Edepsiz Mailler

Mektup yazmanın nasıl bir usulü, adabı varsa mail göndermenin de tabi ki bir adabı olmalı. Yazan insan her şeyden önce şunu bilmeli: “Her ne kadar muhatabıyla yüz yüze olmasa da kelimeleri vasıtasıyla onunla konuşmaktadır”. Mailini/Mektubunu gönderdiği kişiye hitabetinden imla kurallarına, zarfından yazı karakterine, pulundan kağıdın temizliğine kadar dolaylı olarak bir iletişim halindedir. Tüm bu iletişim kanallarında olabildiğince titiz davranmak lazım gelir. Aksi takdirde alıcı kendini önemsiz, değersiz, dikkate alınmayan biri olarak görebilir. Ya da maili gönderenin önemsiz ve de dikkate alınma derecesi düşük biri olduğu kanaatine varabilir. Yani usulüne uygun atılmayan mailler bildiğiniz edepsiz maillerdir.

Uzun lafın kısası; mail belki dijital, mektup gibi ele gelen bir şey değil ama muhatabınız hala etten kemikten! Mail yazmanın da bir adabı var. Bu adaba uymuyorsanız, öyleyse mailleriniz de edepten yoksundur.

Başlangıç

  • Ola ki tanımadığın birine mail atıyorsanız kesinlikle “konu” kısmını doldurun. Bırak tanımadığınız kimseyi tanıdığınıza da mail atarken “konu” yazmayı unutmayın!
  • Tanımadığınız birine mail gönderiyorsanız üslubunuzu iyi ayarlayın! Arkadaşınızla konuşuyormuş gibi yazmayın.
  • Birine mail ile bir ek gönderiyorsan o gönderdiğin eki ne sebeple gönderdiğini kısaca yaz. Ancak telefonla arayıp da bir ek göndereceğini söylediysen yazmasan da olur.
  • Maillerinin altına imza koyabilirsen pek münasip olur.
  • İmla kurallarına riayet edersen şahane olur.
  • Eğer bir tablet bilgisayardan ya da cep telefonunda mail gönderiyorsan otomatik tamamlanan kelimelere dikkat edersen harikulade olur! Zira otomatik sözlük çoğu zaman sizin istediğiniz ve yazmaya çalıştığınız kelimeyi değil de bir başka kelimeyi yazabiliyor.

İçerik

  • Biri size bir mail gönderdi ve bu mailin içerik olarak size ulaştığı verisi gönderen için anlamlıysa vakit kaybetmeden maili aldığına dair kısa ve basit bir geri dönüş yapın.
  • Yanlışlıkla size gönderilmiş bir mail varsa maili gönderene geri iletin ve gelen maili silin. (Tanımadığınız kimseden gelen bir mail ise güvenlik amacıyla herhangi bir tepki vermemeniz yerinde olabilir.)

cc, bcc

  • Gelen mailde “cc” kısmındaysanız gerekli olmadıkça yazmayın. Cc’de olmanız ikaz ve hatırlatma gereken durumunda cevap ver demektir. Öyleyse herşeye karışmayın.
  • Gelen mailde “bcc” kısmındaysanız “siz hiç birşeye karışmayın, sadece takip edin” demektir. Aman diyim olaylara atlamayın sakın…
  • Birini muhatap alıp mail gönderiyorsanız onu “kime” veya “to” kısmına yazın. Gönderdiğiniz maili başkalarının da okumasını, durumdan ve sonraki yazışmalardan haberdar olmasını istiyorsanız onu da “bilgi” veya “cc” kısmına yazın. Eğer gönderdiğiniz maili bir başkasının da okumasını ve bunu karşı tarafın da bilmesini istemiyorsanız o kimseyi “gizli” veya “bcc” kısmına yazın.

Birçok mail hızlı yaşam şartlarından ötürü hemen tüketilecek şekilde yazılsa da bazı mailler bir “mektup” zarafetiyle yazılmalıdır. Bu meselenin biraz üzerine düşünce siz de hak vereceksiniz. Zira çok uzaktaki bir akrabaya ya da bir dosta vereceğiniz bir haber ne kadar ince işlenirse mailinizi (mektubunuzu) alanın gönlüne de o incelikte işleyecektir. Çok uzun zamandır göremediğiniz, telefonla da sık konuşamadığınız dostunuza özenerek seçilmiş kelimeleri üzerine titreyerek sıraladığınızda gönlünüzden gönlüne bir köprü kurmuş olursunuz. Öyleyse mail deyip geçmemeli ve gönlünüzdeki ilgi, alaka ve şefkatin mürekkebini cömertçe o satırla aktarmalısınız.

Lutfullah DUMAN

Lutfullah DUMAN İstanbul'da doğdu. Ortaokulu Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde liseyi Tekirdağ Fen Lisesi'nde ve Üniversite eğitimini Kırıkkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde tamamladı. Kocaeli Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalında "Deniz Alanlarının Optimizasyonu ve Tekne-Alan Ataması" konusunda Yüksek Lisans Eğitimine devam etmektedir. Kalite Belgelendirme, Araç Bakım-Onarımı ve Gıda Ambalajı İmalatı sektörlerinde planlamacı olarak çalışmış olup şu an İspark A.Ş.'de Marina Heliport İş Geliştirme Şefi olarak çalışmaktadır. Proje yönetimi, süreç yönetimi ve planlama dallarında araştırma yapmaktadır. Teknik konuların haricinde yurtdışı izlenimlerini ve sosyal konuları da yazıya dökmektedir. Teknik Elemanlar Derneği (TEKDER) Yönetim Kurulu Üyesi olan Lutfullah DUMAN, İstanbul'da ikamet etmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir