Bireysel ulaşıma “mobil entegratörler” yön verecek. Nasıl mı?

Frost & Sullivan yeni bir boyut kazanmaya başlayan ulaşım sektöründe yükselen ‘mobil entegratör’ pazarını masaya yatırıyor

Frost & Sullivan’a göre nakliye şirketleri, OEM’ler, araç filosu şirketleri ve BT kuruluşları ‘mobilite entegratörü’ olmak için yarışıyor. Çok boyutlu iş platformları ve gerçek zamanlı veri paylaşımı için veriye erişim sağlama olanağı, entegre mobilizasyonun elde edildiği bir geleceğe giden

yolu hazırlıyor.

2010 yılında Türkiye’de faaliyetlerine başlayan dünyanın önde gelen araştırma ve danışmanlık kuruluşlarından Frost & Sullivan, Türkiye’de hazırladığı başta enerji, otomotiv, savunma ve sağlık olmak üzere çeşitli sektörlerde uzun vadeli pazar öngörülerini de kapsayan raporlarıyla uluslararası şirketlerin ve yatırım fonlarının Türkiye’deki faaliyetlerine yardımcı olmanın yanı sıra farklı sektörlerde birçok Türk firmasına özel araştırma ve danışmanlık hizmetleri vererek iç ve dış pazarlarda büyümelerine yardımcı olmayı sürdürüyor. Bu kapsamda Frost & Sullivan, Türkiye ulaşım sektörünü de yakından ilgilendiren, geleceğe yön veren trendlere bağlı olarak gelişen “mobil entegratörleri” pazarını mercek altına alıyor.

Yeni bir pazar doğuyor: Mobil entegratörleri

Frost & Sullivan‘ın araştırmasına göre 2025 yılına kadar Avrupa ve Kuzey Amerika’da ortaya çıkacak akıllı şehir sayısındaki artışın yanı sıra kentleşme, bağlanabilirlik ve yakınsama gibi yeni mega trendler ile akıllı telefon uygulamaları ve teknoloji patlamasının birbirlerine bağlı olarak mobiliteye yön vermesi ve bu doğrultuda “mobilite entegratörleri” adı verilen yeni bir pazarı yaratması bekleniyor.

Frost & Sullivan‘ın “Mobilitenin Geleceği – Yeni İş Modelleri, Fırsatlar ve Mobilite Entegrasyon Pazarı Yatırımcıları” başlıklı yeni analizi, ortaya çıkmakta olan ‘mobilite entegrasyonu’ iş modeline ve bu olgunun bireysel mobilite üzerine etkilerine ışık tutuyor. Analistlere göre 2016 yılına kadar Avrupa’da 10 ila 16 mobilite entegratörünün ortaya çıkacağı tahmin edilirken, 2020’ye kadar ülke çapında faaliyet gösteren en az beş mobilite entegratörünün oluşması bekleniyor. 2020’ye doğru filo ve nakliye şirketleri önemli mobilite entegratörleri olma yolunda ilerlerken, B2B müşterilerinin en çok ilgi gören mobilite entegratör müşterileri arasında olacağı belirtiliyor.

Maliyet etkin, daha kolay ve hızlı bir mobilite için

Frost & Sullivan‘ın analizine göre geleceğin mobilitesi esnek ve entegre bir şekilde karşımıza çıkacak ve müşteri taleplerine yanıt vermek üzere talebe bağlı hizmetler sunacak. Yüksek hızlı raylı taşıma, mikro mobilite ve mega koridorların ortaya çıkışının entegre edilmesiyle araç/bisiklet paylaşımı müşterilere daha kolay, daha rahat, daha maliyet etkin ve daha hızlı hareket etme olanağı sunuyor olacak.

Gelişmeyle ilgili olarak Frost & Sullivan Yöneticisi Mohamed Mubarek, bireylerin bir noktadan diğerine hareket etmek için daha kolay ve ekonomik yollar aradığını ifade ederek, buna bağlı olarak yeni iş modelleri ve teknolojilerin de geleceğe yönelik olarak daha yoğun entegrasyon ve birlikte çalışılabilirlik olanağı sunduğuna vurgu yapıyor. Mubarek yeni pazar hakkında şu görüşü dile getiriyor: “Araç paylaşımı gibi yeni iş modelleri ve araç sahibi olmanın maliyetinin park ücretleri, servis ve bakım masrafları vb. nedenlerden yükselmesi gibi zorluklardan güç alan yeni bir ekonomik alan, pay sahiplerine entegre mobilite oluşturma konusunda kullanabilecekleri bir dizi fırsat sunuyor. İnsanlar esnek, zamandan tasarruf sağlayan, müşteri odaklı çözümlerin aynı zamanda entegre ve maliyet-etkin olmasını da istiyor. ‘Noktadan noktaya seyahat’ günümüzde ‘kapıdan kapıya mobilite’ olma yolunda ilerliyor.”

Tüm hizmetler tek mağazada

Frost & Sullivan analistleri, ‘gittiğinde öde’ ve ‘müşteri yönetimli yer seçimi’ olanaklarıyla daha düşük maliyetli, sorunsuz, esnek seyahat imkânı yaratıldığına, bunun karşısında araç sahibi olmanın masraflar ve vergiler nedeniyle giderek daha yüksek maliyetli bir seçenek olarak kalacağına dikkat çekiyorlar. Araç paylaşımı, kişisel park alanlarının kiralanması ve gerçek zamanlı araç paylaşımı üzerine yoğunlaşan yeni iş modelleri, yenilik yaratma ve içinde her şeyin yer aldığı ‘tek bir mağaza sunma’ konusunda yeni kulvarlar açıyor.

 

Mobilite entegratörlerinin hedefinde müşterilerine her şeyi bulabilecekleri, sürdürülebilir ve esnek tek bir mağaza sunmak olduğunu ifade eden Frost & Sullivan Yöneticisi Mubarek, bu nedenle gelecekte tam bir mobilite entegrasyonu sağlamak adına değer zincirini oluşturan tüm paydaşların ve varlıkların işbirliği yapması gerektiğinin altını çiziyor.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir