2012 Kamyon yarışları, İstanbul’dan start alıyor…

Avrupa’da büyük ilgiyle takip edilen ve ülkemizi ilk kez 2012’de ziyaret edecek FIA Avrupa Kamyon Yarışları Şampiyonası (ETRC)’nın açılış  yarışları, 11-13 Mayıs 2012 tarihinde İstanbul Park’ta koşulacak. 2012 senesinde ülkemizde ilk defa koşulacak olan şampiyonada, Türkiye, İtalya, İspanya (2 yarış), Fransa (2 yarış), İngiltere, Almanya, Rusya, ÇekCumhuriyeti, Belçika olmak üzere 9 ülkede toplam 11 yarış yer alıyor. 1984’te İngiltere’de başlayan kamyon yarışları, daha sonra Uluslar arası Otomobil Federasyonu (FIA) bünyesinde Avrupa Kupası olarak koşulmaya başlandı. 1990’lı yıllardan beri her geçen gün daha da çok ilgi çeken kamyon yarışları, 2005 sezonundan bu yana FIA Avrupa Kamyon Yarışları Şampiyonası  adı altında düzenleniyor. Kamyon yarışlarında, ülkemizde ‘Tır çekicisi’ olarak adlandırılan araçlar yarışıyor. Ancak bu araçlar, karayollarında gördüğümüz çekicilerden biraz daha farklı. 5.5 tonluk ağırlığa, 12 litre ve 1100 beygir gücündeki bir motora sahip olan kamyonların, yarış sırasındaki azami süratleri 160 km/s ile sınırlandırılmış durumda. Şampiyonada, teknoloji açısından modern GT yarış otomobillerini aratmayan 20 civarında kamyon sürekli olarak yarışırken, bir yarışa en fazla 30 kamyon kabul ediliyor.

Avrupa’da Formula 1’den sonra en çok seyirci çeken yarış serisi olan kamyon yarışlarında, bir hafta sonunda Cumartesi ve Pazar günlerinde ikişer yarış olmak üzere, birbirinden bağımsız tam dört yarış yapılıyor. İstanbul Park’taki yarışlar 9’ar tur sürecek. Aksiyonu hiç kesilmeyen ve büyük bir çekişmeye sahne olan kamyon yarışlarının Türkiye’de de büyük bir ilgi çekmesi bekleniyor.

Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) tarafından İstanbul Park pistinde organize edilecek olan yarışlar, 2012 FIA Avrupa Kamyon Yarışları Şampiyonası’nın ilk ayağı olarak gerçekleştirilecek. Yarış hafta sonunda, ayrıca 2012 Türkiye Pist Şampiyonası’nın da ilk ayağı koşulacak.

TOSFED, daha önce Formula 1, Dünya Ralli Şampiyonası, Dünya Binek Otomobiller Şampiyonası ve Dünya Cross-Country Kupası olmak üzere FIA’ya  ait olan tüm dünya şampiyonalarını ülkemizde düzenlemiş ve FIA Avrupa Ralli Şampiyonası, FIA GT Şampiyonası, Alman Binek Otomobiller Şampiyonası (DTM), Le Mans Dayanıklılık Serisi, Renault Dünya Serisi gibi yarışmalara ev sahipliği yapmıştı.

Yarışlarla ilgili fotoğraflara federasyonun resmi internet sitesi www.tosfed.org.tr’dan, şampiyona ile ilgili bilgi ve resimlere ulaşılabilir. Seyirci biletleri  10 Nisan’dan itibaren Biletix gişelerinden temin edilebilir. Biletler 11-13 Mayıs tarihleri için geçerli olacak ve tek tip olarak satılacak. Tüm seyircilerin farklı noktalardan yarışı hafta sonu boyunca izlemelerine imkan tanıyan bu sistem dahilinde padok alanına girişte serbest olacak. Özellikle çocuklar için vazgeçilmez olan bu yarışı aileleri ile izleyebilmeleri için aile bileti uygulaması ile 2 çocuk anne ve babadan oluşan dört kişi için bu biletler geçerli olacak. Toplu bilet alımları ve yurt dışından gelecek konuklar için seyahat acentalarına toplu alımlarında özel indirim uygulanacak.

2012 FIA Avrupa Kamyon Yarışları Şampiyonası Takvimi

13 / 05 İstanbul Park – Türkiye

20 / 05 Misano – İtalya

10 / 06 Albacete – İspanya

24 / 06 Nogaro – Fransa

01 / 07 Donington – İngiltere

15 / 07 Nürburgring – Almanya

29 / 07 Smolensk – Rusya

02 / 09 Most – Çek Cumhuriyeti

23 / 09 Zolder – Belçika

07 / 10 Jarama – İspanya

14 / 10 Le Mans – Fransa

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir