F1 kilidini Başbakan çözecek

Ülkemizde beş yıldır gerçekleştirilen ve bu yıl da sonuncusu olabileceği tartışılan Formula 1 konusunu Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) Başkanlığı yapan Mümtaz Tahincioğlu ile konuştum. Öncelikle Formula 1’in Türkiye’ye gelmesinde büyük emeği olan Tahincioğlu’nun gelinen bu son noktada hayli üzgün ve düşünceli olduğunu söyleyebilirim. İşe önce rakamlardan başlayalım.
Biz Formula 1’e şimdiye kadar her yıl 13.5 milyon dolar ödüyoruz. Formula 1 patronu Ecclestone bu yıl bu fiyatı 26 milyon dolara çıkartmak istiyor. Diğer Formula 1 düzenleyen ülkeler şu anda 40 milyon dolar ödüyor. Örneğin Rusya bu yıl 40 milyon dolar ödeceyek. 13.5 milyondan 26 milyon dolara çıkması bizim yöneticilerin tepkisine yol açmış ve “bu para verilmez”yorumu yapılarak bu noktaya gelinmişti. Mümtaz Tahincioğlu bu kilitin anahtarının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’da olduğu söylüyor ısrarla. “Başbakan bu konuda iyi bilgilendirilmedi”diyen Tahincioğlu endişeli sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Bu işin inceliklerini Başbakan’a anlatmalıyız. Bence bu iş Başbakan’a yanlış aksettirildi. Formula 1’in İstanbul’da olması iç-dış turizm, tanıtım ve prestijimiz açısından çok önemli. Formula 1’I düzenleyen ülkelerin arasına girmek çok önemli bir prestij bence. Önemli bir tanıtım entrümanı bu. Bakın seyirci geliyor. Üstelik yabancı seyirci. Oteller doluyor, ticaret artıyor. İşin bir önemli kısmı da bu yıla kadar zaten amorti etmişsin bundan sonra kazanmak daha kolay olur. Daha ucuz bir tanıtım aracı bulamayız biz. İstanbul Park dünyada ilk üçe giren önemli pistlerden biri. ”

TAMAM YA DA DEVAM!
Şimdi Haziran başına kadar bir zamanımız var bu işe “tamam”veya “devam”demek için. Seçim sürecinde Başbakan konuya el atıp da “devam”der mi bilinmez. Ama Tahincioğlu bu iş için elinden gelen herşeyi yapıyor. Eğer Formula 1’e “tamam”denirse yani artık yarışlardan çekilirsek ne olacak? Tahincioğlu bu soru için “Yazık olur bence. Ama Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’ne verilir işletmesi için. GSGM de Federasyona verir. Ama Formula 1 ve Moto GP olmadan o pistin hiç bir esprisi yok ki. Olmaz da. Gördük ki, kurumların ortak olduğu bir işletmede hiç bir şey yapılamıyor. İstanbul Park’ta böyle oldu. Baştan beri işletme konusunda hatalar yapıldı. Bir işadamı olarak konuya baktığımda biz işletmede hatalar yaptık diye bilirim. Burayı işletmek başka bir iş, organizasyonlar düzenlemek başka bir iş. Burasını eğer Formula 1 yapmayacaksak OSD, ODD işletebilir. Fuar alanı yapılır, test pisti olarak kullanılır. Bunların hepsini zamanında ilgili bakanlara, yetkililere anlattık.”diyor.

“YAZIK OLUR”
OYDER’in toplantısında konuşma yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün 120 milyon dolarlık bütçesi olan bir Arge çalışmalarından sözetmiş ve otomobil firmaları için test pisti yapacaklarını söylemişti. Bu konuşmayı Tahincioğlu’na anımsattığımda Tahincioğlu şu yanıtı verdi: ” Ben bunu OYDER’e, OSD’ye söyledim. Bütün bunları konuştuk. Ama İstanbul Park’ta Formula 1 olmaz ise yazık olur. Onun dışında herşey olur ama böyle bir alanda fuar düzenlemek yakışık alır mı?”diyor. Federasyon Başkanı olarak şimdi bu konunun önemini Başbakan’a bir kez daha anlatmanın yollarını arıyor Mümtaz Tahincioğlu. Seçim öncesinde Başbakan buna zaman ayırabilir mi bilinmez. Ama eğer Haziran ayına kadar bir yanıt veremez ve Formula 1’I elimizin tersi ile itersek elimizde bir tane daha Olimpiyat Stadımız olacak.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir