Dünyada devrim yaratan teknoloji: Prins “Direct Liquimax”

Yüksek teknolojisi, tadilat gerektirmeyen montajı ve üstün performansı ile alanında dünyada bir ilk olan direkt/sıvı enjeksiyonlu LPG dönüşüm kiti Prins’in Direct Liquimax sisteminin Türkiye lansmanı gerçekleştirildi.

Direct Liquimax, diğer sistemlere oranla; yüksek performansına karşın yakıtta %45 ve partikül emisyonunda da %90 tasarruf sağlıyor. Prins, Türkiye’de, %40’lık Pazar payı ile hitap ettiği üst segment dönüşüm kiti pazarının lideri konumunda.

Dünya dönüşüm kiti pazarında teknoloji lideri olan Prins, 11 yıllık Ar-Ge çalışmasıyla geliştirdiği Direct Liquimax sistemi ile, kendisini gelecek için hazırlayan yegane marka konumunda.

Otomobil üreticileri, 2012’de %70 oranında direkt enjeksiyonlu motorları tercih ederken, bu gelişmeye paralel olarak yegane alternatif sunan Prins’in Direct Liquimax sistemi de dünya pazarındaki yerini arttırıyor.

İpragaz Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Aratay; “İpragaz bulunduğu tüm sektörlerde, pazarı ‘bozan’ değil, hep ‘gelişimine katkıda bulunan’ taraf olmuştur” diyerek, gelişen pazarda sertleşen rekabete işaret etti.

Direct Liquimax sisteminin üstün performansının farklı araçlarla test edildiği tanıtıma, denizde ise yine dönüşümü Prins ile gerçekleştirilen Marinegas teknesi refakat etti.

Üst segment ve premium araçlara yönelik LPG çözümlerinin lider markası Prins’in, dünya LPG dönüşüm kiti pazarında devrim yaratan Direct Liquimax sistemi, şimdi de Türkiye’de. Prins’in Türkiye distribütörü İpragaz’ın yaygın 165’i aşkın yetkili bayisinde montajı gerçekleştirilebilecek olan Direct Liquimax sistemi, TSI gibi yüksek teknolojili direkt enjeksiyonlu motorların dönüşümünde yegane çözüm konumunda. Eşsiz Prins kalitesinin yanı sıra motor üzerinde hiçbir tadilat gerektirmemesi ve sunduğu yüksek performans ile öne çıkan Direct Liquimax sisteminin Türkiye lansmanı, Çırağan Palace Kempinski’de düzenlenen toplantı ile gerçekleştirildi. İpragaz Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Aratay, Prins CEO’su Bart Van Aerle ve İpragaz Geliştirme ve İnovasyon Müdürü Birim Akbaba’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen tanıtımda, dünya ve Türkiye otogaz sektörü ile dönüşüm kiti pazarına ilişkin gelişmeler de değerlendirildi. Tanıtım sırasında, Direct Liquimax sisteminin üstün performansının farklı araçlarla karada gerçekleştirilen test sürüşlerine, dönüşümü yine Prins ile gerçekleştirilen Marinegas teknesi de İstanbul Boğazı’nda refakat etti.

17 yılda 4 milyar litreden fazla otogaz sattık

“İpragaz olarak, 52 yıldır en iyi bildiğimizi düşündüğümüz işi en iyi şekilde yapma gayreti içinde bulunan bir şirketiz. Bu doğrultuda da müşterilerimize; en kaliteli, en iyi ürünleri sunuyoruz” diyen İpragaz Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Aratay, “Kurulduğumuzdan bu yana, sürekli ‘ilklerin markası’ olarak anıldık. Türkiye’de ‘ilk tüpü dolduran şirket’, ‘ilk dökme opearasyonu başlatan şirket’, ‘ilk resmi otogaz istasyonunu açan şirket’ gibi birçok ilk ile; sektörel liderlik konumumuzu ve pazarları sürekli geliştirerek bugünlere geldik. Bugün de dünyadaki bir ilki sizlerle paylaşacağız. İpragaz, Türkiye otogaz pazarında, 1996 yılında Bursa’da ilk resmi istasyonumuzu açtığımızdan beri yer alıyor. Bugün geldiğimiz noktada; üç markamız olan İpragaz, Bizimgaz ve Exengaz ile 1080 istasyonda Türkiye’nin her yerinde otogazı, ihtiyacı olan tüketiciye sunuyoruz. 1996’dan bugüne 4 milyar litreden fazla otogaz satmışız. Bir başka ortalama hesapla da 250 milyon araç deposunu doldurmuşuz. Ama tüm bu faaliyetleri yaparken, bizim için en önemli olay; ‘bütüncül bakış açısı içerisinde pazardaki pozisyonumuzu korumak’tı” dedi.

Prins, üst segmentte pazar lideri

Otogaz pazarının Türkiye’de geldiği önemli noktaya bakıldığında, iki ana unsurun otogaz istasyonları ve dönüşüm kiti endüstrisinin birbirini sürekli besleyerek büyüdüğüne dikkat çeken Aratay, “Biz ilk günden beri bu gerçek doğrultusunda, pazarın içinde olmadığımız dönemler de dahi; sürekli olarak pazarının gelişimine katkıda bulunmaya çalıştık. İpragaz üç yıldır Prins ile beraber Türkiye pazarına en yeni ve en iyi teknolojileri sunmaya çalışıyor. Bununla birlikte Evas markamızla, pazarda LPG tankları konusunda tüketiciye ve sektöre en kaliteliyi ulaştırıyoruz” dedi. Prins’in Türkiye pazarında, VSI ve Direct Liquimax ile üst, Silverline serisi ile de orta segment araçlara hitap ettiğini belirten Aratay, “Üst segmentte %40’lık pazar payı ile lideriz” diyerek, hedeflerinin ise %50 ve üzeri olduğunu söyledi.

 

Dünyada en olgun otogaz pazarı Türkiye’de

Dünyada toplam 24 milyon tonluk bir otogaz tüketimi olduğunu ve bunun da toplam LPG tüketimi içinde yaklaşık %9-10’luk bir yeri olduğunu da vurgulayan Eyüp Aratay, “Türkiye ise, 2.7 milyon tonluk otogaz tüketimi ile dünyada ikinci Avrupa’da ise birinci sırada yer alıyor. Dünyada bulunan toplam 66 bin otogaz istasyonunun 10 bini bizde ve burada da ilk sıradayız. LPG’li araç sayısında da Türkiye, 3.5 milyon adet ile dünya birincisi konumunda. Bu açıdan binek araçlarda %41, tüm araçlarda ise %25’lik bir oranda LPG kullanımından bahsedebiliriz. Yani ağır vasıtalar dahil Türkiye’deki her dört araçtan biri LPG’li. Türkiye ayrıca, dünyada benzinden fazla LPG’nin kullanıldığı ilk ve tek ülke. Bugün otomotiv yakıtları içerisinde LPG %13, benzin % 10, motorin ise %77 paya sahip. Tüm bu açılardan baktığımızda Türkiye’nin otogaz sektörü, dünyanın en olgun pazarı olarak kabul edilmekte” açıklamalarında bulundu.

Türkiye otogaz pazarı, 4 kata kadar büyüyebilir

Türkiye’nin, otogaz kullanımı ile; AB’nin çevre hedefleri olan “2020:20-20” hedeflerini bugünden yakalamış ve geçmiş durumda olduğuna da değinen İpragaz Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Aratay, “Türkiye otogaz pazarının hızlı ve güçlü büyümesi, hem otogaz istasyonları bazındaki, hem de kit endüstrisindeki paralel gelişmelerden kaynaklanmaktadır. Türkiye otogaz pazarı, diğer açılardan olduğu gibi bu anlamda da dünyaya örnek olmuş bir ülke pazarı konumunda. Ancak kaydedilen gelişmelere, gelinen bu önemli noktaya karşın, Türkiye otogaz pazarında, gidilecek hala çok yol var. Bugün Türkiye’de bin kişiye düşen araç sayısı 92, AB’de ise bu ülkelere göre değişmekle beraber bu rakam 400‘ün üzerinde. Bu nedenle bizim, araç parkında dört katı daha büyümemiz söz konusu” şeklinde konuştu.

Gereksiz çekişmeler, sektöre zarar veriyor

Sektörün sorunları güç birliği ile çözülmeli

Tüm bu gelişmişliğine ve büyüklüğüne karşın sektörün, ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığını da belirten Aratay, “Türkiye otogaz pazarındaki de en önemli, en bilinen problemlerin başında ‘kapalı otopark sorunu’ yer alıyor. Bununla beraber, kit dönüşüm sektörünü derinden etkileyen, ‘merdiven altı’ olarak tabir edilen standart dışı uygulamalar geliyor. Ama asıl önemli olan; tüm bu sorunlar aşılırken, sektör olarak bir güç birliği yapılması ve problemlerin çözümünün bu sinerji ile ortak enerji ile sağlanması. Gereksiz çekişmeler, sektör içindeki oyuncuların birbirine yönelik hareketleri, her zaman olduğu gibi bu sektörde de çözümleri zorlaştıracağı gibi, ileride de sektörün zararına olacaktır. Bu anlamda İpragaz olarak biz, her zaman söylediğimiz gibi; kısa vadeli çıkarlar değil, uzun vadeli çıkarlar ve ülke menfaatleri doğrultusunda sektörün gelişmesine katkıda bulunmaya çalışacağız” dedi.

Her pazarın dürüst, sağlıklı ve güçlü oyuncusu olarak sektörel lideriz

“52 yıldır Türkiye’de İpragaz olarak LPG sektöründe varız. Bugün geldiğimiz noktada bir elli yıl daha olmak istiyoruz” diyen İpragaz Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Aratay, “Bugüne kadar ‘bütün pazarı ele geçirelim’ diye hiç bir zaman iddiaları olmadıklarının altını çizdi. 2012 yılında elektrik, bu sene ise GO markası ile akaryakıt faaliyetlerine başladıklarını hatırlatan Aratay, aslında bütüncül bakış açısıyla, İpragaz’ın Türkiye enerji pazarındaki pozisyonunu da çok netleştirdiklerini belirtti. Bu doğrultuda İpragaz’ın kit pazarına bakışının da bu şekilde olduğunu belirten Eyüp Aratay, “Biz, bulunduğumuz tüm sektör ve segmentlerde; her zaman, pazarın dürüst, sağlıklı ve güçlü bir oyuncusu olduk. Bu, dönüşüm kiti sektöründe de böyle. İçinde değilken dahi gelişimi için elimizden gelen her türlü katkıyı gösterdiğimiz bu sektörde üç yıldır Prins ile varız. Temel amacımız; pazarda kimsenin pazar payını ele geçirmek ya da pazardaki oyuncuları bir şekilde oyun dışına atacak faaliyetlerde bulunmak değil. Bu aslında ‘oyun bozuculuk’ olur. Biz sektör lideriyiz. Sektörel liderlik, pazar liderliğinden çok öte bir şeydir. Sektörel lider olmak; ‘kamu otoritesi ile beraber kanunlar, yönetmelikler, standartlar çerçevesinde, hazırlandığı süreçlerde kamu menfaati doğrultusunda ortaya koyulması gerekeni koymak’ demektir. Bu anlamda biz, sektör lideri olduğumuza inanıyoruz. Biz ‘pazarı bozmak değil, ‘uzun vadeli stratejiler çerçevesinde ve kamu menfaati çerçevesinde sektöre fayda sağlamak’ istiyoruz. Sektörün, kapalı otopark yasağı gibi çok ciddi sorunları aşabilmesi; dönüşüm kiti ve otogaz istasyonları oyuncularının bütüncül bir yaklaşımla pazarı yönetmesiyle ancak mümkün olacaktır. Yani pazarda, iç çekişmeler, markalar arası birbirlerini kötüleyerek ya da haksız rekabet ile birbirlerinden pay alarak oluşabilecek bir kaotik ortamın, kimseye yaramayacağını düşünüyoruz” diyerek, bu noktada İpragaz’ın pazar gelişimi için elinden geleni her zaman yapacağını söyledi.

 

Prins, segmentinin rakipsiz lideri

Aratay, dönüşüm kitinde gelinen en ileri teknoloji olan Direct Liquimax teknolojisinin, diğer sistemlere oranla sunduğu birçok önemli avantajla, ileride dizel araçlar için de farklı açılımlar getirebileceğine dikkat çekti. “Direct Liquimax, 11 yıldır üzerinde çalışılan ileri bir teknoloji ve tek bir amacı var: ‘lider’ olmak” diyen Eyüp Aratay, “Prins, üst segmentin zaten lider markası. Ama pazardaki dinamiklerin değişmesi, özellikle motor sistemlerindeki yeni gelişim noktasında bu yeni teknolojiye ürün sunabilen tek marka Prins. Bu segmentte yüzde yüz lideriz; çünkü başka rakibi yok” şeklinde konuştu.

Prins, dönüşüm kiti teknolojisinde dünya lideri

Türkiye lansmanı yapılan Prins’in Direct Liquimax sisteminin, sektörde yeni bir devir başlattığını ve geleceğin teknolojisi olduğunu belirten İpragaz Geliştirme ve İnovasyon Müdürü Birim Akbaba, “Küresel ısınma sonucu artan çevre bilinci ve tasarrufun giderek önem kazanması ile birlikte, tüm dünyada LPG’li araç sayısı da hızlı bir şekilde artıyor. Ancak bu doğrultuda, LPG dönüşüm sistemlerinin de, motor teknolojilerini paralel olarak takip etmesi gerekli. Aksi takdirde böyle bir çözüm üretmek söz konusu olamaz. Bu noktada Ar-Ge’ye çok ciddi yatırımlar yapan Prins, dünyada öncelikli ve ayrıcalıklı bir durumda yer alıyor. Otomotiv sektöründe kaydedilen motor teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak karbüratörlü sistemlerden sonra sıralı enjeksiyonlu sistemleri dünyada ilk kez üreten Prins, Direct Liquimax ile de yine yeni bir dönem başlatıyor” dedi.

Direct Liquimax, geleceğin teknolojisi

Direct Liquimax’ın yegane LPG dönüşüm çözümü olduğu direkt enjeksiyonlu motor teknolojisinin, sunduğu bir çok avantajla, otomotiv üreticileri tarafından gittikçe tercih edilen bir sistem olduğuna da dikkat çeken Birim Akbaba; “Zira bu teknoloji; daha yüksek sıkıştırma ve daha düşük silindir sıcaklığı ve hacmi ile; daha yüksek tork, güç üretmesine karşın, daha düşük yakıt tüketimi ve emisyon oranlarına sahip. Tüm bu avantajlarından ötürü 2012 yılında dünyada üretilen direkt enjeksiyonlu motorlara sahip araçların oranı %70’i buldu. Diğer bir deyişle artık otomotiv sektörü, direkt enjeksiyon sistemi ile motor teknolojilerini güncelliyor. Bu açıdan dünyada ilk ve tek olan, bugünün üst ve premium araçlarda kullanılan Prins’in Direct Liquimax sistemi de, bir anlamda geleceğin teknolojisi konumunda” açıklamasında bulundu.

Tadilatsız montaj, yüksek teknoloji

Yeni nesil direkt enjeksiyonlu motorlara yönelik Prins’in Direct Liquimax ile getirdiği çözümlerin sunduğu avantajlara da değinen Birim Akbaba, “Benzinde 95 – 98 olan oktan, sıvı LPG’de ise 103 – 105’tir. Dolayısıyla daha yüksek verim ve performans, daha az yakıt sarfiyatı ve daha az emisyon oranları elde ediliyor. Yani yüksek teknolojili bu motorlarda, sıvı LPG en ideal yakıt konumunda. Sıralı LPG sistemlerinde tasarruf oranı %34 civarında. Oysa Direct Liquimax’ta, yakıtta %45 tasarruf, partikül emisyonunda da %90 azalma söz konusu. Ayrıca Direct Liquimax’ın montajında herhangi bir önemli tadilat gerekmiyor; LPG sıvı hale dönüştürülerek, aracın benzin sistemi kullanılıyor. Her araç ve modele özel olarak, tümüyle ECR standartlarına uygun olarak üretiliyor. Dolayısıyla teknik olarak tüm standartları karşılıyor” dedi. Birim Akbaba, yeni teknolojiye sahip birçok araçta, tek LPG dönüşüm çözümünün Direct Liquimax olduğunu da vurguladı.

Prins’in öncelikleri: kalite, çevre ve tasarruf

Direkt enjeksiyonlu sistemlerin ilk çıktığı dönemde, 2002 yılından bu yana Direct Liquimax sistemi üzerinde çalıştıklarını belirten Prins CEO’su Bart Van Aerle, “Prins olarak, 26 yıldır alternatif yakıtlar alanında faaliyet göstermekteyiz. Önce karbüratörlü sistemler, ardından tek ve çok noktalı sistemler ile çalıştık. Son 11 yıldır da direkt enjeksiyonlu motorlara yönelik faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Ayrıca dizel araçlar için de çalışmalarımız var. Prins’in önemli ve öncelikli unsurlar olan; ürünlerimizin kalitesi ve karbondioksit oranlarını azalmasına büyük özen gösteriyoruz. Tabii ki, sağlanan tasarruf da Prins için çok önemli” şeklinde konuştu.

Önemli otomotiv üreticileri, bizle çalışmak istiyor

Türkiye piyasasının çok büyük ve bu açıdan Prins için de çok önemli bir pazar olduğunu belirten Van Aerle, “Avrupa’nın en büyük piyasasından bahsediyoruz ve bu hızlı büyümesi ile Türkiye, her açıdan dünyanın da en büyük pazarı haline gelecek. Dünyada motor teknolojisi, hızla değişmekte. Örneğin VW motorlarında direkt enjeksiyonu tercih ediyorlar” diyerek, Direct Liquimax teknolojisinin kısa sürede çok yayılacak bir pazarın tek LPG dönüşüm alternatifi olduğuna dikkat çekti. 11 yılda geliştirdikleri Direct Liquimax teknolojisi için üniversiteler ve önemli kurumlarla işbirliği gerçekleştirdiklerini de belirten Bart Van Aerle, “Bugün geldiğimiz noktada, sunduğumuz avantajlarla; birçok önemli otomotiv üreticisi, Direct Liquimax ile çok ilgilendiler, çok etkilendiler ve bizle çalışmak istediler” diyerek, dünya pazarında olduğu gibi Türkiye’de de İpragaz ile bir numaraya oturacaklarına dair inancını paylaştı.

 

DIRECT LIQUIMAX

26 yıllık köklü geçmişi ile 52 ülkede üst segment ve premium araçların öncelikli tercihi olan Prins, geliştirdiği; dünyada ilk kez motor üzerinde delme ve tadilat işlemi gerektirmeden LPG dönüşümünü gerçekleştirmeye olanak sağlayan Prins Direct Liquimax sistemi ile de sektöründe yeni bir devir başlattı. LPG’yi motora sıvı olarak aktardığı için aracın performansını da yükselten Direct Liquimax; benzin ile LPG’li kullanım arasındaki farkı ortadan kaldırıyor, yüksek performansın yanı sıra daha ekonomik ve daha çevreci yakıt çözümü sunuyor.

Motorda tadilat gerektirmiyor

Aracın standart yakıt sistemi ile uyum içinde çalışan Direct Liquimax: TSI gibi yüksek teknolojili ve direkt enjeksiyonlu (yakıtın, manifold yerine yüksek basınç altında silindirin içine enjekte edilmesi) motorlara özel olarak geliştirildi. Direct Liquimax sistemi; modifiye edilmiş yüksek basınç yakıt pompası sayesinde, sıvı LPG’yi yüksek basınç altında silindirin içine enjekte etmek üzere benzin sisteminin yakıt enjektörlerini kullanıyor. Böylece sistem montajı sırasında, emme manifoldunun delinmesi gibi tadilatlara gerek kalmıyor. Ayrıca orjinal benzin enjeksiyonu ile eşdeğer teknolojide olan sistem sayesinde Direct Liquimax, mevcut elektronik düzen ve bileşenlerden de maksimum derecede faydalanma sağlıyor.

Her araca özel sistem

Direct Liquimax sistemi, taşıdığı teknolojik özellikler açısından dünyada taşıdığı öncülük misyonunun yanı sıra “her araca özel olarak uygulanması” ile Türkiye’de de bir ilki gerçekleştiriyor. Direct Liquimax sistemi, Hollanda’da her araç ve motorun teknik özelliklerine göre özel olarak geliştiriliyor. Böylece uyumda mükemmellik yakalanırken, farklı marka ve modellerde oluşabilecek sorunlar da ortadan kaldırılıyor. İpragaz kalite ve güvencesiyle hizmet veren 165’i aşkın yetkili bayide, her araca özel geliştirilen kitler ile Direct Liquimax sistemi montajı tüm Türkiye’de gerçekleştiriliyor.

Dünyada Prins Teknolojisi

Araçlarda, 4, 5, 6 ve 8 silindir, turbo ve kompresörlü motorlara başarı ile uygulanan Prins otogaz sistemleri, özellikle üst sınıf araç kullanıcıları tarafından tercih ediliyor. 25 yılı aşkın tecrübesiyle müşteri memnuniyetini ön planda tutan Prins, bu süreçte kullanıcısı tarafından da takdir edilen ve yüksek beğeni toplayan bir marka olma özelliğini koruyor. Dünyanın en büyük LPG sistemleri üreticileri arasında yer alan Prins, farklı ülkelerde, Honda, Ford, Chrysler, Jeep, Toyota, Volkswagen ve Volvo gibi önemli otomotiv markalarının fabrika çıkışlı LPG ve CNG’li araçları için kitler üretiyor. 52 ülkede hizmet veren Prins’in yüksek teknolojili dönüşüm sistemleri, 52 yıllık köklü geçmişi ile ‘Mavi Dev’ İpragaz’ın otogaz sektöründeki kaliteli ve güvenli hizmet politikasıyla Türkiye’deki kullanıcılara sunuluyor.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir