Aile Otomobili Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Doğru otomobil seçimi başlı başına yorucu bir süreç; istediğiniz tüm bileşenleri tek bir potada toplamaya çalışırsınız ama tüm beklentilerinize cevap verecek doğru arabayı bulmak pek kolay olmaz, araştırma gerektirir ve zaman alır. Aradığınız araç bir aile otomobili ise işiniz daha da zorlaşır, sizin dışında aile fertlerinin de beklentilerini karşılayacak bir çözüm arayışına girersiniz, farklı öncelikler gündeme gelir. Örneğin bireysel otmobil tercihinde dış görünüm ve tasarım baş sıralarda yer alırken aile otomobili seçiminde güvenlik ve konfor sıralamada daha öne çıkar. Herkesin en iyisi farklıdır ama aile ihtiyaçlarını maksimum seviyede karşılayabilmek için aşağıdaki başlıkları dikkate almakta fayda var.

Genel olarak bir otomobili en iyi aile otomobili yapan unsurları şu şekilde sıralayabiliriz: güvenlik ve konfor, araç büyüklüğü, rahatlıkla eşya taşıyabilme, düşük yakıt tüketimi, gelecek nesilleri dikkate aldığımızda çevreci olması ve tabii ki hesaplı oluşu, bir diğer deyişle, uygun fiyata sahip bir otomobil olması.  Aşağıda bu 3 ana unsur hakkında daha detaylı bilgi bulabileceksiniz.

Güvenlik ve Konfor

Güvenlik ve konfor, aile otomobili seçiminde öncelikle dikkat edilmesi gereken unsurlar. Konfor ile beklentimiz tüm aile fertlerinin rahatlıkla seyahat edebilmesi; fazla eşyayı rahatlıkla alabilecek bir bagajın olması, ferah bir iç alanın ve koltuk cepleri bulunması. Eskiden bu konforu sunması nedeniyle aileler suv 4×4 modellerini tercih ederken şimdi  aile otomobilleri bu konforu daha uygun fiyata sağlıyor. Güvenlik açısından dikkat edilmesi gerekenler ise, sürücüyü ve yolcuyu koruyan ön, yan, perde hava yastıklarının varlığı, çocuklar için düşünülmüş çocuk koltuğu bağlama sisteminin (ISOFIX) olması, ABS, ESP ve diğer güvenlik donanımlarının olmasıdır. TUIK verilerine göre Türkiye’de yılda yaklaşık 1 milyon kaza oluyor, dolayısıyla bu yüksek rakam düşünüldüğünde güvenlik unsurları, bir aile otomobilinde dikkat edilmesi gereken konuların başında geliyor. Tabii ki, güvenliğin tam olarak sağlanabilmesi için hem bu koruyucu özelliklerin aracınızda olması hem de emniyet kemeri ve çocuk koltuğunun sürekli kullanılması ve trafik kurallarına uyulması gerekli.

Çevre Dostu

Aileler artık neredeyse tüm kararlarını çocuklarına göre alıyor ve konu çocuklara daha yaşanabilir bir gelecek bırakmak olduğunda ise, her anne baba elinden geleni yapmak istiyor. Araç tercihinizi çevre dostu bir araçtan yana kullanarak çevrenin korunmasına katkıda bulunmanız mümkün. Bu nedenle çevre dostu araç seçerken karbon emisyonuna bakarak ilk elemeyi yapabilirsiniz, çünkü düşük karbon emisyonu demek çevreyi daha az kirletmek demek. Bir sonraki aşama ise farklı yakıt tüketim teknolojilerini bir arada bulunduran hibrit motorlu araçları tercih ederek mümkün olabilir. Sıfır emisyona neden olan elektrikli araçlar en çevre dostu seçenek olmakla birlikte bu teknolojinin yaygın olarak kullanılır hale gelmesi için biraz daha zamana ihtiyaç var. Sonuç olarak, aile aracı seçiminde tercihinizi, düşük emisyonlu ya da hibrit motorlu araçlardan yana kullanarak gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakabilirsiniz.

Bütçeye Uygunluk

Güvenli, konforlu ve çevreci bir araç buldunuz, peki bu araç bütçenize uygun mu? Aile otomobili satın alırken bu otomobilden beklentiniz ile ailenin diğer ihtiyaçları arasında bir denge kurmak önemlidir. Bu durumda yukarıda sözü geçen beklentileri karşılayan ve bunun yanı sıra bütçemizi de zorlamayan bir seçim en ideali olacaktır. Dönem dönem yapılan vergi indirimleri ve araç kampanyaları ile beklentilerinizi karşılayan bir aile otomobilini daha hesaplı bir şekilde almanız mümkün.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir