Bazı Kavşaklar Var!..

Evet bazı kavşaklar var ki insanın asabını bozan.

Acaba bu kavşaklar mı yoksa kavşaklara fütursuzca dalan “tipler” mi asap bozuyor? Asıl kavşak kim?!

Trafikte araçla seyretmenin en güzel faydalarını sıralayın desem muhakkak hızlı, çevrenin olumsuz koşullarından arınmış ve güvenli ulaşım başlarda gelir. Umarım birçoğumuz da buna azami dikkat ederek araç kullanıyoruzdur.

Bu yazımdaki değineceğim mesele “çevrenin olumsuz koşulları” nedir, nasıl oluşur vb.

Yağmur, kar, dolu, rüzgar, ısı farkı, nem değişimi gibi parametreler meteorolojik etkenler olarak kategorize edilecek olursa çamur, toz, rüzgarla taşınan atıklar, havada uçuşan canlılar vb. çevresel etkenler olarak nitelendirilebilir. Bir de ses, güneş ışığı, yansıma ışıklar gibi fiziksel etkenler bulunmaktadır.

Peki, “çevrenin olumsuz koşulları” altında saydığımız meteorolojik, çevresel ve fiziksel etkenlerin dışında başka olumsuz etkenler yok mu?

Tabi k var! Hem de öyle bir etken ki belki şimdiye kadar saydığımız yukarıdaki etkenlerin hepsini solda sıfır bırakacak bir etken; “İnsan”. Benim nazarımda trafikte seyrederken en olumsuz koşulları meydana getiren etkendir. Etkenlerin Efendisidir!

İnsan öyle bir etkendir ki, göz göre göre aracını üzerinize sürerek yağmuru-çamuru, rüzgârı-ters ışığı vs. solda bırakır. İnsan öyle bir etkendir ki “hep haklıdır”. Hele bu insan ticari araç sürücüsüyse kesinlikle sonuna kadar haklıdır. Şerit her zaman onundur. Sinyal vermek zorunda değildir. İstediği an yolunuza çıkma hakkında sahiptir. Yediğinin çöpünü camından atma hürriyeti vardır. Emniyet şeridini polis görene kadar kullanabilir. Ambulansın sıkı takipçisidir…

Ticari araç sürücülerini bu hususta taklit eden vatandaşlar da yok değil hani!

O tür vatandaşların en uyanıkları da kavşaklara son noktada girenler olsa gerek. Siz kavşakta oluşan trafikte sizin aracınıza sıra gelmesini beklerken dur-kalk ilerlersiniz ama bu kavşak sevdalısı sürücüler akması gereken diğer şeritten gelip tam kavşak ağzında burun sokarlar. Neden? Çünkü onlar akıllıdır ama siz onların nazarında aptalsınızdır. Onlar kurnazdır siz onların nazarında safsınızdır. Onların acelesi vardır ama sizin aceleniz yoktur…

Özellikle çevre yollarının sıkışık yol ayrımlarında bu tarz insanları her gün her saat görmeniz mümkündür. İsterseniz TEM üzerinde Anadolu istikametine seyrederken bir gün Maslak çıkışını deneyin. Ve görün…

Başka bir örnek daha vereyim size. FSM Köprüsü Anadolu geçişinden önce son çıkış olan Etiler çıkışına gitmek istiyorsanız eğer önce 8-10 şeride genişlemiş o yolda en sağdaki 1 şeritte kendinize yol açmak için burun sokma mücadelesini kazanmanız gerekir. Kurnaz ticari araç sürücülerinin en sağ şeridi sonuna kadar kullanıp Etiler ayrımının ağzını ve girmeye çalıştıkları şeridi nasıl tıkadıklarını görürsünüz. Hak gaspını çok doğa ve sıradan bir faaliyet gibi yapar bu kavşak sevicileri.

Trafik her şeyden önce saygıdır. Trafik komşuluk hukukunun yürümesi gereken önemli bir mecradır. Trafik insanlığımızı yaşatmamız gereken ve İstanbul gibi mega kentlerde zamanımızın önemli bir kısmını geçirdiğimiz mühim bir “sosyal alandır”. Trafik günümüzün önemli bir kısmıdır. Trafik gün içinde kitap okumaya ya da haber dinlemeye ayırdığımız zamandan daha fazla vakit geçirdiğimiz mahkûmiyet bölgesidir.

Öyleyse, hem kendi yaşam kalitemiz için hem de “komşularımızın” hakkı için trafikte daha dikkatli, itinalı, özenli, duyarlı ve saygılı olmamız gerekmez mi?

Lutfullah DUMAN

Lutfullah DUMAN İstanbul'da doğdu. Ortaokulu Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde liseyi Tekirdağ Fen Lisesi'nde ve Üniversite eğitimini Kırıkkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde tamamladı. Kocaeli Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalında "Deniz Alanlarının Optimizasyonu ve Tekne-Alan Ataması" konusunda Yüksek Lisans Eğitimine devam etmektedir. Kalite Belgelendirme, Araç Bakım-Onarımı ve Gıda Ambalajı İmalatı sektörlerinde planlamacı olarak çalışmış olup şu an İspark A.Ş.'de Marina Heliport İş Geliştirme Şefi olarak çalışmaktadır. Proje yönetimi, süreç yönetimi ve planlama dallarında araştırma yapmaktadır. Teknik konuların haricinde yurtdışı izlenimlerini ve sosyal konuları da yazıya dökmektedir. Teknik Elemanlar Derneği (TEKDER) Yönetim Kurulu Üyesi olan Lutfullah DUMAN, İstanbul'da ikamet etmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir