Çin böyle büyüdü

1958’de ilk binek otomobilini inşa eden Çin bugün 18 milyon adedi aşan yıllık üretim kapasitesiyle dünyanın en büyük otomobil piyasası durumunda.
Çin’de otomobil 1958’de üretildi. Ancak sektörün başarı hikâyesi 1980’li yıllarla birlikte başladı. Bu dönemde yürürlüğe giren reformlar çeşitli sanayi kollarının hızla gelişmesine neden oldu. Otomotiv sanayii ise merkezi yönetim tarafından en çok desteklenen sektörlerin başında geldi.
İlk aşamada Plan Ekonomisi prensiplerine göre işleyen sektör daha sonra yabancı ortaklarla varılan üretim anlaşmaları sonucu hızla evrim geçirdi. 1983’te ABD’li AMC (Chrysler) ile başlayan yabancı ortaklıklarına daha sonra Volkswagen ve Toyota da katıldı. Devletin özellikle üretim konusunda sağladığı teşvikler Çin’i 1992’ye gelindiğinde yılda 1 milyonluk üretim rakamına taşıdı.
1994’te hayata geçen yeni kalkınma planı kapsamında sektöre vergi avantajları sağlanırken tüketimi destekleyici adımlar da hayata geçirildi. Plan sonucu aralarında Changhe, BYD, Brilliance ve Geely’nin bulunduğu çok sayıda yerli marka ortaya çıktı. 2001’de Çin’in Dünya Ticaret Örgütü’ne girmesi ile sektör yabancılar tarafından çok daha cazip hale geldi. Sektör 2002’de 3 milyonluk üretim sınırını aşarken 2010’da 18 milyon sınırını geride bırakarak Çin’i dünyanın en büyük otomobil üreticisi durumuna getirdi.
Kopyayla Başladılar
Halen başta Japon ve Alman olmak üzere çok sayıda üretici kuruluş ile Çinli üreticiler arasında kopya davaları devam ediyor. Çinli üreticiler ise kendi ürünlerinin Batılı rakipleriyle bazı ‘benzerliklerinin’ bulunduğunu kabul etmekle birlikte daha ileri teknolojiye sahip olduklarını ileri sürüyor. en çok yeni elektrikli oto teknolojilerinin kopyalanmasından çekiniyor.
Reformlarla İlk Adım Atıldı
1980’li yıllarda hayata geçen reformlar kapsamında çok sayıda sektörün önü açıldı. Otomotiv sektörü merkezi hükümet tarafından büyük destek aldı.
Yabancılarla Üretim Değişti
1983’ten itibaren Batılı üreticiler Çinli şirketlerle ortak üretime başladı. Başlangıçta Plan Ekonomisi’ne göre yapılan üretim hızla evrim geçirmeye başladı.
Yerli Markalar Piyasaya Çıktı
1994’te hayata geçen yeni kalkınma planı kapsamında sektöre vergi avantajları sağlandı. Hayata geçen plan sonucu çok sayıda yerli marka ortaya çıktı.
Küreselleşme Başarıyı Getirdi
2001’de Çin’in Dünya Ticaret Örgütü’ne girmesi ile sektör yabancılar tarafından çok daha cazip hale geldi. Hem iç pazar hem de dünya için üretim başladı.
Kaynak: Mahmut Sancak- Gazete Haberturk

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir