Galerileri bekleyen tehlike

Son zamanlarda – özellikle de – binek otomobillerin alınıp satılması ile ilgili olarak birçok kişi ile sohbet etme imkânım oldu.

En çok dikkatimi çeken olay; vergi mükellefi olan ve binek otomobil alımı ve satımı yapan şahıs veya tüzel kişilerin vergi mevzuatından haberi olmayışıydı.

Ben vakti zamanında bu konu üzerinde çok araştırma yaptım. Birçok mali müşavir arkadaşıma danıştım. Parantez içinde söylemeliyim ki birçok muhasebecilerin bile mevzuattan haberi yok. Konusunda uzman kişiler hemen size net bilgi verebiliyorlar. İnternet üzerinden de araştırabileceğiniz üzere 13.08.2012 tarih ve 2532 sayılı mevzuata göre ilgili paragraf şu şekildedir.

“Kullanılmış binek otomobillerin satın alınıp işletme adına kayıt ve tescil ettirildikten sonra satışa sunulmasında alış sırasında satıcının durumuna bağlı olarak %1 veya %18 olarak ödenen KDV’nin indirim konusu yapılması mümkün olmayıp gider veya maliyet olarak dikkate alınması gerekmektedir.”

Yani anlayacağınız üzere; binek otomobil aldığınızda size kesilen faturadaki KDV’yi devlete ödeyeceğiniz KDV üzerinden indirim yapamazsınız. Siz aracı sattığınızda kestiğiniz KDV direkt olarak devlete olan borcunuzu yansıtmaktadır.

Yani daha da açık olursak, araç aldığınızda size kesilen fatura üzerindeki KDV hiçbir işinize yaramaz.

Bundan daha da açık bir cümle olmazdı herhalde.

Diğer maddelere bakacak olursak; eğer ki siz araç kiralama işi yapıyorsanız ve size kesilen faturadaki KDV oranı %18 ise bunu indirim konusu yapıp, aldığınız aracı belli bir süre kiralama yapıp ve kiralama faturasını da kesmek kaydıyla sattığınızda keseceğiniz faturanın KDV oranı %18 olacaktır. Burada alış KDV’sini indirim söz konusu yapabilirsiniz.

Yine ticari araç alıyorsanız ve satıyorsanız, alış ve satış KDV oranları %18 olacaktır. Burada da alış KDV’sini indirim söz konusu yapabilirsiniz.

Konunun kısaca özeti şu; binek otomobil alımı ve satımı yapıyorsanız araç alırken kesilen faturayı indirim söz konusu yapmayın. Eğer ki bu güne kadar yaptıysanız konuyu muhasebeciniz ile konuşun ve bir uzlaşmaya varınız, aksi takdirde gelecekte sizi çok yüksek meblağlarda vergi borcu bekliyor olabilir.

Mevzuata aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.gib.gov.tr/node/91302

H. Hüseyin YAYLA

Hüseyin Yayla Kimdir?

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir