Allison ve DAF, Kuzey Denizi kıyısında çöp toplama faaliyetleri ile atıkları azaltıyor!

Aurich bölgesinde belediye, Temmuz 2011’den itibaren yaklaşık 200,000 sakinin atık toplama çalışmalarını yürütüyor. 2011 yılından bu yana 16 yeni sürücüyü işe alan belediye, Allison tam otomatik şanzımanla donatılmış 11 yeni DAF kamyona da yatırım yaptı.

Aurich, Almanya’nın kuzeybatı ucunda bulunan ve şiddetli rüzgarların estiği, rüzgar değirmenleri ve otlakların olduğu yaklaşık 1,290 km²’lik bir alanda yer alıyor. Bu bölgede Belediye, 2011 yılının ortasından bu yana kağıt, evrensel ve organik atıklarının toplanması görevini kendi üstleniyor. Özel bir şirketin maliyetleriyle kıyaslandığında belediyenin çöp toplama işlemini doğrudan yapmasının daha düşük maliyetli olduğunu gösteren bir rapor sonrasında bu çalışma uygulanmaya başlandı. Aurich Belediyesi, atık toplama görevini kendi üstlenerek Norddeich, Neßmersiel ve Greetsiel gibi deniz kenarındaki kasabalar ve Doğu Frisian adasındaki Norderney’i de içeren 100,000 hanenin çöp masraflarını 2011 yılında yaklaşık yüzde 9.5 azaltırken 2012 yılında buna yüzde 2.6 oranını ekleyerek, toplam yüzde 12’nin üzerinde bir tasarruf sağlamayı başardı.

Aurich, atık toplama görevi için 16’sı sürücü olmak üzere, 19 kişiyi işe aldı ve Allison 3000 Serisi tam otomatik şanzımanla donatılmış 11 yeni DAF araca yaklaşık 2.1 milyon Euro yatırım yaptı. İhale sırasında, filonun teknisyen direktörü Carsten Appelhoff açısından gerçekten sağlam bir şanzıman ve servise yakınlık öncelikli iki kriter olarak ön plana çıkıyordu. Carsten Appelhoff yaptığı açıklamada; “Her kamyon, günde yaklaşık 800 çöp bidonu boşaltıyor. Bu nedenle, günde 1000 kez durmaya dayanabilecek sağlamlıkta araç aktarma organlarına ihtiyacımız var. Ayrıca, servisin kolayca ulaşılabilir olması ve rutin bakım için düşük bir maliyet bizim için önem taşıyor. Böylece aracın kullanım dışı kalmasının en aza indirilmesini ve maliyetlerinin azalmasını sağlayabiliyoruz,” dedi.

Şu anda on adet 228 kW’lık (310 PS) DAF CF 75 HS Fahrzeugbau yandan yüklemeli kamyon bir kişi tarafından kullanılarak ana bölgeye hizmet veriyor. Ayrıca sabit konteynerli yükleyiciye sahip yedi kamyon ve CWS konteyner yükleme sistemine sahip üç kamyon bulunuyor. Bölgelere göre farklılık göstermek ile birlikte her aracın, ortalama 1,700 çalışma saatinde yaklaşık 48,000 km. yol kat ettiği bildiriliyor.

Norderney için adanın dar yollarında daha küçük bir araç gerekmesi dolayısıyla, 165 kW’lık (220 PS) bir DAF LF 55 ve arkadan yüklemeli karoser tercih ediliyor. Atıklar büyük konteynerlere yüklenip bir konteyner gemisiyle Norddeich’tan anakaraya taşınıyor.

Appelhoff açıklamasında; “Araçlardan çok memnunuz. Şu ana kadar hiçbir arıza veya büyük tamir ihtiyacı olmadı. Sürücülerimiz, özellikle debriyajla uğraşmaları gerekmediği için tam otomatik şanzımanlı kamyonları seviyor. Ayrıca iki ellerini de direksiyonda tutabiliyor olmaları çok rahatlatıcı bir unsur,” diyor.

Verimli bir çalışma döngüsü ve daha düşük bakım maliyeti sayesinde Allison tam otomatik şanzımanlarla donatılmış araçlar, çöp toplama çalışmaları için ideal olarak ön plana çıkıyor. Allison’ın Continuous Power Technology™/Sürekli Güç Teknolojisi, araçların daha verimli çalışması için patentli tork konvertörü sunuyor ve kesintisiz vites değiştirme sağlıyor. Tork konvertörü sadece aracın daha iyi kalkış yapmasını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda masraflı debriyaj tamirini de ortadan kaldırıyor. Ayrıca tork sarsıntılarına karşı aktarma organlarını da koruyor. Debriyaj değişimi gerekli olmadığından tam otomatik şanzımanlar işletmecilere tasarruf sağlarken, aracın kullanım dışı olma süresini de kısaltıyor.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir