1 Litre Yakıtla 2980 km Yol! Nasıl mı?

Türk Takımların Da Yarıştığı Shell Eco-Marathon’da Rekor Başarı: “1 Litre Yakıtla 2980 km Yol”
Rotterdam sokaklarında gerçekleştirilen 29. Shell Eco-marathon, üç gün süren kıyasıya bir mücadeleye ve yeni rekorlara sahne oldu. Prototip benzinli araç kategorisinde Fransa adına yarışan Microjoule-La Joliverie takımı, bir litre yakıtla 2 bin 980 kilometre yol kat etti. Sakarya Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi takımları da yarışı başarıyla tamamlayarak sıralamalarda yer aldılar. Sanatçı Keremcem de etkinlikte ‘Shell FuelSave Yılın Sürücüsü’ olmak için diğer ülkelerin marka elçileriyle yarıştı.
Shell’in, gençleri, geleceğin enerji alternatifleri ile çalışan araçları geliştirmeye teşvik etmek için 29’uncusunu düzenlediği Shell Eco-marathon, Rotterdam sokaklarında üç gün süren heyecan dolu yarışlarla tamamlandı. Avrupa’nın 24 ülkeden 183 öğrenci takımı 1 litre yakıt veya 1kWs enerji ile en uzun mesafeyi kat etmek için mücadele etti. Öğrencilerin tasarlayarak ürettiği araçlarla gerçekleştirilen yarışlarda 5 rekor kırıldı.
Şehir konsepti kategorisinde Fransa’dan Polytech Nantes takımı 1 kWs ile 145.7 kilometre mesafe kat ederek akü beslemeli elektrik sınıfında yeni bir rekora imza attı. Almanya Offenburg Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden Schluchtspecht ekibi ise 1 litre yakıt ile 315.4 kilometre yol alarak rekoru geliştirdi. Prototip kategorisinde Fransa’dan SCS Pasquet takımı akü beslemeli elektrik sınıfında 1 kWs ile 1,224.1 km mesafe kat ederek rekorları alt üst etti. Prototip benzinli araç kategorisinde Microjoule-La Joliverie takımı ise 1 litre yakıtla 2 bin 980 km yol kat ederek birinci oldu. (Edirne – Erzurum arasındaki mesafenin yaklaşık iki katı*)
Türk takımları eşsiz bir deneyim kazandı
Bu yıl Shell Eco-marathon’a Türkiye adına 7 şehirden 13 takım katıldı. Şehir konsepti kategorisinin, 30 takımın yarıştığı ‘akü beslemeli elektrik’ sınıfında Sakarya Üniversitesi’nden SAİTEM takımı, 139.03 km/kWs derecesiyle 7’inci, Yeditepe Üniversitesi’nden Cereyan 7 takımı ise 75.24 km/kWs derecesiyle 12’nci oldu. Prototip kategorisinin, 36 takımın katıldığı ‘akü beslemeli elektrik’ sınıfında Celal Bayar Üniversitesi’den EcoMagnesia takımı 206.82 km/kWh derecesiyle 20’nci, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Ae2Project takımı 132.10 km/kWh derecesiyle 25’inci sırada yer aldı. Türk takımların Türkiye ile Hollanda arasındaki transferlerini Alışan Lojistik gerçekleştirdi.
Keremcem üçüncü oldu
Sanatçı Keremcem ise Shell FuelSave Yılın Sürücüsü olmak için diğer ülkelerden ünlü marka elçileriyle verimlilik için yarıştı ve Türk takımlarla biraraya geldi. Şehir Konsepti araç kullanarak yarışa katılan Keremcem, üçüncü oldu. Keremcem 17-18 Nisan tarihlerinde, yakıt tasarrufunun önemine ve Shell Eco-marathon’a dikkat çekmek amacıyla Shell FuelSave ile #TasarrufMaratonu isimli proje kapsamında kendi sürdüğü araç ile Ankara- Eskişehir-İstanbul güzergâhını tamamlamıştı. Sanatçı ayrıca Shell istasyonlarında tüketiciler ile buluşarak yakıt tasarrufu konusunda ipuçları da vermişti.
“Umut veren yaratıcı teknolojiler sergilendi”
Royal Dutch Shell CEO’su Peter Voser yarışlardan sonra şunları söyledi:
“Geleceğin liderleri ve mühendislerinin zekâlarını, yaratıcı fikirlerini eyleme dökmelerini görmek, bizim için her zaman ilham verici olmuştur. Shell Eco-marathon, bu yıl da yeniliklerin ve yaratıcı teknolojilerin sergilendiği bir platform oldu. Yarışlara katılan 3 bin öğrencinin yanı sıra takımları desteklemek ve Shell Enerji Laboratuvarı’nı ziyaret etmek için Rotterdam’a gelen 50 binden fazla ziyaretçinin katılımıyla çok başarılı bir etkinlik gerçekleşti. Bu ölçüde büyük bir kitlenin inovasyonlar ve enerjinin geleceği etrafında şekillenen etkinliklerden zevk alması bence oldukça umut verici bir gelişmedir.”

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir