Federal-Mogul’dan sürtünme azaltıcı uygulama

Piston  segman sürtünmesinin azaltılmasının, hem yakıt tüketimine hem de egzoz emisyonlarındaki iyileşmelere önemli katkısı vardır. Federal-Mogul (Germany, Technology Center) firması benzinli  motorlar için yeni bir kaplama geliştirdi. Firma yetkilileri, uygulanan CarboGlide  kaplamanın segman sürtünmelerini %20’ye kadar azalttığını ve bundan dolayı yakıt ekonomisinde iyileşmenin ve dolayısıyla CO2 emisyonlarında azalma sağladığını belirti.

CarboGlide’ın  yüksek aşınma direncinden dolayı, direk enjeksiyonlu ve turbo uygulamalı motorlarda dahi motor ekonomik ömrü boyunca da hizmet görebilmektedir.  CarbonGlide ayrıca silindir yüzeylerinin kritik yağlama koşullarında dahi  çizilmesini ve kazınmasını önlemektedir.

Federal-Mogul’un  Fiziksel Kaplama Direktörü Dr. Marcus Kennedy, segman sürtünmesinin özellikle  yüksek basınç uygulamasına sahip olan turboşarjlı ve aşınmaların yüksek olacağı direk enjeksiyonlu motorlar başta olmak üzere motorlardaki en büyük mekanik  kayıplara neden olduğunu belirtti.

Üründe, çok  katmanlı amorf mikroyapılı karbon (multilayer amorphous microstructure containing carbon) kullanılmaktadır. Kaplama, piston segmanları için özel olarak geliştirilmiş Fiziksel buhar çöktürme ile kimyasal buhar çöktürmenin (Plasma Enhanced Chemical Vapor Deposition) birleştirildiği gelişmiş bir yöntemle uygulanmaktadır. Uygulanan kaplama kalınlığı 10 mikrona (394 µin) kadar olabilmektedir. Bu kalınlık düzeyi, DLC (Diamond Like Coating) yönteminden üç kat daha büyük olduğunu buraya not düşelim.

Kaynak: Stuart  Birch’in 31-Ağu-2011 tarihinde sae.org’da  yayımlanan “Federal-Mogul’s new take on  friction reduction” konulu makalesinden Dr. Abdullah Demir tarafından derlenmiştir.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir