Gaz ticari araçlar bu kez yatırımla Türkiye’ye dönüyor…

2004 yılında Türkiye pazarına girdiğinde ticari araç sektöründe önemli bir yer edinen Gaz Ticari Araçlar ara verdiği faaliyetlerine Mersa Otomotiv Distribütörlüğü’ndeki  “GAZelle Business”modeliyle yeniden başlıyor. Bu kez Türkiye’ye yatırım yapma kararı alarak dönen Gaz Ticari Araçlar, Sakarya’da kurulan montaj üretim hattı ile iç pazara olduğu kadar ihracata yönelik araçlar da üreterek ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Dayanıklı yapısı, yol ve her türlü olumsuz koşula karşı geliştirilen donanımlarının yanında ulaşılabilir fiyatıyla Rusya hafif ticari araç pazarında yüzde 52’lik paya sahip  Gaz Ticari Araçlar, Türkiye faaliyetlerine Mersa Otomotiv Distribütörlüğü ile yeniden başlama kararı aldı. Daha önce Türkiye ticari otomotiv sektöründe bir ithalat markası olarak yer alan Gaz, şimdi Sakarya bölgesinde kurulan Gaz Ticari Araçlar montaj üretim hattı ile iç pazarın yanı sıra ihracat için de araç üreterek ülke için katma değer yaratacak. İlk Gaz markalı ticari araç olacak olan “GAZelle BUSINESS”in sonbaharda Sakarya’daki üretim bandından indirilmesi planlanırken, Türkiye’de araç üretim yelpazesi ile yetkili satıcı ve servis ağının genişletilmesi için tüm olanaklar kullanılacak. “GAZelle BUSINESS” 3.5 ton ağırlığı ve 1.5 ton yük kapasitesi ile bugün;Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Belarus ve diğer Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinde en popüler hafif ticari araç olarak en çok tercih edilen marka olarak ilk sırada yer alıyor.

Gaz Ticari Araçlar’ın Mersa Distribütörlüğünde yatırım başta olmak üzere, Türkiye faaliyetlerini sürdürme kararı ve hedeflerinin açıklandığı toplantı İstanbul’da gerçekleştirildi.  Gaz Ticari Araçlar’ın Türkiye Distribütörü Mersa Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gören, Gaz Ticari Araçlar Türkiye Genel Müdürü Mustafa Sivri, Gaz Ticari Araçlar Teknik Genel Müdür Yardımcısı Adem Yılmaz, Gaz Ticari Araçlar Rusya Satış ve Pazarlama Direktörü Oleg Markov ile Gaz Ticari Araçlar Rusya Pazarlama Direktörü Mikhail Bakhtarin’in katılımı ile gerçekleşen toplantıda, markanın ileriye dönük stratejileri açıklandı.

Mersa Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gören, otomotiv sektöründe uzun yıllardır yetkili satıcı ve servis olarak hizmet verdiklerini ve bu tecrübe ışığında distribütörlük faaliyetlerine başlama kararı aldıklarını kaydetti. Gören, Türkiye hafif ticari araç pazarının Avrupa’nın en büyük pazarlarından biri olduğunu belirterek“ Mersa Otomotiv olarak daha önce bu pazarda denenmiş, sağlamlığı ve ulaşılabilir fiyatı ile beğenilmiş bir marka ile başlamayı uygun bulduk. Sakarya’da öz sermayemizle yaklaşık 15 milyon Euro’yu bulacak bir yatırım ile montaj üretim hattı kuruldu. Burada montajlanacak araçlar yurtiçi ve yurtdışı pazarlara Türkiye’den ulaştırılacak. Kuzey Afrika ve Avrupa’yı öncelikli pazarımız olarak görüyoruz. Gaz, klasikleşen Rus malı sağlamlığı, zor şartlarda sergilediği üstün performansı ve uygun fiyatı ile özellikle büyümek isteyen küçük işletmelerimizin tercihi olacaktır” şeklinde konuştu.

“GAZelle:Tasarruflu ve Çevreci”

Gaz Ticari Araçlar Türkiye Genel Müdürü Mustafa Sivri ise, yeni cummins motoru ile Gaz Ticari Araç markası olan “GAZelle Business”ın yakıt ekonomisi ve sağlamlığına çevreci özelliklerinin de eklendiğini belirtti. Sivri, Gaz markasının Türkiye’ye yabancı bir marka olmadığını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti;

“Distribütörlük anlaşmaları sırasında yaptırdığımız müşteri anketinde memnuniyet oranlarında yüzde 90’lara ulaştık. Bunun verdiği cesaret ile markamızı, Türkiye pazarına ilk etapta 5 farklı üst yapı seçeneği ile sunacağız. GAZelle Business modelinin panelvan, şasi, uzun şasi, tek ve çift kabin modellerinin montajı Sakarya’da kurulan tesisimizde gerçekleşecek. Bu seneyi 300 adetlik bir üretimle tamamladıktan sonra 2013 yılı için satış hedefimiz iç pazar ve ihracat olarak toplam 2 bin 500 adet. Türkiye pazarında özellikle hafif ticari araç pazarında sert bir rekabet yaşanıyor. Biz bu rekabet ortamına yüksek taşıma kapasitesi, tüm modellerde çift arka tekerlek ve ciddi bir fiyat avantajı ile giriyoruz.”

“Türkiye, ihracat Üssümüz olacak”

 

Gaz Ticari Araçlar Rusya Satış ve Pazarlama Direktörü Oleg Markov ise, Türkiye’nin Afrika ve Avrupa’ya açılmalarını sağlayacak önemli bir üs olarak gördüklerini söyledi. Gaz Ticari Araçları’nın Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Beyaz Rusya ve diğer BDT ülkelerindeki en popüler hafif ticari araç olma özelliğini taşıdığını kaydeden Markov  “Markamız Rusya’nın en çok satan hafif ticari aracı olarak yüzde 52’lik pazar payına sahiptir. Türkiye, bizim ihracatta istediğimiz başarıları elde etme yolunda en fazla önem verdiğimiz ülkelerin başında gelmektedir. Burada kurulan montaj üretim hattı ile Avrupa pazarlarına açılmayı hedefliyoruz. Türkiye’de üretilecek GAZelle Business, Avrupa normlarını karşılayacak özelliklere sahip olacak. Gaz’ın güvenilirliği, sağlamlığı, düşük yakıt ve işletme giderleri, üstün manevra kabiliyeti, başarıya giden yolda en önemli artılarımız olacaktır” diye konuştu.

GAZelle Business “Sağlamlık ve Konfor”

2010 yılında büyük modernizasyondan geçen GAZelle Business, şasi, uzun şasi, panelvan, çift-tek kabin olarak 5 farklı versiyon ile kullanıcılarına sunulacak. İlk kez 2004 yılında Türkiye pazarına giren ilk Gaz araçlarına göre 150 ayrı noktada yapılan değişiklikler, GAZelle Business’e üstün özellikler kazandırıyor. 120 hp gücünde, 270Nm torka  sahip 2,8lt.’lik dizel Cummins ISF motor GAZelle Business’ın en yeni donanım özelliklerinin başında geliyor. GAZelle Business’ta yapılan değişiklikler, iyi bir taşıma kapasitesinin yanı sıra seri manevra kabiliyeti, ergonomi, konfor, üstün yol tutuşu ve kolay kullanım özellikleri de sunuyor. ZF hidrolik takviyeli direksiyon, ZF Sachs süspansiyon, amortisör ve debriyaj, Bosch elektrik destekli fren sistemi, +50’den -70 dereceye kadar hava sıcaklıklarında sorunsuz çalışmasını sağlayan T-Rad radyatör, GAZelle Business’ın öne çıkan üstün özelliklerinden sadece bazıları.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir