Stop/start sistemine sahip araçlar için Bosch’tan yüksek performanslı aküler…

Otomotiv teknolojileri alanında dünyanın önde gelen tedarikçilerinden Bosch Grubu, ileri teknoloji AGM ve EFB akülerine yenilerini ekledi.

Taşıt hareketsiz durduğunda motoru otomatik olarak durdurup yakıt tüketimini ve emisyonları yüzde 8’e kadar azaltan Start/Stop sistemler için geliştirilen yeni aküler, derin deşarja karşı yüksek dayanıklılık ve üstün performans sağlıyor.

Avrupa Birliği’nin giderek yükselen çevre standartları, artan trafik yoğunluğu ve yüksek yakıt fiyatlarıyla birleştiğinde, taşıt üreticilerini birçok yeni zorlukla başa çıkmak zorunda bırakıyor. Start/Stop sistemleri, taşıt hareketsiz durduğunda motoru otomatik olarak kapatıp, yakıt tüketimini ve emisyonları yüzde 8’ kadar azaltarak yenilikçi bir çözüm sunuyor. İşte bu nedenle Avrupa’da satılan yeni taşıtlarda Start/Stop sistemlerinin hızlı bir şekilde yaygınlaştığına tanık oluyoruz.

Bu sistemler çevre ve kaynakların korunmasına yardım ederken, çok daha güçlü aküler gerektiriyor. Geleneksel marş aküleriyle kıyaslandığında motor çalışmıyorken taşıtın tüm elektrikli ekipmanının beslenmesinden ve aynı zamanda da motorun tekrar tekrar çalıştırılmasından kaynaklanan yük ağırdır. Sart/Stop sistemiyle uyumlu akülerin daha yüksek güç çıkışı sağlamakla kalmaması, aynı zamanda daha yüksek derin devir dayanıklığı da sağlaması gerekiyor. Bu yüksek gereksinimler, AGM (Absorbent Glass Mat – Emdirilmiş Cam Elyafı) ya da EFB (Enhanced Flooded Battery-Özel polyester dokulu separatörlü, optimize edilmiş) teknolojisine sahip akülerle karşılanıyor.

Otomotiv teknolojileri alanında dünyanın önde gelen tedarikçilerden biri olan Bosch Grubu,  fren enerjisi geri kazanımlı Start/Stop sistemleri için en verimli akü teknolojisini sunan mevcut AGM aküleri serisine 3 yeni tip daha ekledi. AGM teknolojisine sahip olan aküler, çok sayıda elektrikli konfor ve güvenlik fonksiyona sahip olan araçlar için de uygunluk taşıyor. Bosch, ayrıca fren enerjisi geri kazanımı olmayan Start/Stop sistemlerine sahip olan taşıtlar için de EFB teknolojisine sahip 5 yeni tip akü geliştirdi.

Start/Stop teknolojisinde kilit rol akülerde

Start/Stop teknolojisi motorlu araç servisleri için de yeni gereksinimler getiriyor. Yeni aküler Bosch KTS serisi gibi bir test cihazı kullanılarak araç elektroniğine tanıtılması gerektiği için Start/Stop sistemine sahip araçlarda akünün değiştirilmesi için servis ihtiyacı oluşuyor. Bir AGM aküsünün, orijinal ekipman olarak kullanılmış olması durumunda Start/Stop fonksiyonunun tüm kapsamının sağlanması için her zaman yine bir AGM aküyle değiştirilmesi gerekiyor. Bu durum akünün Start/Stop sisteminin bir parçası olarak kilit bir rol oynamasından kaynaklanıyor, çünkü akü yönetim sistemi daha sonra motoru yeniden çalıştırmak için akünün yeterli kapasiteye sahip olduğunu kesinleştirince motorun kapatılmasına izin veriyor. Durma esnasında akünün, aracın elektrikli ekipmanının tamamına enerji sağlamaya devam etmesi ve sürücü debriyaja basar basmaz motoru yeniden başlatması gerekiyor. Akü değişikliği sırasında uygun akünün kullanılmaması veya akü bilgilerinin araca tanıtılmaması, sistem tarafından doğru değerlendirilmemesine ve aracın tekrar çalıştırılamamasına neden olabiliyor.

Olağanüstü derin devir dayanıklılığı: EFB ve AGM teknolojisine sahip aküler

Bütün elektroliti bağlayan özel mikro cam elyafı kurşun plakaların arasına sıkıca sıkıştırılan Bosch S6 AGM aküler, geleneksel marş akülerine oranla, dört kat daha yüksek derin devir dayanıklılığı ve daha uzun bir hizmet ömrü sunuyor.

AGM aküleri sık yapılan kısa yolculuklar, şehir içi trafiği ve kullanılan konfor sağlayıcı elektrikli aksesuarların yüksek güç tüketiminin tüm zorluklarını karşılıyor.

EFB teknolojisine sahip yeni Bosch S5 EFB akülerde ise pozitif plaka, derin direncini ikiye katlayan ve aşırı sıcaklıklarda bile güvenilir başlatmayı sağlayan bir polyester doku kaplı bulunuyor.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir