ASBİS – 2. El Sistemleri

ASBİS’in yeni (Sıfır) araçlarda yürürlüğe girmesiyle birlikte daha hızlı bir işleyiş sürecine girdiğimizden bahsetmiştik. Tescilli (İkinci el) araçlarda ise 1 Mayıs 2010 tarihinden itibaren devam eden sistem birçok değişikliği de beraberinde getirmiştir.

Öncelikli olarak birçok bürokratik engel ortadan kaldırılmıştır.

Uygulama öncesinde (eğer ki araçlar rehinli ise) önce bankadan aldığınız yazıyı noterde onaylattıktan sonra ilgili Emniyet Müdürlüğüne giderek aracın dosyasına işletmeniz gerekiyordu. Tüm bunlar için ayrıca masraflar alınıyordu. Bununla da kalmıyor, Emniyet Müdürlüğünün verdiği yazıyı alarak notere götürmeniz gerekiyordu.

Notere giderken yanınızda olması gereken bir evrak daha vardı; “Borcu yok” yazısı…

Bu evrakı almak için de Vergi Dairesine gitmeniz gerekiyordu.

Yeni uygulamada, bankaya ve sonrasında da bağlı olduğu notere gitmenize gerek kalmadı. Bankaya olan borcunuz sıfırlandığında bankanız ile iletişime geçerek elektronik ortamda rehini kaldırabiliyorsunuz. Bu durumunuz notere gittiğinizde de ekranlarda görülebiliyor.

Ayrıca Vergi Dairesine de gitmenize gerek kalmıyor. Elektronik ortamda vergi borçlarınızı ödeyebiliyorsunuz. Herhangi bir evrak almanıza da gerek yok. Satış işlemleri için notere gittiğinizde ekranlarda borcunuz görünmediğinden direkt olarak satış yapılabiliyor.

Böylece yüksek alım satım masrafları da ortadan kaldırılmıştır.

Eski sitemde, noter satış işlemlerinde alınan masraflar ortalama 450 TL’yi bulabiliyordu. Farklı motor seçeneklerine göre farklı vergiler alınabiliyor, farklı satış bedelleri çıkabiliyordu. Gerçi son yıllarda vergiler azaltılmış olsa da yine de tüketici için ciddi bir masraf kalemi oluşturuyordu. Yeni sistemle birlikte tüketicinin ödemesi gereken masraflar ciddi boyutta azaltılmıştır.

Şimdi iki farklı tarife karşınıza çıkmaktadır; plaka değişikliği istemezseniz 97 TL ödeyerek noter satışını gerçekleştirebilirsiniz. Noter elinizdeki tescil belgesini (ruhsatın isim yazılı nüshasını) alarak size geçici belge vermektedir. Bu belge ile 1 aylık süre içerisinde aracınızı kullanabiliyorsunuz. İlk 15 gün içerisinde ilgili Emniyet Müdürlüğüne giderseniz ruhsatı alabiliyorsunuz. 15 günlük bekleme sürecinden sonra ruhsatınız adresinize postalanmaktadır. Ruhsat elinize geçtiğinde kargo bedeli alınabilmektedir.

Her iki seçenekte de yapmanız gereken ilk şey, noter satışından sonra sigorta acenteniz ile temasa geçerek size verilen geçici belgenin sol üst tarafında yazılı olan ASBİS numarasını söylemektir. Bu numaraya dayanarak sigorta acenteniz trafik sigorta poliçenizi oluşturabilmektedir.

Plaka değişikliği tercih ederseniz 187 TL ödemek zorundasınız. Zira hem plakalarınız hem de ruhsatınızın her iki nüshası birden değişecektir. Bu işlemlerden sonra bağlı bulunduğunuz ilgili Emniyet Müdürlüğünden gidip ruhsatlarınızı ve plakanızı alabiliyorsunuz. Yine Emniyet Müdürlüğüne gitmeden önce trafik sigortanızı yaptırmanız gerekmektedir. Trafik sigorta poliçeleri de tıpkı banka rehin yazıları ve vergi borçları gibi elektronik ortamda tüm kurumların ekranlarında (anında) görülebilmektedir.

Süreç daha hızlı işlemektedir.

Gördüğünüz gibi yeni sistem ile birlikte bankalar, vergi daireleri, sigorta ekranları, noterler ve emniyet müdürlükleri, ogs, hgs v.b. birçok kurumunun ekranları ortak bir yapıya ulaşmışlardır.

Bu sayede hem 2. el araç alımı yapanlar hem de satanlar oradan oraya koşuşturmaktan, sıra beklemekten, resmi evrak toplamaktan ve taşımaktan kurtulmuştur. Özellikle büyük şehirlerin trafiğini ve insan kalabalığını düşündüğünüzde yolda geçen zamanı ve uzun kuyrukları hatırladığımızda bu değişimin yüzümüzü güldürdüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz.

Yeni sistemin tüketiciye olan yararları kadar resmi dairelere de olumlu etkileri olmuştur. Yoğun insan kalabalığı azalmış, çok sayıda memur farklı görevlerini yerine getirebilecek zaman kazanmıştır. Resmi evrak sarfiyatının azalması da yine işin olumlu yönlerinden birisidir.

Sistemin getirdiği diğer faydalar…

Yeni sistem ile birlikte herkes satın aldığı aracın devrini de almaya başlamıştır. Bildiğiniz üzere eskiden yüksek masraflar yüzünden kimse devir almaz, vekalet ile işleyişi sürdürmeye çalışırdı. Bu da bir çok riski beraberinde getiriyordu.

Aracı satan kişi, aracının kim tarafından nerede kullanıldığını bilmiyordu. Hangi amaca hizmet ettiğinden habersiz, başına bir bela gelmediği içinde şanslıydı.

Neler olabilirdi?

Maddi ve manevi hasarlı kazalar, trafik cezaları, vergi borçları, hırsızlık ve diğer suçlar…

Aracı alan kişiyi ise (eğer ki aracın devrini almadığı takdirde) araca rehin veya haciz gelmesi gibi riskler bekliyordu.

Şimdi artık böyle bir sorun kalmadı diyebiliriz. Tabi ki aracın devrini üzerinize aldığınız takdirde…

Yine sistemin getirdiği en güzel sonuçlardan birisi de Türkiye’de kaç adet 2. el araç satışının gerçekleştiğinin ölçülebilir bir hale gelmesidir. Yetkililer ve istatistik tutan firmalar için bu büyük bir gelişmedir.

Ayrıca sistem sayesinde gerçek/tüzel kişiler ve kuruluşların gerçek anlamda araç alım satım işi yapıp yapmadığı da tespit edilmektedir. Bu sayede önemli ölçüde kazanç vergisi açığı da kapanmaktadır.

2.el ticareti yapan çok sayıda kişi bu durumdan etkilenmiş olsa bile yasalar önünde zaten yaptıkları doğru mudur? Bunu sizlerin yorumuna bırakıyorum.

Şimdi gerçek anlamada bu işi yapan kişi ve kuruluşlar için bir fırsat doğmuştur.

Tüketici açısından daha güvenilir bir ortam oluşmuştur.

Hoş geldin ASBİS, sefa getirdin…

Tıp ki geçmişte 19 Mayıs’ın ülkemize barış, huzur ve refah getirdiği gibi bu tür yenilikçi sitemlerin de ülkemize refah ve huzur getirmesini temenni ederim.

Ruhunda gençlik ve sportmenlik taşıyan herkesin 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramını Kutlarım.

Sevgiyle kalın.

H. Hüseyin YAYLA

Hüseyin Yayla Kimdir?

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

3 Cevaplar

  1. Gökhan dedi ki:

    Bir taraftan tüketici yüksek vergiler öderken diğer taraftan (kendine galerici diyen) bazı kişiler haksız kazanç elde ediyorlardı. Artık yüksek vergili araçlara binmek istemiyoruz…

  2. Hakan dedi ki:

    Gökhan haklı… Araçlardaki yüksek ötv ve yakıtlardaki yüksek vergileri indirsinler. Başkalarının haksız kazançlarının acısını bizden çıkarmasınlar…

  3. Gülseren dedi ki:

    Nihayet tüketiciye faydalı bir sistem yapılandırıldı.
    Sevindirici gelişmeler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir