Allison Transmission, Türkiye’de orman yangınlarıyla mücadeleyi destekliyor!

Acil durum araçlarında hızlanma ve manevra kabiliyetini arttıran Allison tam otomatik şanzımanlarla donatılan 19 adet BMC Pro 625 4×4 model itfaiye aracı, Orman Genel Müdürlüğü filosunda yerini aldı.

Allison donanımlı BMC 625 Model Euro 5 itfaiye aracı, Orman Genel Müdürlüğü tarafından yol ve zorlu arazi şartlarında yapılan test sürüşlerinde daha hızlı ve verimli olduğunu kanıtladı.

Her yıl dünyada 4 milyon hektar, Akdeniz kuşağında ise 550 bin hektar orman yanıyor. Akdeniz kuşağında yer alan Türkiye’de ise özellikle yaz dönemlerinde artan orman yangınları ile Orman Genel Müdürlüğü mücadele ediyor. Türkiye’de Hatay’dan başlayıp Akdeniz ve Ege sahil bölgelerinden İstanbul’a kadar uzanan kıyı şeridi yangınlar açısından en riskli bölgeyi oluşturuyor.

Zorlu yaz aylarında sıcaklıklar arttıkça orman yangınlarının sıklığı da artıyor. Ayrıca rüzgara bağlı olarak alevler çok çabuk yayılıyor. Dolayısıyla tüm acil durumlarda olduğu gibi orman yangınlarında da can, mal ve çevre kaynaklarının korunmasında hızlı ve anında müdahale hayati önem taşıyor. Bu nedenle Orman Genel Müdürlüğü, orman yangınları ile mücadele için Allison tam otomatik şanzımanın sunduğu güç, hız ve manevra kabiliyetinden yararlanacakları 19 adet BMC 625 Model itfaiye aracıyla filosunu acil durumlara karşı güçlendiriyor.

Dayanıklılık ve performans avantajları Allison şanzımanları tüm acil durum araçları için tercih edilen seçenek haline getiriyor. Allison’ın patentli tork konvertörü ve Continuous Power TechnologyTM / Sürekli Güç Teknolojisi daha çabuk hızlanma ve hassas manevra kabiliyeti sağlıyor. Üstelik, sürücüler her iki ellerini de direksiyonda tutarak yola daha iyi odaklanıyor. Böylece olay yerine daha güvenli ve çabuk şekilde ulaşılabiliyor.

Orman Genel Müdürlüğü’nün teslim aldığı Allison donanımlı itfaiye araçları, yangınla mücadeleyi daha güvenli ve verimli hale getiren bazı özellikleri sunuyor. Bu araçlar, sağa ve sola 125 derece dönebilen ve sürücü kabininden elektronik olarak kumanda edilebilen su püskürtme monitörüne sahip. Su söndürme pompası 10 bar basınç altında dakikada 2500 litre suyu işleyebiliyor ve suyu 20 metre yükseğe ve 30 metre uzağa püskürtebiliyor. Söz konusu araçlar, üzerindeki özel su püskürtme nozulları ile gerektiğinde yangın ortamında su perdesi ile koridor oluşturabiliyor. Böylece hem diğer araç ve canlıların yangın ortamından uzaklaşabilmesine yardımcı olunuyor hem de aracın kendini soğutarak içindeki personelin zarar görmesini önlüyor. Önde bulunan vinç sayesinde ise araçlar kötü zemin koşullarından kolayca kurtulabiliyor.

Yeni araçların teslimatı sırasında Orman Genel Müdürlüğü adına açıklama yapan Salih Büyüktepe, “Avrupa birliği ülkelerinde olduğu gibi orman yangınları ile mücadele bölümünde uluslararası standartlara özen gösteriyoruz. Orman ve orman kaynaklarını her türlü tehlikeye karşı korumayı hedeflerken yangınlar bizim için en önemli tehlike unsuru oluyor. Bu nedenle tüm kaynaklarımızı kullanarak gerekli çalışmaları yapıyoruz. Yaptığımız tatbikatlar yangın söndürme araçlarımızın Allison tam otomatik şanzıman donanımlı olmasının faydalarını ortaya koyuyor. Hem hızlı hem de kolay manevralar ile operasyonlarımızda müdahalelerimiz daha da  başarılı oluyor. Ayrıca acil durumda sürücülerimiz vites değiştirmek yerine güvenilir şekilde sadece aracı kullanmaya odaklanıyor” dedi.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir