2013 Yılı Nisan Ayı Dünya Hafif Araç Pazarında Talep Artışı Devam Ediyor…

LMC tarafından yayımlanan küresel verilere göre, 2012 yılı Nisan ayında 6,5 milyon adet olan dünya hafif araç pazarı yüzde 6,7 oranında arttı ve toplam talep 6,9 milyon adet düzeyinde gerçekleşti. 2009 küresel krizinin ardından artışın süreklilik kazandığı görülüyor. Bu süreklilikte de daha çok BRIC ülkelerinin önemli katkısı olduğu gözleniyor.

Bu dönemde 1 milyon adet olan Batı Avrupa hafif araç pazarı, uzun bir talep azalmasından sonra ilk kez, 2013 Nisan ayında yüzde 2,4 oranında arttı ve 1,1 milyon adet düzeyine yükseldi. Ancak bu ayda sadece Doğu Avrupa pazarında düşüş yaşandı, yüzde 2,8‘lik daralma pazarın 420 bin adete gerilemesine neden oldu.

Bu ayda en fazla artış yüzde 29,6 ile Brezilya ve Arjantin’de gerçekleşti ve hafif araç pazarı 401 bin adete yükseldi. Daha sonra en fazla artış yüzde 12,4 ile Çin’de gerçekleşti ve pazar 1,8 milyon adet oldu.

Bu ayda hafif araç pazarı Kanada’da yüzde 8,8 ABD’de yüzde 8,7 gibi yüksek bir oranda artarken G.Kore’ de yüzde 3,7 ve Japonya’da yüzde 1 oranında arttı.

Diğer taraftan, 2013 yılı ilk dört ayda dünya hafif araç pazarında artış yüzde 3 oranında oldu ve 2012 yılı aynı dönemde 26,9 milyon adet düzeyinde gerçekleşen hafif araç pazarı 27,7 milyon adete yükseldi.

2013 yılı Nisan ayında gerçekleşen artışa rağmen ilk dört aylık dönemde Batı Avrupa hafif araç pazarında düşüş devam etti, yüzde 6,9 oranında daralma sonucunda pazar 4,3 milyon adete geriledi.

Bu dönemde Japonya pazarı yüzde 7,9, Doğu Avrupa pazarı yüzde 1,3 oranında daralırken, Çin pazarı yüzde 14,4, Brezilya ve Arjantin pazarı yüzde 8,9, ABD pazarı yüzde 7,1, Kanada pazarı yüzde 1,3, G.Kore pazarı ise yüzde 0,7 oranında arttı.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir