Dizel motor kavramı ve karakteristikleri

Dizel motorlarda içeri giren havanın miktarı benzinli motorlarda olduğu gibi gaz kelebeği kullanılarak ayarlanmaz. Dizel motorda tam açık bir emme borusundan fazla miktarda havanın motora girmesine olanak verilir. Dizel motorun düzgün çalışabilmesi, içeri çekilebilen havanın miktarı ile doğru orantılıdır. Eğer hava akışı kesilirse, sürüş şikayeti oluşabilir. Dizel motorda çalışmak için yakıta ihtiyaç duyar (benzinlide olduğu gibi). Bununla beraber benzinli motorların tasarımı, yakıt ve havanın silindirlere girmeden önce karışabilmesini sağlayacak şekildedir. Dizelde ise yakıt ve hava, yanma odası veya ön yanma odasında karışır. Silindirin içindeki sıcak hava içine uygun ve doğru zamanda yakıtta eklenerek yakıtın tamamen yanması sağlanır. Dizel motorun çalışmasında yakıt püskürtme zamanlaması çok kritiktir.
Yakıt yanma odası veya ön yanma odasında sıkıştırılmış sıcak havanın içine  püskürtülmelidir. Dizel motor çalışmasında yakıt kalitesi çok önemli faktördür. Hem dizel hem de benzinli motor yakıtları ham yağdan imal edilirler. Ancak bazı farklılıkları vardır. Bu farklar:

  • Akıcılık,
  • Uçuculuk,
  • Jelleşme noktası,
  • Setan (dizel)  ya da oktan (benzin)
  • Özgül ağırlıkları,

Özet olarak, benzinli ve dizel motorlar temel olarak çok benzer parçalardan oluşmasına rağmen yakıt-hava dağılımı ve yanma karakteristikleri çok farklıdır.

Abdülkadir YEŞİLYURT

1987 yılında Niğde de doğdu. İlköğretim ve liseyi Amasya’da tamamladı. 2006 yılında Dicle Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği bölümünü kazandı. 2007 yılında Marmara üniversitesine kabul edildi. 2010 yılında Marmara Üniversitesi’nden otomotiv öğretmeni olarak mezun oldu. Şu anda Marmara Üniversitesi’nde “Silindir basınç değişiminin titreşim üzerine etkileri” konulu yüksek lisans tez çalışmasını sürdürüyor. İngilizce bilen Yeşilyurt; otomotivin tarihi gelişimi, içten yanmalı motorlar ve araçlarda arıza teşhisi konularında çalışmalar yürütmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir