LPG’de dünya birinciliğine doğru…

EPDK Başkanı Köktaş, Türkiye’nin ulaşımda kullanılan LPG miktarı ve LPG’li araç sayısı bakımından Türkiye’nin Avrupa’da birincisi olduğunu belirtti
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, ulaşımda kullanılan LPG miktarı ve LPG’li araç sayısı bakımından Türkiye’nin Avrupa’da birinci, dünyada ise Güney Kore’den sonra ikinci sırada yer aldığını bildirdi.
Türkiye Likid Petrol Gazcıları (LPG) Derneği’nin 40’ıncı kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen panelin açılışında konuşan EPDK Başkanı Hasan Köktaş, LPG piyasasına ilişkin rakamların, Türkiye’nin dünyadaki en önemli LPG pazarlarından biri olduğunu söyledi. Ulaşımda kullanılan LPG miktarı ve LPG’li araç sayısı bakımından Türkiye’nin Avrupa’da birinci, dünyada ise Güney Kore’den sonra ikinci sırada yer aldığını kaydeden Köktaş, son verilerle 9 bin 490 bayi ile LPG istasyonu sayısında da Türkiye’nin dünya birincisi olduğunu ifade etti.
Sektörün tüplü ve dökme LPG başlıklarında yaşadığı daralmaya karşın otogaz tüketimindeki artışla yaklaşık 4 milyon tonluk bir pazara sahip olduğunu belirten Köktaş, şöyle konuştu:
”Ülkemizde 2011 yılı içerisinde toplam 3 milyon 746 bin 25 ton LGP tüketilmiştir. Bu miktarın 122 bin 182 tonu dökme, 981 bin 710 tonu tüplü LPG ve 2 milyon 642 bin 133 tonu ise otogaz LPG’dir. 2011 yılı dönemin satış rakamları 2010 yılı satış rakamları ile karşılaştırıldığında, tüplü LPG tüketiminin yüzde 6, dökme LPG tüketiminin yüzde 3 oranında azaldığı, buna mukabil otogaz tüketiminin yaklaşık yüzde 6 oranında arttığı görülmektedir.
Ülkemizde LPG, bilhassa doğalgaz ile ciddi bir pazar paylaşım yarışı sürdürmenin yanı sıra vazgeçilmez bir enerji kaynağı olma niteliği taşıyor. Geçtiğimiz aylarda yaşandığı gibi, doğalgaz santrallerinde kaynak kesintisi olduğu zaman alternatif yakıt kullanabilen santraller, LPG gibi ikinci yakıtlarla çalıştırılabiliyor. Keza ülkemizin yüzde 30’unun kırsal nitelik taşıdığı ve coğrafi, ekonomik ve diğer sebeplerle buralarda doğalgaz ulaşmayan bölgelerin varlığı dikkate alındığında LPG gerek ısınma gerekse ocaklarda kullanılmaya devam ediyor. Daha da önemlisi trafikteki LPG’li araç sayısının hızla artması ve fiyat avantajı LPG piyasasının sürekli gelişmesine olanak sağlıyor.”
”LPG AYRICALIKLI BİR ENERJİ KAYNAĞI”
Türkiye LPG Derneği Başkanı Selim Şiper de panelin açılında yaptığı sunumda, dünya genelinde LPG tüketiminin 2010 yılında 250 milyon tona ulaştığını bildirdi. Türkiye’de LPG’li araç sayısının 2,5-3 milyona ulaştığını kaydeden Şiper, otogaz kullanımında Türkiye’nin dünyada ikinci sırada yer aldığını bildirdi.
Dünyada fosil yakıtlarının geleceği tartışılırken sıvılaştırılmış petrol gazı, yani LPG’nin petrol ve kömüre göre daha temiz bir alternatif olarak öne çıktığına dikkati çeken Şiper, ”Çevreye en az yükü getirmesi, tamamen mobil ve her yere ulaşabilir olması, depolaması kolay olması ve kullanım alanlarının çeşitliliği ile LPG ayrıcalıklı bir enerji kaynağıdır” dedi.
Türkiye’de enerji politikalarında LPG’ye hak ettiği yerin verilmesi gerektiğini kaydeden Şiper, özellikle kırsal alanlarda LPG kullanımının desteklenmesi ve doğalgaza karşı ÖTV konusunda hakkaniyet beklediklerini söyledi. Şiper, ”Yenilenebilir enerji kaynağı desteği olarak ve elektrik üretiminde diğer yakıtlara tanınan desteğin sağlanması, sera gaza azaltımı çerçevesinde teşvik edilmesi, doğalgaz ulaşamadığı yerlerde sanayi işletmelerine LPG kullanım teşviki getirilmesini bekliyoruz” diye konuştu.
AA, Haberturk

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir