Diğer dizeller konuya kişisel kalacak…

Düşük silindir hacmine sahip oldukları için düşük vergi dilimine giren motora sahip araçlar arasındaki rekabette artık ”dizel ve çevreci” vurgusu ön planda…
Eski dizel araçlara göre daha yüksek performans sağlayan, alışılmış dizel gürültüsünü büyük ölçüde ortadan kaldıran, hatta sessizlikte benzinli araçlarla yarışan bu yeni nesil dizel otomobiller, firmalar arası rekabette baş rolü oynuyor.
Otomobil firmaların, gazete ve televizyonlara verdikleri ilanlarda dizel vurgusunu ön planda tutmalarının en önemli nedeni, benzin fiyatında yaşanan artışa bağlı olarak kullanıcıların çocuğun yakıta artık daha az ödemek istemeleri…
Ancak uzmanlar dizel araçları, benzinli modellerle olan fiyat farkı nedeniyle yılda 30 bin kilometreden fazla yol yapan sürücüler için öneriyor. Daha az kilometre yapsa bile her zaman daha tasarruflu araç kullanmak isteyenlerin de tercihi, 1.6 cc gibi düşük silindir hacimlerine göre yüksek performans üreten yeni nesil dizel araçlar oluyor.
Bu otomobiller dizel yakıt ekonomisi dışında kullanıcıya, daha yüksek sürüş keyfi sağlayan otomatik vites alternatifini de beraberinde sunuyor.
Audi, bu yarışa A3 Sportback 1.6 TDI S-Tronic modeliyle katılıyor. ”Gerçek dinamizmi yaşayın” sloganıyla satışa sunulan bu otomobil 100 kilometrede 3.9 litre tüketirken, kilometrede doğaya sadece 108 gr karbondioksit (CO2) bırakıyor.
BMW, 100 kilometrede 3.8 litre yakıt tüketen 116d modeli için ”Diğer dizeller konuya kişisel kalacak” sloganını kullanıyor. Bu aracın kilometrede karbondioksit salınımı 99 gram…
Performansı ve genç çizgileriyle ön plana çıkan Mini Cooper ise bu dizel yarışına Mini Cooper D. modeliyle katılıyor. Sloganı ise ”Temiz performans”… 100 kilometrede 3.8 litre yakıt tüketen bu araç, 99 gr/km CO2 emisyon değerlerine sahip.
Volvo ise dizel yarışında ”En iyi 3’lü, 1.6 litre-dizel-otomatik” sloganını benimsemiş. Bu özelliklere sahip Volvo S60 100 kilometrede 4.9 litre yakıt tüketiyor, karbondioksit salınımı ise 114 gr/km CO2…
AA, haber7

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir