Hız Tuzakları 2

Sizlere daha önce hayatımızda sürekli fren yaptıran örnekler vermiştim. Özellikle de iş hayatımızda (zira hayatımızın çoğu işte geçiyor) daha fazla örnekleri ile karşılaşıyoruz.

İş hayatımızda işler hiç de istediğimiz gibi gitmiyor değil mi? Bu yüzden sürekli sinir ve stres yapıyoruz.

Neden? Diye sordunuz mu hiç kendinize…

Mutlaka sormuşunuzdur, ama genel olarak irdelemeyiz. Çoğumuz üstünde durmadan geçiştirip gitmişizdir. Fazla düşünerek kendimizi daha fazla sinir harbi içerisine itmek istememiş olabiliriz.

Genellikle hız tuzakları; prosedürler, kişiler, yol, zaman vb. kaynaklıdır. Ben insan faktörünü her zaman ilk sıraya alırım. Prosedürler bile, inisiyatif kullanılarak ortadan kaldırılabilir veya önce çözüme ulaştırılıp daha sonra tamamlanabilir. Her durumda, inisiyatif kullanacak olan kişidir./kişilerdir.

Kişi kaynaklı sorunlarla hepimiz hemen her gün karşılaşıyoruz.  Bu kişilerle yaşadığımız sorunlarda genellikle “bu adamı/kadını neden almışlar işe?” sorusu birinci sırada gelir. En hafifinden aptal, geri zekâlı deyip döner arkamızı gideriz, ama durum sanıldığı kadar basit değildir. Bunlar bizim iş hayatımızın hız tuzaklarıdır.

Bir önceki yazımızda da belirttiğimiz üzere hayatımızda sürekli fren yaptıran durumlar var. Olmasa hayat hızlı mı akar sizce?

***

Bir yetkili satıcıdan ikinci el araç satın aldım. Aracı kredili alacaktım. Satış danışmanından ruhsatın kopyasını e-posta göndermesini istedim. Benden istediği evrakları sordum. Araç şirket adına olacağından vergi levhası, imza sirküleri ve kimlik bilgilerini istedi. İstediği evrakları daha henüz masasında iken cep telefonumdan e-posta olarak gönderdim. Sözleşme imzaladık ve oradan ayrıldım. Pazartesi, saat 15:00 civarındaydı…

Varan 1; Ruhsat kopyası bana ertesi gün Salı, saat 10:00 gibi ulaştı. Oysaki göndermesi max. 5 dakikalık bir süreç alırdı. Yani Pazartesi, 15:05 gibi…

Ben aracı kredili alacağım için ruhsat bilgilerini banka personeline hemen aktardım. Yaklaşık 30 saniye sürdü J

Aynı gün bankada işlerim olduğundan öğleden sonra bankaya uğradım. Görüşme sırasında ruhsat bilgisinin kendisine ulaştığını beyan etti. Kredi girişi yapıp yapmadığını sorduğumda bu gün yoğunum, yarın yapabileceğim dedi. Tamam deyip oradan ayrıldım.

Perşembe günü sabah, 09:00’da  cep telefonuma gelen bir mesaj dolayısıyla banka personelini aramak durumunda kaldım. Benden sigorta ücretini tahsil etmediği için bir önceki işlem tıkanmış ve yürümüyordu. Unutkanlığına gelmiştir deyip, aldığım bilgiler doğrultusunda ödemeyi yaptım. İşlemin yolu açıldı. Hazır aramışken, kredinin durumunu sordum, genel müdürlükten onay beklediğini söyledi. Bilmeyenler için belirteyim, bu durum kredinin girişinin tamamlandığı, genel müdürlükte değerlendirildiği ve kısa sürede cevap geleceği anlamını taşımaktadır. Tamam deyip kapattım.

Varan 2; 10 dakika sonra banka personeli beni tekrar aradı ve kredi girişi ile ilgili miktar, vade süresi gibi bir takım sorular sordu. Bu sorular kredi girişinin henüz yeni yapıldığı anlamını taşımaktadır.

Ben farklı bir işlem için diğer bankamı aradığımda bana yeni bir kredi imkânından bahsettiler. Yolda olduğumu, gelince detayları görüşebileceğimizi söyledim. Ataşehir’den Maltepe’ye gelmem yaklaşık 10 dakika sürdü. Tüm görüşmeler yaklaşık 15 dakika sürdü. Kredi girişi ve onayı, imzalar derken önümüzde toplam 45 dakikalık bir süreç vardı. Ben onlardan evrakları hazırlamalarını, kısa sürede birkaç işimi halledip bankaya tekrar geri döneceğimi belirterek ayrıldım. Nitekim de öyle oldu. İşlemleri kısa sürede halledip, parayı hesaba geçtik.

Cuma sabahı, aracı aldığım bayiyi aradım. Parayı hesaplarına gönderdiğimi ve dekontlarını da e-posta gönderdiğimi hatırlatıp, satış için ne zaman gitmem gerektiğini sordum. 13:30’dan sonra istediğim saatte gidebileceğimi söyleyerek randevu verdiler. Ben 14:14 gibi oradaydım.

Varan 3; satış evrakları hazır değildi. Dekontları tekrar tekrar mail atıp muhasebeden onay alıp satış işlemlerini başlattık.

Sonuç; Çarşamba günü bitmesi planlanan işlemler, Cuma akşamı zar zor yetişti. Yetişmese, araya Cumartesi – Pazar girecek ve en iyi ihtimalle Pazartesi sonuçlanacaktı.

Verilmiş sadakamız varmış :)

Bu arada, henüz diğer bankadan kredi hakkında bir gelişme veya sonuç haberi gelmedi. Pazartesi 18:30…

Üzerinden tekrar geçmek gerekirse; hayatımızda sürekli fren yaptıran durumlar var.

Olmasa hayat hızlı mı akar sizce?

H. Hüseyin YAYLA

Hüseyin Yayla Kimdir?

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir