Devrim rüyası kaldığı yerden

İlk Türk otomobili Devrim’in marka hakkını tescil ettiren Etox firması, prototip olarak ürettiği yerli otomobil Etox Zafer’in yeni versiyonuna ”Devrim” adını verecek.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl katıldığı TÜSİAD Genel Kurulunda ”Bütün babalar burada, artık şu yerli otomobil işini halledin” sözleriyle başlayan, sonraki aylarda ”Bir babayiğit çıkar yerli otomobili yapar” konuşmasıyla devam eden yerli otomobil tartışmaları Fiat yöneticilerinin Türkiye’ye bu konuda desteğe hazır olduklarını açıklamasıyla tekrar gündeme geldi.
Yerli otomobili kimin, nasıl üreteceği tartışmaları sürerken bu konuda çalışmalarını ara vermeden sürdüren 5-6 firmadan biri olan Etox Zaferin’in üreticisi Etox, yerli otomobil projelerini her geçen bir adım öteye taşıyor.
Seri üretim için gerekli TİP onay belgesini alan Etox’un Yöneticisi Tuncay Çoban, gelinen aşamayla ilgili açıklamalarda bulundu.
Yaklaşık 3 milyon dolar harcayarak tasarımcı ve mühendislerin de olduğu 43 kişilik bir ekiple 14 ayda yerli otomobil markası Etox’un prototipini üretiklerini anımsatan Çoban, Etox markasının geliştirilmesi ve seri üretimine geçilmesi için çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Yerli otomobil konusunun artık milli bir davaya dönüştüğünü ifade eden Çoban, firma olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından TİP onay belgesi alarak seri üretime bir adım daha yaklaştıklarını dile getirdi.
”Devrim’in mutluluğu, Anadolu’nun üzüntüsü”
Tuncay Çoban, yerli otomobili sözde değil her unsuruyla yerli olması gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:
”Türk mühendisi ve işçisinin emeğiyle ürettiğimiz ismiyle de yerli olması gerektiğini düşündüğümüz için arayışlara başladık. Bu sırada 1961’de üretilen ama talihsizlikler nedeniyle üretimine bir türlü devam edilemeyen ilk yerli otomobil Devrim’e kadar uzandık.
Devrim’in marka tescilinin yapılmadığını görünce bu markayı almak için 2007 yılında başvurduk. Bu başvurunun ardından Anadolu markasını da adımıza tescil ettirmek istedik, ama başkaları bizden 3 gün önce davrandı.”
Devrim’in isim hakkını almanın mutluluğunu, Anadolu’yu ise üç günlük başvuru farkıyla kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını dile getiren Çoban, ”Etox’un birçok özelliğe ve geleceğin teknolojisine sahip olacak yeni versiyonuna Devrim adını vereceğiz. Böylece filmlere dahi konu olan Devrim rüyası kaldığı yerden devam edecek. Anadolu markasının isim hakkını da alıp diğer bir versiyona da onun adını vermeyi gönlümüz isterdi tabi” dedi.
”Hayal değil gerçeğin ta kendisi”
Türkiye’nin yerli otomobil konusunda yabancı bir markanın hamiliğine ihtiyaç duymadığını ve yabancıları Türkiye’ye gelme sebebinin teşvik olduğunu savunan Tuncay Çoban, Türk girişimcisinin bunu başarabilecek yetenek, birikim ve kararlıkta olduğunu vurguladı.
Kendileri gibi 5-6 firmanın daha yerli otomobil konusunda ciddi çalışmalarının olduğunu bildiklerin aktaran Çoban, ”Çok büyük olmayan bir firma olmamıza rağmen bu işe büyük bir emek ve 3 milyon dolar verdik.
Bunların karşılığını prototipini üreterek Türkiye’ye kazandırdığımız Etox markamızla görüyoruz. Üretiğimiz otomobil hayal değil gerçeğin ta kendisi. Markamızın ticari ve dört kapılı modellerinin de ARGE’si sürüyor. Aldığımız TİP Onay belgemizle üretime çok yakınız. Sayın bakanımız başta olmak üzere yetkililerden son adım için destek bekliyoruz” diye konuştu.
Fuarların ilgili odağı olmuştu
Ertex firmasının sahibi Ercan Malkoç tarafından yapımına 2007 yılında başlanan ve tamamlanarak 2008 yılının 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda kamuoyuna tanıtılan ”Etox” marka otomobil, yerli yapım prototip olması ve modern tasarımıyla da dikkati çekmişti.
Ankara’da Türk mühendisi ve işçisinin 14 aylık emeğiyle 125 beygir gücünde ve 1500 CC’lik dizel motorla üretilen ”Etox”, seri üretim için gerekli TİP onay belgesini de almaya hak kazanmıştı.
İsmini oluşturan harflerden ”E”nin Erteks’i, ”T”nin Türkiye’yi, ”O”nun otomotivi ve ”X”in ise bilinmezliği ve sonsuzluğu ifade ettiği ”Etox”, sergilendiği birçok fuarda ilgi odağı olmasıyla da gündeme gelmişti.
AA, Haber7

Abdülkadir YEŞİLYURT

1987 yılında Niğde de doğdu. İlköğretim ve liseyi Amasya’da tamamladı. 2006 yılında Dicle Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği bölümünü kazandı. 2007 yılında Marmara üniversitesine kabul edildi. 2010 yılında Marmara Üniversitesi’nden otomotiv öğretmeni olarak mezun oldu. Şu anda Marmara Üniversitesi’nde “Silindir basınç değişiminin titreşim üzerine etkileri” konulu yüksek lisans tez çalışmasını sürdürüyor. İngilizce bilen Yeşilyurt; otomotivin tarihi gelişimi, içten yanmalı motorlar ve araçlarda arıza teşhisi konularında çalışmalar yürütmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir