Dostluk ve Barış için 10 bin km yol yapacaklar

Dünyanın en eğlenceli ralli organizasyonlarından biri olarak kabul edilen ve bu yıl sekizincisi düzenlenecek Allgaeu Orient Rally – Dostluk ve Barış Rallisi Türkiye etabı startı Sultanahmet’ten Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış tarafından verildi

Almanya’nın Allgaeu bölgesinden başlayan ve Ürdün’ün başkenti Amman’da sona erecek rallide 333 araç, toplam 10 bin kilometre yol yapacak. Türkiye’yi sadece TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları takımının 3 araç ile temsil ettiği rallide araçlar, Türkiye’de de İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri’nde yaklaşık 4 bin kilometre kat edecek.

Avrupa Birliği tarafından desteklenen, Birleşmiş Milletler’in de partner olarak yer aldığı, ‘Allgaeu Orient Rally – Dostluk ve Barış Rallisi’nin sekizincisi 27 Nisan – 14 Mayıs tarihleri arasında düzenleniyor. Ralli kurallarına göre ralliye, değeri 1111 Euro’nun altında eski araçlar katılabiliyor. Güzergâh boyunca da otoyollara çıkmaya izin verilmiyor. İki yıldır TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları’nın da destek verdiği rallide 20 ülkeden toplam 111 takımın katılıyor. Ralli’de, 666 yarışçı 333 araçla mücadele ediyor.

Dostluk ve Barış Rallisinde zamana ya da sürata dayalı herhangi bir yarış bulunmuyor, Yarışma tamamen rota üzerinde belirlenen sosyal ödevlerin yerine getirilmesinde en başarılı bulunan takım olma üzerine. Yarışta en başarılı bulunan takım birinci olurken diğer tüm takımlar ikinci ilan ediliyor. Birincilik ödülü ise Ürdün Kralı tarafından hediye edilen ve sonrasında satılarak geliri yine bağışlanan bir deve olacak…

Almanya’nın Allgaeu Bölgesi’nde yer alan Oberstaufen kasabasından 27 Nisan’da start alan araçlar, Balkanlar üzerinden İstanbul Sultanahmet Meydanı’nda buluştu. Türkiye etabı, 3 Mayıs Cuma günü Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Valisi Hüseyin Mutlu ve İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katıldığı törenle başladı.

En uzun etap Türkiye’de

Araçlar, Ankara, Çorum (Boğazkale), Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Gümüşhane Bayburt, Rize, Artvin, Kars, Ağrı Dağı, Erzurum, Erzincan, Sivas, Kayseri, Nevşehir (Kapadokya), Niğde ve Hatay’ı geçecek. Ralli Ekibi, Hatay’dan İsrail’in Hayfa kentine geçtikten sonra da Ramallah’ı ziyaret ederek, Amman’da finişe ulaşacak. Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı’nın desteklediği rallinin sonunda araçlar, Amman’da satışa çıkarılarak, geliri çocuk vakıflarına bağışlanacak.

TÜVTÜRK ekibi de Ralli’de

Rallide Türkiye’yi, TÜVTÜRK’ün oluşturduğu üç araçlık Türk Takımı temsil ediyor.. TÜVTÜRK takımının liderliğini yapan ve 1 nolu araçla 5 günlük Almanya-Türkiye etabını kendisi kateden TÜVTÜRK Genel Müdürü Kemal Ören, “Bakımı, periyodik muayeneleri zamanında ve kurallara uygun yapılan otomobiller, ralli gibi mücadele oranı yüksek organizasyonlarda bile yer alabiliyor. TÜVTÜRK olarak bu organizasyonda bulunmamızın en önemli sebeplerinden biri de buydu.” diye konuştu. TÜVTÜRK ekibinin Almanya’daki starttan bu yana ralliyi takip ettiklerini ve Ralli’nin Türkiye etabının belirli bir bölümünde yarışacağını ifade eden Ören, “Her ne kadar dünyanın en eğlenceli rallilerinden biri olarak adlandırılsa da, otomobillerin özellikleri ve geçtiği parkurlar olarak değerlendirdiğinizde yüksek düzeyde dayanıklılık isteyen biryarış . Biz de TÜVTÜRK olarak 3 otomobille bu yarışa katılarak, yarışmacıların ülkemizi ve güzelliklerini tanımalarına katkıda bulunmak istedik.” dedi.

Araçlar TÜVTÜRK ekiplerince temsili olarak kontrol edilecek

Ralli süresince yol, hava, şartları ve rakipleriyle mücadele eden yarışmacılar aynı zamanda pit stoplarda organizasyon ve TÜVTÜRK’ün özel görevlerini de yerine getirecekler. TÜVTÜRK’ün yarışmacılar için belirlediği ilk ödev, İstanbul pit stopunda araçlarının genel hatları ile temsili muayenesini yaptırmak. Bir diğer ödev ise, yol boyunca karşılaştıkları traktörlere, araç muayenesini hatırlatan sticker vermek ve onlarla fotoğraf çektirmek olacak.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir