Allison donanımlı Zetros, tuz madeni çalışmalarını kolaylaştırıyor!

Avrupa’nın en büyük tuz üreticisi, Bernburg tuz madeninde 600 metre derinlikte Allison 3000 Serisi tam otomatik şanzımanla donatılmış Mercedes Zetros 1833 4×4 su tankerini kullanıyor.

Allison donanımlı Mercedes Zetros 1833 su tankeri, her saat yaklaşık 600 ton tuz çıkarılan esco’nun Bernburg kaya tuzu madeninde bir yıldan fazla süredir kullanılıyor. esco’nun (Avrupa tuz şirketi) Yeraltı Makine ve Elektrik Mühendisliği Müdürü Volker Grzeschuchna, bu süreyi içeren bir değerlendirme yaparak; “Bu özel araçtan çok memnunuz. Üstün bir sürüş konforu sunuyor,” diyor.

Bernburg tuz madeninde toplam 146 üretim ve özel maden aracı kullanılıyor. Ancak Zetros 1833 4×4, beklentilerin üstünde bir performans sunuyor. Bu su tankerinin, 2.9 x 2.5 metre boyutlarındaki maden kuyusuna sığmadığı için iki kısma ayrılıp bir kancayla 380 metre aşağıya indirilmesi gerekiyordu. Araç, iki ayrı parça olarak sıcak, tozlu ve karanlık tünellerden oluşan labirente indirilerek esco’nun atölyesinde kaynakla birleştirildi ve kesilen yerleri çıtayla güçlendirildi. Daha sonra da, arkasında su musluğu bulunan 6,000 litrelik paslanmaz çelik su tankı yerine takıldı ve Zetros bir ay içinde çalışmaya başladı. Allison 3000SP tam otomatik şanzımanla donatılmış olan araç, 1980’lerde üretilen ve 30 yıldan daha uzun bir süre kullanılan IFA W50 4×4’ün yerini aldı.

Volker Grzeschuchna açıklamasında; “Maliyetleri azaltmak için kullanıma hazır bir araç aradık. Zorlu zeminlerin üstesinden gelebilmek için aracın sağlam bir şasisi bulunması, tüm tekerleklerden çekişli olması ve otomatik şanzıman ile donatılması gerekiyordu. Araç, altı tonluk tank ve üstyapı için de fazladan bir ton olmak üzere toplamda en az yedi tonluk taşıma kapasitesine sahip olmalıydı. Bu nedenle Allison şanzımanlı Mercedes Zetros, bizim için en iyi seçimdi,” diyor.

Sondaj yapmak için gereken suyun taşınmasının yanı sıra Bernburg tuz madeninde yüzde 25 ile 30 oranındaki düşük nem seviyesi nedeniyle aracın başlıca görevlerinden biri yollara su püskürtmek oluyor. Bu paslanmayı azaltıyor, ancak aynı zamanda kuru hava ve rutin madencilik çalışmalarının düşürdüğü sürücü görüş mesafesini de arttırıyor.

Allison donanımlı Zetros’un maksimum hızı 50 km/s olmak ile birlikte püskürtme musluğuyla genellikle yaklaşık 10 km/s hızla sulayarak ayda 400 kilometre yol kat ediyor. Ayrıca, 7.5 x 3.5 kilometre boyutundaki maden alanının tamamındaki su konteynerlerini de yeniden doldurarak, araç ve işçilerden tuz tozunun uzaklaştırılmasını sağlıyor. Toza maruz kalma ve konteyner su düzeylerine bağlı olarak bazen günde 10 saat, diğer günlerde ise hiç kullanılmadan veya sadece gerektiğinde kullanılarak, araç üç vardiyalı sistemde çalışıyor.

Allison, zor arazi şartlarına meydan okuyor

Sert ve engebeli olan tuzlu toprak, araçları ve işletmecileri yüzde 20’ye varan eğimlerle zorluyor. Araç, madende dolambaçlı dar labirentler ve kapkaranlık tünellerde ilerlerken tetikte olmak gerekiyor. Bu nedenle kusursuz sürüş özelliklerine sahip ve kolay kullanılabilen sağlam yeraltı maden araçları tercih ediliyor. Grzeschuchna bu konuda; “Yeraltında engebeli arazi kullanım şartları bulunuyor. Allison tam otomatik şanzıman, özellikle eğim ve rampalarda çok başarılı bir performans sunuyor. Düşük hızlarda bile optimal araç kontrolü sağlıyor,” diyor.

esco’nun Donanım Eğitmeni Thomas Weilbeer’e göre, sürücü eğitimi çok basit. Allison şanzıman, istisnasız olarak madenciler tarafından takdir ediliyor. Şanzıman ideal vites değiştirme noktalarını otomatik olarak seçerek vites değiştirirken, esco’nun 15 eğitimli sürücüsünün her biri tamamıyla araç sürmeye odaklanabiliyor.

Allison şanzımanlar üstün performans, dayanıklılık ve minimum bakım gerekliliği sunarak, aracın kullanılmadığı zamanı ve işletme maliyetlerini azaltıyor. 326 HP’lik Mercedes OM 926 LA motoru Allison 3000 Serisi tam otomatik şanzımanla birlikte mükemmel kalkış ve hızlanma sağlıyor. Tork konvertörü kalkışta aracın torkunu arttırıyor. Allison’ın elektronik kontrollere sahip Continuous Power Technology™/Sürekli Güç Teknolojisi, verimliliğin arttırılması ve aktarma organlarının daha az yıpranması için vites değiştirme sırasında sürekli güç aktarımı sağlıyor. Entegre output retarder engebeli yüzeylerde aracın kontrolünü daha da arttırıyor ve frenlerin ısınmasını ve aşınmasını azaltıyor.

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir