Elektrikli otomobile destek var da neden LPG’liye yok!…

Dünya LPG Birliği Başkan Yardımcısı Yağız Eyüboğlu, LPG’nin çevreyi en az kirleten yakıt olduğunu belirterek elektrikli araçlara verilen desteğin LPG’lilere de verilmesini istedi.

Dünya LPG Birliği Başkan Yardımcısı, TOBB LPG Meclisi Başkanı ve Aygaz Genel Müdürü Yağız Eyüboğlu, LPG’nin çevreyi en az kirleten yakıt olduğunu belirterek, ”Elektrikli araçlar için verilen destek LPG’li araçlara da sağlanmalı” dedi.

Türkiye LPG Derneği’nin 40’ıncı kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen panelde konuşan Eyüboğlu, dünyada LPG’nin tarımdan sanayiye, petrokimyadan otogaza kadar birçok değişik alanda kullanıldığını söyledi.

Hem rafineriden hem de doğalgazdan üretilebilen LPG’nin temin kaynaklarının çeşitli olduğunu kaydeden Eyüboğlu, düşük emisyon değeri olan LPG’nin özellikle çevre bilinci gelişmiş ülkelerde oldukça ön planda değerlendirildiğini ifade etti.

Sürekli büyüyen LPG pazarında yıllık 255 milyon tonluk bir tüketim olduğunu ve dünya tüketiminin yaklaşık yüzde 47’sinin evsel tüketim, yüzde 9’unun da otogaz olarak kullanıldığını anlatan Eyüboğlu, ”Bizde ise tüketimin yüzde 70’i otogaz, evsel tüketim ise yüzde 20’ler civarında. Dolayısıyla dünyaya kıyasla oldukça farklı bir durum var” diye konuştu.

Gelişmiş ülkelerin LPG’ye verdiği teşvikleri anlatan Eyüboğlu, ABD, Avustralya, Çin, Fransa, Güney Kore, Hindistan, Kanada ve Meksika’da araç filolarında otogaz bulunması zorunluluğu bulunduğunu, Japonya, Kanada gibi gelişmiş ülkelerin LPG’li araç dönüşümleri ve araç satışlarına vergi indirimi ve devlet sübvansiyonu uyguladığını yine Fransa, İngiltere, ABD ve İtalya’da LPG’li araçlara şehir içinde ek şerit, ücretsiz otopark gibi avantajlar sağlandığını söyledi.

LPG’ye destek verilmeli

Türkiye’de yaptırdıkları bir araştırmaya göre tüplü gazla yaşayan müşteri profilinin ortaya konulduğunu kaydeden Eyüboğlu, tüplü gaz kullanan kesimin üst gelir seviyelerinde oldukça azaldığını, buna karşılık dar gelirli kesimde giderek arttığının gözlemlendiğini bildirdi.

Eyüboğlu, ”Ülkemizde tüplü gaz kullanımı daha çok dar gelirli kesimde ve kırsal alanda yaygınlaşmış durumda. Bu yüzden şu konu çok önem arz ediyor, doğalgaza kıyasla 40 kat vergi olması en çok dar gelirli kesimi etkiliyor. O anlamda baktığımızda LPG’ye destek verilmesi gerektiği ortaya çıkıyor” dedi.

Elektrikli otomobil mi LPG mi?

Dünyada LPG’li araçlara çeşitli destekler verilmesine rağmen otogaz pazarının gelişemediğini anlatan Eyüboğlu, ”Türkiye’de otogaz pazarının gelişmesini birkaç faktörle beraber değerlendirmek lazım. Biri 9 bin 500 istasyon. Bugün İstanbul’dan Ankara’ya yola çıkan bir vatandaşın kafasında (otogaz biterse nereden temin ederim?) sorusu yok. Oysa Avrupa’da ve ABD’de var. Benzer şekilde araçlar bizde sadece benzinden çevrilmiyor, bugün Türkiye’de 12 değişik araç fabrika çıkışı olarak otogazlı şekilde tüketiciye sunuluyor. Bu da tüketiciye güven veriyor” dedi.

Gazetelerde Türkiye’deki ilk elektrikli aracın pazartesi günü satışa sunulacağını okuduğunu belirten Eyüboğlu, şunları söyledi:

”Hayırlısı olsun diyorum. Karbondioksit salınımlarına bakarsak en düşük karbondioksit salınımı LPG’de, en yüksek ise elektrikte. Karbondioksit salınımı açısından LPG elektriğin yarısı kadar bile salınıma sahip değil. Elektrikli araçta bizim portföyümüzde olsun, ama o aracın kullanacağı elektrik nereden, nasıl üretiliyor, ona da bakmak lazım. Eğer biz elektrikli aracı çevreci olduğu için teşvik ediyorsak ortada garip bir durum var. Yani ben elektrikli araç çevreci değil demiyorum, tamam çevreci olsun. Ama çevreci olduğu için teşvik ediyorsak diğerleri daha çevreci.”

AA, haber7

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir