ESP/VSC (Araç Denge Kontrol Sistemi) sisteminin, önden kayma (azdönerlik – understeer) ve arkadan kayma (aşırı dönerlik – oversteer) düzeltmesi

Dönüş esnasında ESP/VSC (Araç Denge Kontrol Sistemi) sistemi, önden kayma (azdönerlik – understeer) ve arkadan kayma (aşırı dönerlik – oversteer) düzeltmelerini nasıl telafi eder?

ABS ve TCS sistemleri temel olarak frenleme ve hızlanma esnasında frenin istikrarlı çalışmasını ve aracın kararlılığını sağlamak için kullanılırken, VSC sistemi, dönüş esnasında aracın “direksiyon ve yön istikrarını/stabilitesini” kontrol eder. Sistem, ani direksiyon hareketlerini ve kaygan yüzeylerde yanal kaymaları saptar ve daha sonra motor çıkış gücünü ve her bir tekerleğe uygulanan fren gücünü en yüksek seviyede kontrol ederek, ön tekerlerin ve arka tekerlerin kaymasını azaltmaya çalışır. Fren kontrol metodu, aracın çekiş tipine göre değişiklik gösterir.

Fazladan savrulma momenti (önden kayma) oluşturmak için, aşağıdaki fren uygulamaları gerçekleştirilmelidir:

• Arka iç tekerlek

• Ön iç tekerlek (belirli bir seviyeye kadar)

Negatif savrulma momenti (arkadan kayma) oluşturmak için, aşağıdaki fren uygulamaları gerçekleştirilmelidir:

• Ön dış tekerlek

• Arka dış tekerlek (belirli bir seviyeye kadar)

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir