümüzdeki dört ila beş sene içerisinde yeşil rengin daha popüler olacağı tahmin ediliyor. Bunlar, BASF tasarımcılarının kısa bir süre önce yayınlanmış olan 2012-2013 trend tahminin sonuçları.

Renk dünyasında, siyah ve gümüş gibi sabit renkler dışında belirgin bir şekilde gelişme görülüyor. Kahverengi trendi, BASF uzmanlarının bir yıl önce öngördüğü şekilde devam ediyor. Bu renk hali hazırda Almanya’da yeni tescil edilen otomobillerin yaklaşık yüzde yedisinde kullanılıyor ve bu yükseliş devam edecek. Global tasarım ekibinin tahminine göre, “Yollarda daha fazla renge duyulan ihtiyacın işaretleri devam ediyor ve gelecekte bronzlar ve zümrüt yeşilleri gibi daha farklı renkleri görüyor olacağız. Özellikle yeşil renk daha belirgin olmaya başlayacak.” deniyor. Avrupa Tasarım Başkanı Mark Gutjahr şöyle açıklıyor, “Ekoloji kavramına verilen değer artık yeniden yeşil renkle ön plana çıkartılabilir ve bu renk, dört ila beş yıl içerisinde otomobillerde görülecektir. Trend olmuş bir rengin yollarda görülmesi için gereken zaman bu civardadır. Bu yüzden yeşil renk için biraz daha beklememiz gerekiyor.”

Bugünlerde, yeşil renk zaten Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa’daki BASF tasarımcıları tarafından ileri sürülen geçerli trend tahmini. Tahmin, aşağıda belirtilen sosyal trendlere dayanıyor:

Yeni çeşitlilik

Sürdürülebilirlik konusu, sadece çevre açısından değil aynı zamanda her gün yaşadığımız dünya açısından radarımızda olmaya devam ediyor. Gutjahr, “Bu, ürünlerin dünya genelinde giderek daha benzer bir hal aldığına bir işaret. Bir yanda, el sanatları gibi geçmişin ve geleneklerin yeniden takdir edilmesine neden oluyor, diğer yanda ise, niş zevklerin özel bir şekilde bir araya getirilmesi ve seçilmesiyle, tekrardan daha fazla çeşitlilik sağlamaya çalışıyoruz.” diyor. Söz konusu otomobil renkleri olduğunda, üst düzeydeki beğeniler de yeniden keşfediliyor. Uzun süredir beklenen yoğun yeşil renk yeniden ön plana çıkıyor. Buna ek olarak, yakut kırmızısı ve maviler de renk yelpazesini genişletiyor.

Deneyimlenebilecek malzemeler

Modern iletişim teknolojileri, siyasette, ticarette ve toplumda, büyük değişiklikleri tetikliyor. Gelecekte teknoloji daha az dokunulabilir hatta daha fazla sezgisel olacak. Örneğin, akıllı telefonlarda tuş takımlarının yerini dokunmatik ekranlar aldı. BASF Coatings Avrupa tasarımcısı Corinna Sy, “Bunun aksine, pek çok alanda yeni anlatımsal ve dokunsal özellikler gözlemliyoruz. Ağır maddeler, göz alıcı yüzeyler ve ahşap ve taş gibi canlı materyaller, içerisinde yaşadığımız bu dünyanın daha güçlü bir duygusal yükle dolmasını sağlıyor. Otomotiv dünyasında bu, daha yoğun renkler ve daha cesur efektler bekleyebileceğimiz anlamına geliyor.” diyor ve açıklıyor, “Yeni renkler kendini ifade ediyor, ama iyi bir hikaye gibi her şey ortada değil.” Tasarımcılar koyu meyve renkleri, yoğun kahverengiler ve bakır renkler ve parlak zümrüt renklerinin yollarda güçlü renk deneyimleri yaratacağını öngörüyor.

Global ekip, bölgesel özellikler

Otomobil üreticileri global çalışıyor ve düşünüyor. Bu yüzden BASF’ın tasarım ekibi, bölgesel özellikleri veya renk trendlerini göz ardı etmeden uluslararası trendleri dikkate alan global bir yapıya sahip. Asya Pasifik’te yükselişe geçen otomotiv sektörünü göz önüne alarak, yerel üreticilere karşı adil olmak adına, tasarımcılar kendi trend koleksiyonlarına Asya Pasifik ve Çin’e özgü renkleri dahil ettiler. Asya Pasifik ve Çin renk trendleri ay sonuna doğru bölgede açıklanacak.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir