ContiGuard® “Çarpma Sonrası Frenleme Teknolojisi” ile yollar artık daha güvenli!

Alman Otomobil Kulübü ADAC’ın araştırma sonuçlarına göre; binek araç kazalarının yaklaşık dörtte birinde yaşanan kişisel yaralanmalar, ilk darbeden sonraki çarpışmalar nedeniyle yaşanıyor. Continental’in bu kapsamda geliştirdiği “Çarpışma Sonrası Frenleme Teknolojisi” ise kaza sırasında otomatik olarak fren yaparak ikincil kaza riskini azaltıyor.

Dünyanın en büyük beş lastik tedarikçisinden biri olan Continental’in, araçların otomatik olarak fren yapmalarını sağlayan ContiGuard güvenlik konsepti bünyesindeki, “Çarpışma Sonrası Frenleme Teknolojisi”, kazalardaki hasar ve yaralanmaları en aza indiriyor.

Alman Otomobil Kulübü ADAC’ın araçların arka kısımlarından aldıkları darbe veya bariyere çarpmalarının ardından yaşanan “ikincil kaza”larda, araçlarını kontrollü bir şekilde durduramayan sürücülerden yola çıkarak gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarına göre; araştırmanın gerçekleştirildiği yerde binek araç kazalarının yaklaşık dörtte birinde yaşanan kişisel yaralanmalar, ilk darbeden sonraki çarpışmalar nedeniyle yaşanıyor. Continental’in bu kapsamda geliştirdiği “Çarpışma Sonrası Frenleme Teknolojisi” ise kaza sırasında otomatik olarak fren yaparak ikincil kaza riskini azaltıyor.

“İlk Darbeden Sonra Gelen Çarpmanın Etkisi Daha Riskli”

Continental Yönetim Kurulu Üyesi, Şasi ve Güvenlik Bölümü Başkanı Dr. Ralf Cramer; “Araçların arka kısımlarından aldıkları darbe veya bariyere çarpmaları ile ortaya çıkan kazaların ardından yaşanması muhtemel ikinci çarpışmalara ‘ikincil kaza’lar denir. İkinci çarpışmanın neden olacağı etkiler, araç içerisindeki yolcular için birinci çarpışmanın etkisinden daha tehlikeli olabiliyor. Özellikle yüksek hızda gerçekleşen kaza anlarında, sürücüler araç hâkimiyetini yitiriyor. Bu türden ikincil kazaların önlenebilmesi için ContiGuard güvenlik konsepti bünyesinde geliştirdiğimiz ‘Çarpışma Sonrası Frenleme Teknolojisi’, ikincil çarpışma riskinin azaltılmasını sağlayarak; hasar ve yaralanmaları en aza indirgiyor” dedi. 

“Çarpışma Sonrası Frenleme Teknolojisi” Nedir, Nasıl Devreye Girer?

Aracın hızına bağlı olmaksızın Güvenlik Kontrol Ünitesi (SCU); çarpma sensöründen gelen sinyaller aracılığıyla bir çarpışma meydana geldiğini algılayarak, mevcut veri ağları aracılığıyla aldığı sinyalleri elektronik frenleme sistemine iletir. Bu yüzden de hava yastığı sensörleri, “Çarpışma Sonrası Frenleme Teknoloji”si açısından hayati bir önem taşır. Elektronik Denge Kontrol (ESC) teknolojisine bağlı olarak araç güvenlik sistemi, çarpışma sonrasında sürücünün fren pedalını kontrol edemediği durumlarda bile, aracın otomatik olarak fren yapmasını sağlar. Bu sayede birinci çarpışın etkisinden daha fazla risk taşıyan ikincil çarpışma riskinin azaltılmasını sağlayarak; hasar ve yaralanmaları en aza indirger.

Güvenlik sisteminin en önemli özelliklerinden birisi de; bir çarpışma sonrasında sürücünün ani fren yapmak zorunda kalması durumunda; normal şartlar altında fren kontrolünü yitirmesi beklenirken; fren pedalını tekrar kontrollü kullanabilmesi. Bu sırada frene müdahale edilmediğinde ise sistem aracın tamamen durana kadar fren yapmasını sağlıyor.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir