Volvo Car Corporation, elektrikli otomobil şarj süresini 1,5 saate indirdi

Volvo Car Corporation, elektrikli otomobiller için şarj etme süresini 1.5 saat gibi çarpıcı bir süreye indiren yeni bir hızlı şarj cihazı test ediyor. Hızlı şarj cihazı, günümüz cihazlarından altı kat daha hızlı çalışıyor.

Volvo Car Corporation Özel Araçlar Bölümü Direktörü Lennart Stegland, “Kısa şarj sürelerinin ve kapsamlı sürüş menzilinin potansiyel elektrikli otomobil tüketicileri için bir gereklilik olduğunu biliyoruz. Hızlı şarj ünitesi, otomobil gün içinde daha kolay şarj edilebildiği için ‘menzil korkusu’ olarak bilinen sorunu çözmeye yardımcı oluyor. Bu sayede 1.5 saatlik şarj için yeterince zamanınız olmasa dahi, sadece 30 dakikalığına fişe takmak bile 80 kilometre daha gitmeniz için gereken gücü sağlıyor,” diyor.

Dünyanın ilk üç fazlı tümleşik şarj cihazı

Yeni şarj cihazı, bir dizi Volvo C30 elektrikli otomobile kurulup, değerlendirilecek. Yeni 22 kW hızlı şarj cihazı, üç fazlı bir enerji kaynağında çalışan dünyanın ilk şarj cihazı olma özelliğine sahip ve bir elektrikli otomobile sığacak kadar da küçük. Otomobil sahibine iki seçenek sunuyor:

  • 32 A ile üç fazlı bir priz kullanmak, 30 dakikada 80 km sürüş menzili sağlıyor. Tam şarj ise 1.5 saat sürüyor.
  • Sıradan bir tek fazlı 230V ev tipi prize takıldığında, mevcut akıma bağlı olarak şarj süresi 8-10 saati buluyor.

Lennart Stegland, “Kullanıcı, gün içinde bir veya iki kez pil takımını elektrikle ‘tazeleyebiliyor’.  Bu da toplam günlük sürüş mesafesinin önemli ölçüde artması, üstelik bunun konvansiyonel aktarma organlarına sahip bir otomobille aynı düşük maliyetle sağlanması anlamına geliyor,” diyor. “Müşterilere her geçen gün kullanabilecekleri daha fazla zaman vermek, elektrikli otomobillerin hem özel, hem de kamu sektörü için daha güçlü bir ticari teklif olması anlamına geliyor…”

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir