Yakıt dolum pompalarında kaçak!

Yıllık 2,5 milyar dolarlık vergi kaybına yol açtığı tahmin edilen kaçak akaryakıt satışını önlemek için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, istasyonlarda denetim atağı başlattı. Denetimler sonucu benzin ve motorin sayaçlarında usulsüzlük yapıldığı tespit edildi. Bazı istasyonlarda markersız akaryakıta rastlanırken, çok sayıda eksik yakıt veren sayaç olduğu da belirlendi. Ocak-Temmuz 2011 döneminde Türkiye genelinde akaryakıt ve LPG istasyonlarını inceleyen bakanlık denetim birimleri, jandarma ve polis desteğiyle 3.922 sayacı denetledi. Sayaçlarda sondaj usulü ile yapılan miktar kontrollerinde 105 sayacın eksik verdiği tespit edilerek mühürlendi. 1.085 akaryakıt ve LPG istasyonunda yapılan denetimlerde usulsüzlük yapan işletmelerin ölçü aletlerine el konulurken, idari para cezası da kesildi. 15.233 adet akaryakıt ve 1.794 LPG sayacının kontrolleri yapılırken, bunlardan 899 adedi damga süresinin geçmesi sebebiyle mühürlendi. Sayaçlardan 24’ünün damgasız olduğu tespit edilirken işlemler sonucunda her bir sayaç için akaryakıt bayiine ‘damga süresinin dolması’ kabahatinden dolayı 1.232 lira ceza kesildi. Kabahatin giderilmesi için işletmelere süre tanınırken, yanlışlığın düzeltilmemesi halinde ölçü aletlerine de el konulacağı ihtar edildi.
Zaman’dan Ercan Baysal’ın haberine göre, Sanayi Bakanlığı, yılın ilk yedi aylık döneminde 337 müstakil akaryakıt istasyonu, 722 akaryakıt ve LPG istasyonu, 26 müstakil LPG ve 88 kapalı istasyonu denetimden geçirdi. Mevcut 1.173 akaryakıt ve LPG istasyonundan 1.085 adedi üzerinde inceleme yapıldı. Denetim esnasında 5 istasyon geçersiz marker sebebiyle mühürlendi. Analiz sonucunun olumsuz çıkması halinde bakanlık, cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunarak yakıtları tutanakla il özel idare müdürlüklerine teslim edecek. Mühürlenen depodaki yakıtlar İl Özel İdaresi’nce bir ay içinde rafinerilere geri satılacak. Cezai işlemler ise cumhuriyet savcılığı ve EPDK tarafından veriliyor.
Sanayi Bakanlığı denetim birimleri tarafından yapılan kontrollerde personelin sigortalılık durumu da masaya yatırıldı. Çapraz denetim sırasında kontrol edilen işyerlerinin sigortasız işçi çalıştırıp çalıştırmadığının tespit edilmesi için çalışanların kimlik bilgileri işlenerek piyasa gözetimi ve denetimi veri tabanına kaydedildi. Sonuçların denetim yapılan ilin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne gönderilmesi için gerekli işlemler yapıldı.
Maliye Bakanlığı ile Sanayi Bakan- lığı’nın yanı sıra güvenlik güçlerinin de yaptığı denetimlere rağmen kaçak akaryakıtın önüne geçilemiyor. Son sekiz yılda motorlu araç sayısının yüzde 70’e yükselmesine rağmen benzin-motorin türü akaryakıt satışlarında artış yüzde 20 ile sınırlı kaldı. 2008’den sonra ise akaryakıt satışlarında eskiye dönüş söz konusu.
Akaryakıt alırken nelere dikkat edilmeli?
Sürekli akaryakıt alınan yer tercih edilmeli. Her akaryakıt alımında fiş istenmeli. Şüphe durumunda ölçüm kabı aracılığı ile pompadaki sayacın doğru yakıt verip vermediği kontrol edilmeli. Her istasyonda Sanayi Bakanlığı’nın ölçüm kabı yer alıyor, bunun olup olmadığına bakılmalı. Benzin ve motorinin ucuz olması tek kriter olmamalı. Herhangi bir şüphe durumunda EPDK ve Sanayi Bakanlığı aranmalı. İstasyondan ayrılırken pompadaki rakamları kontrol edin.
Habertürk

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir