10 numara yağa ÖTV’li düzenleme

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, söz konusu vergi düzenlemesi ile piyasada ’10 numara yağ’ adı altında motorin yerine yasa dışı akaryakıt satışı ve kullanımını engellemeyi amaçladıklarını bildirdi.
Maliye Bakanı Şimşek, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yasal olmayan şekilde akaryakıta karıştırılması mümkün olan ve aynı zamanda sanayicilerin üretimlerinde girdi olarak kullandıkları solvent diye adlandırılan mallar ile baz yağ, madeni yağ, yağlama müstahzarı, tiner gibi ürünlerin tüketiminde son yıllarda ciddi artışlar görüldüğünü hatırlattı.
Söz konusu artışların sanayicilerin ihtiyaç duyduğu miktarlar dikkate alındığında ciddi rakamlara tekabül etttiğine işaret eden Şimşek, piyasada “10 numara yağ” adıyla bilinen söz konusu malların ilgili mevzuata aykırı olarak akaryakıt ürünlerine karıştırılmak veya doğrudan akaryakıt olarak kullanılmak suretiyle vergi kaybına ve haksız rekabete neden olunduğunu söyledi.
Maliye Bakanı Şimşek, bu sorunu önlemek amacıyla yağlama müstahzarlarının normal teslimlerde 0,3000 TL/Kg olan ÖTV tutarını, baz yağ/madeni yağların normal teslimlerindeki vergi tutarlarına paralel olarak 1,0560 TL/kilograma çıkardıklarını bildirdi.
Sanayicimize İlave Bir Vergi Yükü Getirilmedi
Yapılan düzenlemenin sanayicilerin imalatlarında kullandıkları solvent, tiner, baz yağ/madeni yağlar ve yağlama müstahzarlarının girdi maliyetlerini azaltmak amacıyla ÖTV mevzuatında yer alan tecil-terkin uygulamasında herhangi bir değişiklik getirmediğine dikkati çeken Şimşek, yine madeni yağ veya yağlama müstahzarları üreterek bu malları ihraç eden ya da tecil-terkin yoluyla satanlara yapılan indirimli baz yağ teslimi uygulamasının da aynen devam ettiğini kaydetti.
Dolayısıyla yapılan düzenlemenin sanayicilerin imalatlarında kullandıkları solvent, tiner, baz yağ/madeni yağlar ve yağlama müstahzarlarının girdi maliyetlerinde herhangi bir artışa neden olmadığına işaret eden Şimşek, “Diğer bir ifade ile söz konusu malları imalatlarında kullanan sanayicilerimize ilave bir vergi yükü getirilmemektedir.”
Amaç: Yasa Dışı Akaryakıt Satışı ve Kullanımını Önlemek
Söz konusu değişiklik ile piyasada 10 numara yağ adı altında motorin yerine yasa dışı akaryakıt satışı ve kullanımını engellemeyi amaçladıklarını vurgulayan Şimşek, öte yandan bu malların amaç dışı kullanım ve satışını engellemek için yaygın ve yoğun vergi denetimleri artırılacağını kaydetti.
Haksız Rekabetin De Önüne Geçtik
Maliye Bakanı Şimşek, vergi kaybının yanı sıra sebep olduğu çevre kirliliği ile kamu sağlığını da ciddi şekilde tehdit eden 10 numaralı yağ sorununa çözüm için yapılan düzenleme ile haksız rekabetin önüne geçtiklerini ifade etti.
Yağların ÖTV’si Stratejik Sektörlere Teşvik İçin Düşük Tutulmuştu
Daha önceki uygulamada, söz konusu madeni ve baz yağlarının ÖTV’si, bu yağları üretimlerinde ham madde olarak kullanan tekstil, boya, iplik, deri gibi stratejik endüstrilerden sanayicilerin “ÖTV’nin yüksek tutularak girdi maliyetlerini yükseltilmemesi ve bu şekilde ihracatta rekabet kaybına neden olunmaması” taleplerinin de etkisiyle diğer ürünlere göre daha düşük tutularak, kilogram başına 0,30 lira olarak belirlenmişti.
Vergi Avantajının Kötüye Kullanıldığı Tespit Edilmişti
Ancak daha sonra yağlama müstahzarlarındaki vergi avantajının, bu yağların piyasada “10 numara yağ” adı altında akaryakıta katılarak ya da akaryakıt gibi kullanılarak kötüye kullanıldığı tespit edilmişti. Bu kötüye kullanım ile önemli vergi kaybı ile sektörde oluşan haksız rekabet sonucu da Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, konuyu değerlendirmeye almıştı.
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Gümrük Müsteşarlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileri ile akaryakıt sektör temsilcileri de birçok kez biraraya gelerek, bu sorunun çözümü için çalışmalar yapmıştı.
Bu kapsamda EPDK da akaryakıt haricinde kalan solvent, madeni ve baz yağlar, asfalt, solvent nafta gibi petrol ürünleri ile atık yağlar, atık solventler, bitkisel atık yağlar ve bunların geri kazanımı sonucu elde edilen ürünlerin akaryakıt olarak satışını yasaklamış, madeni yağların piyasada izlenebilirliğinin sağlanabilmesi, akaryakıt olarak kullanımının engellenmesi amacıyla İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatına sahip yerlerin dışında satışını engellemişti. EPDK, 10 numaralı yağı akaryakıt olarak satana da 739 bin lira ceza kesilmesine karar vermişti.
Diğer taraftan yol kenarlarında tenekelerde satılan 10 numaralı yağ için de denetimler arttırılmıştı.
Sektör Vergi Düzenlemesini Dört Gözle Bekliyordu
Son yıllarda ülke çapında özellikle kamyon ve otobüs gibi araçlarda kullanımı giderek yaygınlaşarak büyük bir vergi kaybı ile çevre tahribatına sebep olan “10 numaralı yağ” kullanımı konusunda ortaya çıkan haksız rekabet açısından sektörün de büyük bir rahatsızlığı bulunuyordu.
Tahmini büyüklüğü 1,5 milyon ton civarında olan akaryakıt yerine kullanılan bu ürünün en iyi hesaplarla yıllık 1,5 milyar liralık vergi kaybına sebep olduğuna dikkati çeken enerji sektörü temsilcileri bunun çözümü için bazı çalışmalar yapılmasına ve denetimlerin artırılmasına rağmen Maliye Bakanlığından bir vergi düzenlemesi talep ediyorlardı.
Kaynak: AA

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir