Ali Kibar, yerli otomobil maliyetinde bakana hak verdi

Kibar Holding Başkan Yardımcısı Ali Kibar, yerli otomobilin maliyetinde Bakan Ergün’ün açıklamalarını haklı bulduğunu söyledi. Kibar Türkiye’nin 3-5 otomobil markası geliştireceğini belirtti.

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kibar, yerli otomobil üretimi maliyetine ilişkin rakamın fazla olduğunu belirterek, “Ben, çıktı olarak rakama baktığınızda evet Sayın Bakan’ı haklı buluyorum” dedi.

Kibar, Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından hazırlanan yerli otomobil raporunda öngörülen 2,5 milyar avroluk tasarım, üretim ve markalaşma maliyetine ilişkin yaptığı açıklamada, sektör temsilcilerinin hazırladığı raporla ilgili çalışmalara kendi kurumundan pek katılım olmadığını söyledi.

Yerli otomobil üretimine yönelik ilk giriş için daha makul rakamların söz konusu olabileceğini belirten Kibar, “Ben, çıktı olarak rakama baktığınızda, evet Sayın Bakan’ı haklı buluyorum. Rakam fazla.

Harcamak isterseniz harcamayla ilgili sınır yok. 10 milyar da harcasanız bir şey çıkartamayabilirsiniz. Bunun daha makul ölçekteki bütçelerle elde edilebilir olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Türkiye’de 3-5 yılda yerli bir otomobil markası geliştirilebileceğine inandığını dile getiren Kibar, şöyle devam etti:

“Bizim yan sanayi üretim şirketimiz var. Hyundai’nin dışında 80 civarında ürün üretimi yapan alt şirketimiz söz konusu. Türkiye’de sadece biz değil, birkaç tane buna benzer üretim yapan şirket var. Bunlar çok zor şeyler değil.

Ben 1994 yılında ortaklık anlaşması yaptım. 1996 yılında temel attım. 1997 yılının Eylül ayında 16 ayda ortağımla birlikte fabrikayı devreye aldım. Geçen hafta Posco ile (Posco Assan TST Çelik Sanayi A.Ş için) temel attık. Mayıs 2013 yılında, hatta talimat verdik daha da erken, üretimi devreye almayı planlıyoruz. Bu işler böyle, oturursun, çalışırsın, zamanını koyarsın, her şeyini planlarsın, öyle olur.”

OSD’nin raporunda otomobilin sıfırdan a’dan z’ye Türkiye’de üretilmesi, tasarım ve markalaşmaya yönelik ortalama olarak 2,5 milyar avroluk bir yatırım yapılması öngörülüyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, OSD raporunun sunulmasının ardından, yerli otomobilin üretilebilmesi için hesaplanan maliyetle ilgili, “Firmalarımızdan bir tanesi yeni bir marka, yeni bir model ortaya koymak için yatırım yapsalar 2,5 milyar avroluk yatırım mı yapacaklar? Öyle bir yatırım yapmayacaklar. Dolayısıyla, biz aslında daha iyi bir noktadayız” şeklinde görüş belirtmişti.

AA, haber7

 

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir