ESP Her Yıl Binlerce insanın Yaşamını Kurtarıyor

ESP ülkemizde yeni tescil edilen tüm binek ve 1,3 tonun altındaki ticari araçlarda standart ekipman haline geldi.

ESP, AB ülkelerinde ise yeni tescil ettirilen tüm binek otomobiller ve hafif ticari araçlarda zorunlu oldu.

ESP, piyasaya sürülmesinden bu yana Avrupa genelinde 190.000 kazayı önleyerek 6.000’den fazla insanın hayatını kurtardı.

Bosch, sistemin seri üretimine geçtiği 1995 yılından bu yana 100 milyon adet ESP üretimi gerçekleştirdi.

2014’te Avrupa’daki tüm yeni taşıtların yüzde 84’ü ESP ile donatılırken, dünya çapındaki tüm yeni taşıtlarda bu rakam sadece yüzde 59 düzeyinde kaldı.

Elektronikdenge programı; 1 Kasım 2014 itibarıyla Türkiye’de yeni tescil edilen tüm binek ve 1,3 tonun altındaki ticari araçlarda isteğe bağlı olmaktan çıkıp standart ekipman haline geldi. Aynı zamanda Avrupa Birliği ülkelerinde 1 Kasım 2014 tarihinden itibaren, 3,5 tona kadar brüt taşıt ağırlığına sahip tüm yeni tescil ettirilmiş binek otomobilleri ve hafif ticari araçların patinaj önleme sistemi ile donatılmış olması gerekiyor. Düzenleme, bir yıl sonra da diğer tüm araçlar için yürürlüğe girecek.

Emniyet kemerinin ardından en önemli taşıt güvenlik sistemi olma özelliğini taşıyan ESP, önem sıralamasında hava yastığını dahi geride bırakıyor. Bosch, 1995’te seri üretime başlamasından bu yana 100 milyon adet ESP üretimi gerçekleştirdi. Avrupa’daki tüm yeni taşıtların yüzde 84’ü 2014’te patinaj önleyici sistem ile donatılırken dünya çapında bu rakam sadece yüzde 59 oldu. Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young; “Bağımsız araştırmalara göre, tüm taşıtların patinaj önleyici sistem ile donatılması halinde, yollardaki patinaj kaynaklı kazaların yüzde 80’e yakını önlenebilecek” diye konuştu.

Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young “ESP yaşam kurtarır. Bosch tarafından gerçekleştirilen bir kaza araştırması da sistemin hayati önemini ortaya koyuyor. 2011 yılında, ESP Avrupa Birliği ülkelerindeki araçların sadece yüzde 40’ında takılı olmasına rağmen 33.000’den fazla yaralanmalı kazayı önleyerek 1.000’in üzerinde yaşam kurtardı. ESP, 1995’teki lansmanından bu yana, Avrupa çapında 190.000 kazayı önleyerek 6.000’i aşkın yaşam kurtarmış oldu”  dedi.

ESP – Son derece yüksek katma değer sunan, tam anlamıyla çok yönlü bir sistem

Kuru, ıslak, çamurlu, kaygan yollarda direksiyonu aniden kırmak sıklıkla ciddi trafik kazaları ile sonuçlanıyor. ESP, akıllı sensörler kullanarak arabanın gerçekten sürücünün yönlendirdiği istikamette ilerleyip ilerlemediğini saniyede 25 defa karşılaştırıyor. Ölçülen değerlerin uyuşmaması halinde, patinaj önleyici sistem devreye girerek önce motor torkunu düşürüyor. Bunun yetersiz kalması halinde, her bir tekerleğe ayrı ayrı fren uygulayarak aracın istikametini koruması için ihtiyaç duyulan karşı kuvveti yaratıyor.

ESP, 1978 yılında Bosch tarafından yaratılan ABS antiblokaj fren sisteminden sonraki adımı oluşturuyor. Günümüzde, ESP salt bir patinaj önleyici sistemden çok daha fazlasını temsil ediyor. ESP’nin yokuş kalkışlarda taşıtın arkaya kaymasını engelleme yeteneği de dahil bir dizi katma değerli fonksiyon, performansının büyük kısmını açıklıyor. Bu aynı zamanda yoldan çıkan treylerleri dengeleyebiliyor, SUV ve hafif ticari araçların devrilme riskini de azaltabiliyor.

ESP birçok sürücü destek sisteminin temelini oluşturuyor

Elektronik dengeleme programının aynı zamanda birçok sürücü destek sistemi ve otomatik sürüş konusunda da anahtar bir rol oynaması, neden sürekli olarak geliştirildiğini de açıklıyor. Bosch, ESP’yi gelişmekte olan pazarlardaki giriş düzeyi arabalar için makul fiyatlı ESP light’tan ticari araçlara yönelik özel sistemlere, hibrit ve elektrikli taşıtlar için ESP hev rejeneratif fren sistemlerine kadar her türlü koşul ve gereksinime yönelik doğru sistemi sağlayan modüler bir konsept olarak sunuyor.

 

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir