Renault, 2014 F1 Yarış Motorunu Günyüzüne Çıkarıyor: Energy F1 – 2014

Renault, 2014’ten itibaren FIA Formula 1 Dünya Şampiyonası’nda kullanılacak olan yeni teknik yönetmeliklere göre tasarlanmış yeni motorunu günışığına çıkarıyor.

Bu yeni nesil Motor, yakıt verimliliği açısından öncü olan ve Renault’nun seri üretim otomobillerinde kullanılan Energy motor serisinin sinerjisini yansıtacak biçimde resmi olarak Renault Energy F1 adı verildi.

İlk kez gözler önüne serilen bu yarış motoru Formula 1 aktarma organları teknolojisinde radikal bir adımı yansıtıyor. Bunu da, doğrudan enjeksiyonlu turbo şarjlı motoru sayesinde elde edilen çığır açıcı yakıt verimliliği ile birlikte enerji geri kazanım sistemleri sayesinde sunuyor.

Formula 1 yarışları 2014 senesinde yepyeni bir çağa adım atacak. Üç yıllık planlama ve geliştirme çalışmasının ardından yaklaşık yirmi seneyi aşan bir süreden sonra en önemli teknik değişiklik, bu spor dalına damgasını vuracak. Söz konusu devrimin en önemli bölümünü motor yönetmelikleri oluşturuyor. Egzoz ya da frenlerle ısı olarak ortaya çıkan enerjiyi harmanlayarak verimliliği ciddi şekilde artıran enerji geri kazanım sistemleri ile birleştirilmiş 1,6 litrelik V6 turbo şarjlı bu yeni nesil motorlar en önemli rolü üstleniyor.

Yeni motorun maksimum gücü mevcut V8 F1 motorlarının çıkış gücünü aşacak; fakat yakıt verimliliği ciddi şekilde iyileştirilmiş olacak. Sadece 100kg’a izin verilen yarışlarda bu yeni motorlar seleflerine oranla %35 daha az yakıt tüketecek.

“2014’ten itibaren motorları ön plana çıkaracağız ve F1’deki dengeleri yeniden belirleyeceğiz. Motor bir aracın kalbi olduğundan, önümüzdeki seneden itibaren bu sporun da kalbi durumuna gelecek.” Alain Prost, Renault elçisi ve dört Formula 1 Dünya Şampiyonluğu sahibi.

Renault seneler boyunca otomobiller, özellikle de Energy serisi gibi yakıt açısından verimli motorlar geliştirmek için yarış alanındaki know-how’ından istifade etti. Hedefler apaçık belli: downsizing motorlar kullanarak daha düşük yakıt tüketimi ve CO2 emisyonları elde ederken sürüş keyfini, ataklığı ve hızlanmayı korumak ve iyileştirmek.

Renault, tüm bu ilkeleri F1 motorunu geliştirirken devreye soktu ve yol ile pist arasında eksiksiz, orijinal gelişim sürecini yarattı. Bu nedenlerle Renault, söz konusu F1 Motor serisini ‘Energy F1’ olarak adlandırdı. Bu, F1 Motorunun seri üretim araçlarının DNA’sını paylaştığının açık bir kanıtı.

“Önümüzdeki seneden itibaren F1’deki en büyük zorluklardan bir tanesi enerji verimliliğini ve yakıt tasarrufunu en üst düzeye çıkarırken, F1 araçlarından beklenen gücü ve performansı muhafaza etmeye çalışmak olacak. Renault, söz konusu teknolojiyi Energy serisi ile otomobillerde öncü niteliğinde kullandı. Motora Energy F1 isminin verildi çünkü Clio’dan bizim yarış departmanımıza kadar tam bir seri yaratıldı.”

Jean-Michel Jalinier, Renault Sport F1 Başkanı

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir