BMW Isetta, BASF’nin yenilikçi çözümleriyle donatıldı

Bir zamanlar ‘baloncuk otomobil’ (bubble car) olarak adlandırılan 1958 model BMW Isetta 250, bugün bile her gittiği yerde dikkatleri üzerine toplamaya devam ederken; dünyanın lider kimya şirketi BASF, Isetta 250’den ilham alarak benzersiz “MySetta” gösteri otomobilini yarattı.

Önden giriş yapılan iki koltuklu MySetta’ya modern bir görünüm vermek için BASF ürünlerinden yararlanıldı. MySetta’nın şasisi, gövdesi, eklenti parçaları ve iç bölümü tamamen yenilenirken, elden geçirilen otomobilde BASF boyaları, kaplama kumaşları ve esnek köpüğü kullanıldı. Proje, koltuklarda ergonomi sağlamak için kullanılan poliüretan köpüklerden, plastikten yapılan hafif ağırlıktaki motor yatağına ve boyalara kadar kimya sektöründe dünyanın en büyük otomotiv tedarikçisi olan BASF’nin kapsamlı ürün portföyü sayesinde gerçekleşti. BASF Avrupa Otomotiv Boyaları Başkanı Harald Pflanzl, “Otomotiv endüstrisi, BASF Grubu’nun en önemli müşteri segmentlerinden biri olarak yer alıyor. Bu kapsamda, faaliyetleri ve yetkinlikleri konsolide etmek amacıyla, bölümler arası ekiplerde canlı bir değişim yaşanıyor” dedi.

Pit stop: Son kat boya, köpükleme ve kaplama

Yenilenme aşamasında farklı aşamalardan geçen MySetta’ya ilk aşamada, özel olarak geliştirilen iki renk tonlu son kat boya, BASF Coatings’in Münster’de bulunan Otomotiv Boyaları Eğitim Merkezi’nde uygulandı. Son derece titiz bir şekilde çalışılan son kat boya sürecinde, deneyimli otomotiv boya teknisyeni Michael Wichmann otomobilin alt kısmı için mavi, üst kısmı için ise beyaz renk kullanarak orijinal renge yakın bir kullanım gerçekleştirdi. Böylece “Motocoupe” otomobil, artık parlayan boyasıyla dikkatleri üzerine çekmeye başladı.

Su bazlı ve özel efektli boya, BASF renk tasarımcılarının özel olarak Isetta için yarattığı Big White ve metalik mavi Bluetta’dan oluşuyor. Big White’in parlak görünümünü özel efektli materyaller veriyor. Uygulamada, BASF’nin otomotiv son kat boya markası Glasurit® 90 serisinde yer alan modern ve yüksek teknolojili boyalar kullanıldı. Glasurit’in klasik otomobillere özel bir portföyü de bulunuyor. Bu portföy, toplamda 600.000 karıştırma formülüyle Classic Car Colors olarak adlandırılan dünyanın en büyük tarihi renk kitaplığına sahip. Koleksiyon aynı zamanda Isetta’nın orijinal renklerini de içeriyor.

MySetta’nın iç bölümü de yeniden tasarlandı. Koltuklar ve iç kaplamada, yenilikçi bir kaplama uygulandı. Bu kaplamada, esnek ve sınırsız tasarım seçeneğine sahip ve benzersiz bir yumuşaklık hissi veren yüzeylere yönelik özel bir transfer kaplama olan Steron® sistem çözümüyle üretildi. Kaplamanın üretiminin başlangıç noktasını, istenen yüzey yapısının lazerle işlendiği bir silikon matris oluşturuyor. Kalıba benzeyen matrisin içerisinde ince bir kat olarak bir poliüretan dispersiyon püskürtülmesiyle, kaplama istenen şekli alıyor. Modern lazer teknolojisi kullanılarak matrisler, ayrı olarak oluşturulan tasarımlarla hızlı ve daha az maliyetli bir şekilde üretilebiliyor. Yöntem; deri, tekstil ve ayrıca kağıtla plastik gibi çok çeşitli taşıyıcı alt katmanlarda da kullanılabiliyor.

Steron Geliştirme Başkanı Heidrun Goth şöyle açıklıyor: “Otomotiv sektörüne ek olarak, çok yönlü özellikleri ve tasarım seçenekleri sayesinde Steron aralarında moda, aksesuar, mobilya ve paketlemenin de bulunduğu pek çok uygulamada da kullanılabiliyor.”

MySetta’nın haricinde, Daimler ile ortaklaşa sunulan ve konsept otomobil olan Smart Forvision’ın koltuk kaplamaları da Steron’dan yapıldı.

Daha az köpük, birinci sınıf oturma rahatlığı

İyi bir otomobil koltuğunun rahat ve aynı zamanda sert olması gerekiyor. Koltuk için kullanılan Elastoflex® W poliüretan köpük her iki özelliği de bünyesinde barındırırken, Elastoflex® W esnek köpükler, tüm binek oto, kamyon ve otobüs koltukları uygulamaları için özel olarak oluşturulan BASF ürünleri olarak yer alıyor. Elastoflex® W müşterinin tüm ihtiyaçlarını karşılamak ve en yüksek rahatlığı sağlamak amacıyla ağırlığı azaltılmış ve uzun süreli kullanım özelliğine sahip köpüklerden üretiliyor.

Ayrıca, Elastoflex W sistemlerinin sağladığı akıcılık, kalıplı parça üreticilerine de muazzam bir tasarım özgürlüğü sağlıyor. Elastoflex, metal veya ahşap ek yerlerinin etrafında da kullanılabiliyor. Otomotiv sektörüne yönelik poliüretan ürünler, yüksek kalitede iç tasarım ve etkin üretim süreçleri sağlıyor.

“Pimp my ride” (Arabama şekil yap) sloganına bağlı kalan Isetta, aynı zamanda küçük teknik cihazlarla da donatıldı. İç kısımda eksiksiz bir ev sinema ekipmanı seti bulunuyor. Arka raf, bir geziyi açık hava sinema gecesine çevirebilecek stereo hoparlörler ve bir video projeksiyon cihazıyla donatıldı. MySetta’nın koltuk kaplamaları ve iç giydirmesinde kullanılan kumaşlardan sürücü ve yolcu kıyafetleri de üretildi. Hamburglu moda tasarımcısı Julia Starp, Steron® kaplamalı kumaştan bir palto tasarladı. Milano’da bulunan moda okulu Ars Arpel da yine Steron®’dan paltoya uygun ayakkabılar tasarlayıp üretti.

 

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir