Araç kiralama kurumların vazgeçilmezi oldu…

UZL Filo’yu 3 yılda yüzde 700 büyüten Oğuz Pala:

‘’Kurumsal firmaların yüzde 70’inin araç parkları kiralık araçlardan oluşuyor’’

‘’Kasko, MTV ve bakım masraflarının ortadan kalkması, ödenen bedelin vergiden düşürülmesi araç kiralamayı  cazip hale getirdi’’

“Opet ile anlaşmamız olduğundan araç kiralayanlar yakıtı yüzde 5-6 indirimli alabiliyor’’

Uzaltaş Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren UZL Filo’nun Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Pala,  kurumsal firmaların yüzde 70’inin araç parklarının kiralık araçlardan oluştuğunu belirterek, ’Kasko, MTV ve bakım masraflarının ortadan kalkması, ödenen bedelin vergiden düşürülmesi araç kiralamayı cazip hale getirdi’’ dedi.

Ankara’da 2010 yılı başında 50 araçla başladığı filo kiralama işinde, tamamen özkaynaklarını kullanarak 3 yılda yüzde 700 büyüyerek 350 araca ulaşan UZL Filo’nun genç yöneticisi Oğuz Pala, son yıllarda kamu ve özel sektörün avantajlarından dolayı filo kiralamaya yöneldiklerini belirtti.

Pala, kurumsal şirketlerin araç alımında kullanacakları parayla yeni yatırımlar yapıp, bu yatırımlardan gelecek paraların bir kısmı ile kiraladıkları aracın bedelini ödediklerini kaydetti. Pala, filo kiralamanın diğer avantajlarını da şöyle anlattı:

‘’50 bin liralık bir araç için aylık bin 300 – bin 400 lira kiralama bedeli ödüyorlar. Kiralanan araçlar için yapılan tüm ödemeler kurumlar vergisi matrahından indirilebilir. Yüzde 18 olan KDV’sini de ödeyecekleri vergiden düştüklerinden dolayı araca ödenen para bin 200 liraya kadar düşüyor. 50 bin liralık aracı bir yıl sonra satsanız en fazla 40 bin lira eder. Bu fark cebinizde kalıyor.  Ayrıca, kasko, MTV, bakım, yazlık-kışlık lastik alımı gibi masraflardan kurtuluyorsunuz. Araç kaza yaptığında servis süresince ikame araç temin ediliyor. UZL Filo olarak Opet ile anlaşmamız olduğundan yakıtı yüzde 5-6 indirimli alabiliyorlar. Ayrıca her araca 300 avro değerinde araç takip cihazını ücretsiz takıyoruz. Yani araç kiralamanın avantajları saymakla bitmiyor. Bu yüzden de kurumsal firmalar uzun dönemli filo kiralamada bizi tercih ediyor.’’

“Güvenliğe önem verdiler, fark yarattılar”

Klasik araç kiralamadan farklarının, güvenliğe verdikleri önem ve sıfır araçları en az bir yıllık kiralama yapmaları olduğunu kaydeden Pala, talep olması halinde çok lüks araçları da tek başına kiralayabildiklerini anlattı.

Pala, “Biz araçları dakika dakika takip ettiğimiz için bakımları geldiğinde ya da bir sorun ortaya çıktığında doğrudan müşteriye ulaşarak, servise yönlendiriyoruz. Lastik değişimini bile yönlendiriyoruz. Güvenlik için aracın bakımı çok önemli. Bu titizliğimiz müşteriler tarafından memnuniyetle karşılanıyor” dedi.

Pala, UZL filo olarak lüks araç kiralamaya sıcak bakmadıklarını ifade ederek, ‘’ Biz kiralamak için araç aldığımızda 2 yıl sonra o aracı kaç liraya satabileceğimize bakarız. 50-100 araç  alımında bize avantajlı fiyat uygulanıyor. 50 bin liralık aracı 43-44 bin liraya alıyoruz. Ben aracı bir yıl sonra satsam sadece 3-4 bin lira kaybım oluyor. Kiralama ücretiyle kar edebiliyorum. Ancak, lüks araçları çok sayıda alamayacağımız için alımda karımız olmuyor. Değer kaybı da çok daha fazla oluyor. Dolayısıyla lüks araçta çok yüksek kiralama bedeli talep ediliyor.  Kurumsal firmalar da buna yanaşmıyor. Makam aracı olarak bile genellikle 40-50 bin liralık mütevazı araçlar tercih ediliyor’’  dedi.

Pala, UZL Filo’nun 2013’te kiralık araç sayısını bin araca çıkarmayı hedeflediğini sözlerine ekledi.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir