Shell, tasarruf simülatörü ve Shell eco-marathon aracıyla 3. ulusal enerji verimliliği fuarına renk katacak

Enerji verimliliği ve tasarrufa yönelik faaliyetleriyle toplumsal değer yaratan Shell, bu çerçevedeki etkinlikleri kapsamında 3. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı’na katılıyor. Shell FuelSave teknolojisinin özelliklerinin ziyaretçilerle paylaşılacağı Shell & Turcas standında, Shell Eco-marathon’da yarışan  Şişli Terakki Lisesi öğrencilerinin tasarladığı araç ve  Shell FuelSave tasarruf simülatörü ziyaretçilerin ilgisine sunulacak.

Shell & Turcas, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nün Enerji Verimliliği Haftası çerçevesinde 12-13 Ocak 2012 tarihlerinde WOW Convention Center’da düzenleyeceği3.Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı’na katılıyor. Toplumda enerji tasarrufu kültürü ve tasarruflu sürüş bilincinin artırılması amacıyla etkinliğe destek veren Shell & Turcas, benzersiz teknoloji ve ürünleriyle fuara farklı bir boyut kazandıracak.

Shell & Turcas standında, tüketicilerin daha az yakıtla daha uzun mesafe gitmelerini sağlayan    Shell FuelSave tasarruf yakıtlarının teknolojisi tanıtılacak. Bu ürünlerin yakıt ekonomisi özelliği sayesinde Shell FuelSave Kurşunsuz 95 ve Shell FuelSave Diesel kullanan tüm benzinli ve dizel araç sahipleri sadece 2011 yılında yaklaşık 30 milyon litre* yakıt tasarrufu sağladılar. Şimdiye kadar dünya çapında 150 bin kişiye tasarruflu sürüş eğitimi veren Shell, fuarda da bilinçlendirme çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda fuarda yer alacak tasarruf simülatörü  katılımcılara ilginç bir deneyim yaşatacak. Ziyaretçiler bilgisayar oyunu aracılığıyla doğru sürüş tekniklerini kullanarak, daha az yakıtla nasıl daha uzun mesafe gidebileceklerini öğreniyorlar.

Terakki Team’in 1 litre yakıtla 492 kilometre yol alan aracı sergileniyor

“En az yakıtla en uzun mesafenin kat edilmesi” hedefiyle küresel olarak düzenlenen ve öğrencilerin kendi tasarladıkları araçlarla katıldıkları Shell Eco-marathon yarışmasında yer alanŞişli Terakki Lisesi’nin aracı da fuarda sergileniyor. Terakki Team tarafından tasarlanan aerodinamik araç, petek dokulu plastik ve karbon elyaf kullanılarak üretildi. İçten yanmalı, 1,3 HP’lik tek silindirli, elektronik ateşlemeli ve otomatik kavramalı bir motor kullanılan aracın ağırlığı 40 kilogram. Terakki Team, geçen yıl yapılan Shell Eco-marathon organizasyonunda 1 litre yakıtla 492 kilometre yol kat ederek, prototip araçlar kategorisinde çarpıcı bir sonuç elde etmişti. Terakki Team’in bu başarısı, 1 litre yakıtla İstanbul ile Kastamonu arasındaki mesafeyi kat edebilmek anlamına geliyor.

Enerji verimliliği ve tasarruf anlayışının toplumda yaygınlaşması hedefleyen  Shell, herkesi fuara katılmaya davet ediyor.

Shell’in Yakıt Tasarrufu Tavsiyeleri

Shell’in sürücülere yakıt tasarrufu sağlayan 10 tavsiyesi şunlar:

  1. Aracını makul bir      hızda kullanın, ani frenden ve ani hızlanmalardan kaçının.
  2. Vitesi aracınız hız      kazanmaya başlar başlamaz yükseltin.
  3. Aracınızın motorunu      ve yağını kontrol ettirin, en küçük problem için bile gecikmeden servise      gidin.
  4. Lastiklerinizin      hava basıncını düzenli olarak kontrol edin.
  5. Aracınızda gereksiz      yük ve eşya bulundurmayın.
  6. Gerekmedikçe      klimanızı açık tutmayın.
  7. Özellikle yüksek      hızda seyrederken aracınızın camlarını kapalı tutun
  8. Aracınızda mutlaka      önerilen tipte motor yağı kullanın.
  9. Otoyolda aracınızı      sabit bir hızla kullanın.
  10. Çok yoğun ve      ilerlemeyen trafikte aracınızın motorunu durdurun.

 

*2011 yılı Shell satış rakamları kullanılmış ve ortalama depo hacminin 50lt olduğu düşünülerek her depoda yaklaşık 1 lt tasarruf yapıldığı varsayılarak hesaplanmıştır.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir