Dünyanın ilk plastik motor desteği yeni Mercedes GL sınıfında kullanılıyor

Daimler, yeni GL sınıfında kullanılan altı silindirli dizel motorlar için dünyanın ilk plastik motor desteğini sunuyor. Plastik parçalar daha önceki alüminyum motor desteğiyle karşılaştırıldığında; iyileştirilmiş akustik özellikler, daha iyi ısı yalıtımı ve ağırlık avantajı sağlarken aynı yüke dayanabiliyor. Motor desteği vasıtasıyla motoru destekleyen parça, yüksek mekanik ağırlıklar için BASF tarafından optimize edilmiş, son derece güçlü bir poliamid olan Ultramid® A3WG10 CR ile üretiliyor. Enjeksiyon kalıbının tasarlanması ve plastik motor desteğinin üretilmesi görevini, Almanya, Bodelshausen’de bulunan Joma-Polytec firması üstleniyor.

Motor desteği işlevleri ve gereksinimleri: Statik yük, sürekli yük, çarışma

Çeşitli otomobil üreticileri tarafından halihazırda kullanılmakta olan Ultramid versiyonlarından üretilmiş tork destekleri, sadece motorun yalpalanma momentini iletiyor. Buna karşılık,  motor destekleri, tüm motor torkunu absorbe ederken, sürekli olarak motor ağırlığını da taşıyor. Ve bunlar bugüne kadar alüminyumdan üretiliyorlardı.

Akustik, ısı iletimi, ağırlık

Bu zorlu ve çarpışmayla ilgili uygulamada plastiğin, alüminyum yerine kullanılabilmesi için çok talepkar mekanik gereksinimleri yerine getirmesi gerekiyor. Ultramid® A3WG10 CR katı haldeyken, kesintisiz bir şekilde ağırlığa maruz bırakıldığında dar olan motor bölmesinin içerisinde yeterince düşük bir esneme eğilimi göstermesinin yanı sıra;  motor bölmesindeki montaj koşullarına bağlı olarak, yüksek eğilme momentlerine de dayanabiliyor. Ultramid motor desteğinin rakibi alüminyuma karşı sahip olduğu başlıca üstünlüklerden birisi de iyi akustik özellikleridir. Plastiğin sönümleme özelliği sayesinde yeni motor desteği daha dengeli bir ses sağlamaktadır.

Bir başka faydası ise plastiğin ısı iletiminin alüminyuma oranla daha az olması. Bunun sonucunda Ultramid motor desteği, motordan gelen ısıya karşı kauçuk motor ayağını daha iyi koruyor ve çalışma ömürlerini uzatıyor. Plastik parçanın alüminyum modeline oranla %30 daha hafif olması ve bu sebeple karbon salımına olumlu etkisi, bu malzemenin bir başka artısı olarak dikkat çekiyor.

Çarpışma ve akustik davranışının optimizasyonuna yönelik simülasyon

Plastik parçanın başarıyla geçmesi gereken testler arasında küçük çarpışmaları simule eden tamir edilebilir çarpışmaları ve büyük çarpışmalar (kafa kafaya çarpışma) da bulunuyor. Birinci durumda, hasar görmemesi gereken destek parçası; ikinci durumda ise motorun yolcu bölmesine girmesini hızlı ve kesin bir şekilde önlemelidir.

BASF, çarpışma testlerinde bu gereksinimlerin kontrol edilmesine ek olarak, Ultrasim® evrensel simülasyon programının kullanımı aracılığıyla karmaşık yapıya sahip motor desteğinin ilk geliştirme aşamasına her iki durumu da dahil ederek parçayı test etti. En üst seviye (kırılma) yükleri, dinamik darbeli yükler altında kuvvet değerleri ve çarpışma ağırlıkları testlerinden çok iyi sonuçlar elde ederek, alüminyum selefi için gerekli olan değerlere ulaştı. Bu sayede ilk başlarda yüksek yüklere dayanma özelliğini sağlamak, akustik gereksinimleri karşılamak ve prototip sayısını azaltmak mümkün oldu

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir