Yerli Otoda Saab Platformu… Neden?!

Fotoğrafta görülen otomobiller, GM’in, ülkemizde Ar-ge çalışmaları devam eden yerli motor ve şanzımanın test edilebilmesi için gönderdiği, tüm fikri mülkiyet hakları satın alınan Epsilon platformunda geliştirilmiş olan Cadillac BLS’ler. Bu otomobiller üzerinde yüzde yüz Türk mühendisliği ile üretilecek olan motorlar ve şanzımanlar geliştirilecek. Ardından yerli otomobilin kasası sıfırdan dizayn edilerek Epsilon platformunda geliştirilecek, üretilen motor ve şanzıman bu kasaya adapte edilecek.

General Motors (GM) kaynaklı bir platform olan Saab’da da kullanılan Epsilon platformu üzerinde yükselecek bir yerli otomobilin maliyetinin çok da düşük olmayacağını düşünüyorum. Bu platformda üretilen Saab 9-3 gibi bir otomobil ülkemiz piyasasında son derece az sayıda varken, 9-5 neredeyse hiç yokken, Cadillac BLS, Chevrolet Malibu hiç gelmemişken bu platforma yabancı olduğumuz söylenebilir. Piyasaya yerli bir otomobil çıkacaksa satış fiyatı uygun, parçasının ucuz ve bol, servis ağının yaygın, işletim maliyetlerinin düşük olması gerekir.

Üretildiği yıllarda Cadillac BLS orta sınıf sedan bir otomobildi. Şu anda bu sınıfta en uygun fiyatlı otomobiller 70 bin TL üzerinde etikete sahip. Eğer yerli otomobilimiz orta sınıfa giriş yapacaksa, bu sınıfın gereği yüksek teknolojik seviyeye de erişmiş olması gerekir. Epsilon platformu eski bir platform olduğundan günümüz standartlarını karşılaması için de ayrıca bir çalışmaya ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.

Yıllarca piyasada, filo ağlarında ve taksilerde görmeye alışık olduğumuz, ülkemizde üretim yapan Fiat, Renault, Toyota gibi markaların platformları varken, üstelik bu markaları tanıyan, bu markaların parçalarını üreten gelişmiş bir yan sanayimiz de varken, Epsilon platformu niçin kullanılıyor merak içerisindeyim. GM ile yapılan anlaşmanın, bu markanın Amerikan menşeili olmasıyla ilgili olabileceği geliyor aklıma.

Platformu her ne olursa olsun yerli bir otomobil markamız olması beni son derece heyecanlandıran ve gurur veren bir durum. Eğer yan sanayi desteklenir, herkese hitap eden modeller üretilir ve makul fiyatlara satışa sunulursa başarılı olmaması için bir sebep kalmaz. Küçük ve kompakt sınıfta güçlü olunduğunda zaten piyasanın çoğu yerli otomobili tercih edecektir. Gündemde olan yerli elektrikli modeller de piyasaya güçlü şekilde giriş yaparlarsa yerli otonun başarısı yurt dışında da yankı bulabilir. Yeter ki markamızı destekleyelim ve arkasında duralım!

Enis BÜYÜKTAŞ

1990’da İstanbul’da doğdu. İlköğretim, orta öğretim ve liseyi İstanbul’da tamamladı. 2010 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Söke MYO Otomotiv Ön Lisans programını tamamladı. Aynı yıl dikey geçiş sınavını kazanarak Marmara Üniversitesi’ne kabul edildi. 2013 yılı itibari ile Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği Lisans eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimi süresince Mitsubishi’de Satış temsilcisi olarak görev yaptı. Üniversite eğitiminin ardından Mercedes ve Renault'da satış danışmanı olarak görev yaptı. Sonrasında 2015 yılında Borusan Oto İstinye'de Garanti Uzmanı olarak görev yapmaya başladı ve halen devam etmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir