Yeni Otomobiller Neden Daha Dayanıksız?

Dayanıklılık sizce nedir? Basitçe kolay arıza çıkarmayan, kolay hasar görmeyen, kolay eskimeyen olarak tanımlanabilir. Dayanıklılıktan kastım çarpışma güvenliği değil, uzun bir kullanım ömürü. Dünyanın günümüzdeki düzeni her ne kadar bizleri tüketime yönlendirse ve yeni olanı satın almaya zorlasa da yine aynı düzenin getirmiş olduğu maddi imkansızlıklar sebebiyle zorlukla satın alabildiğimiz otomobillerimizin dayanıklı olmasını isteriz.

Otomobil markaları da günümüzde her sektörde olduğu gibi, tüketicileri sürekli yeni modeli satın almaya yönlendirmek istedikleri için dayanıklı üretim yerine hafif ve ucuz malzemelerle otomobiller üretmeye başladılar. Artık eskisi kadar uzun süre dayanmayan, çabuk eskiyen, kötü kokan, sert ve adi malzemeler daha sık kullanılır oldu. Üretim maliyetlerinin aşağı çekilmesinde önemli rol oynayan bu genel durum, dünyanın gidişatı ile paralellik arz ediyor.

Günümüzde artık her şeye maalesef maddi değeri ile bakılıyor. Toplumlardaki değer yargılarının yozlaşması, insanlar arasındaki pek çok erdemin unutulması, egonun ön plana çıkmasına ve çok gereksiz bir şekilde kişilerin gösterişe yönelmesine sebep oluyor ve bu da kişileri tüketime yönlendiriyor. İnsani değerin içinin boş hale gelmesi, insanların hiçbir konu hakkında düşünmek istememeleri, yetiştirilen çocukların, temel insani ve ahlaki değerler yerine boş maddi konularla büyümeleri günümüz dünyasını bu hale getiren etkenler. Toplum bu yüzden gün geçtikçe daha tehlikeli, acımasız ve inançsız hale geliyor. En basit örnek ile, bir trafik kazasında yaralanan insanlar için 112’yi aramak yerine cep telefonu ile fotoğraf çekmeye çalışanlar, ya da bir adli olayda mağdur kişi için görgü tanığı olmak yerine “başım belaya girmesin, uğraşmayayım” düşüncesiyle yardım etmekten kaçanlara şahit oluyoruz. Tüm bunların etkisi dünyadaki her alanda kendini gösteriyor.

Otomotive tekrar dönersek, bu sektörde de, “daha iyi olanı nasıl üretirim?” yerine arık “daha fazla nasıl kar ederim?” sorusunun ön plana geçtiğini gözlemliyoruz. Kimi markalar halen dayanıklı olarak bilinen imajlarını korumaya çalışırken çoğu marka bunun aksine yalnızca odaklandıkları alanlarda en iyi olmaya çalışıp, dayanıklılığı bilinçli bir şekilde ikinci plana atmaktalar. Bazı markalar var ki, lüks ve pahalı ürünler ürettikleri halde hiç dayanıklı değiller. Bazıları ise çok dikkat çekmedikleri halde son derece uzun ömürlü ve dayanıklı ürünler üretebiliyorlar.

Dayanıksız malzemeler ile imal edilen otomobiller daha sık arıza çıkarıyor ve eğer garanti süresi bitmişse, kullanıcısını tabiri caizse haraca bağlıyorlar. Kimi markalar ise garanti süresini çok uzun tutarak yüksek yetkili servis bakım tutarlarıyla müşterilerini baş başa bırakıyorlar. Dünyaca ünlü araştırma kuruluşları, markaların garanti departmanlarına yapılan başvurulardan yola çıkarak bir memnuniyet anketi hazırlıyorlar. Bu anketlere internet üzerinden ulaşmak mümkün. Yeni bir otomobil almadan önce iyi bir araştırma yapmak şart.

Almanya gibi bazı ülkelerdeki yasaların, yeni otomobil alımına teşvik etmesi, eski araçlara yüksek vergiler getirmesi, çevre kirliliğinin ve küresel ısınmanın önüne geçmek için her geçen gün sıkılaşan emisyon normları, yıldan yıla zorlaşan güvenlik standartları, otomobilleri çok uzun süre kullanmamıza engel teşkil eden fakat çevre ve insan hayatını korumayı amaçlayan pozitif etkenler. Tüm bu pozitif ve negatif etkenlerin otomobillerin ortalama kullanım ömrünü ortalama 4 yıla düşürmesi, üreticilerin de artık daha dayanıksız otomobiller üretmesiyle sonuçlanıyor. Yeni aldığınız otomobilinizin kitapçığına bakın: “Otomobilin kullanım ömrü 10 yıldır” yazar. Hatırlayın; eskiden bu 20 yıl idi…!

Görüşmek dileğiyle,

Enis BÜYÜKTAŞ

Enis BÜYÜKTAŞ

1990’da İstanbul’da doğdu. İlköğretim, orta öğretim ve liseyi İstanbul’da tamamladı. 2010 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Söke MYO Otomotiv Ön Lisans programını tamamladı. Aynı yıl dikey geçiş sınavını kazanarak Marmara Üniversitesi’ne kabul edildi. 2013 yılı itibari ile Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği Lisans eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimi süresince Mitsubishi’de Satış temsilcisi olarak görev yaptı. Üniversite eğitiminin ardından Mercedes ve Renault'da satış danışmanı olarak görev yaptı. Sonrasında 2015 yılında Borusan Oto İstinye'de Garanti Uzmanı olarak görev yapmaya başladı ve halen devam etmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

1 Cevap

  1. EMRE dedi ki:

    “herşey bozulması için üretilir.” günümüz otomobilleri az yakıt harcasın diye hafif malzemelerden üretiliyor.o yüzden ufak bir çarpışmada motoru kucağına alıyorsun.1073 teki petrol krizinden sonra otomobiller kaportası ve mootorları küçülmeye başladı.standart krom parçaların yerini ucuz plastikler aldı.vahşi kapitalizm.maksimum kar amaçlı çalıştığı için her senesadece tek bir özellik koyarak gıdım gıdım çay kaşığının ucuyla vermeye başladılar..arabayı satmadan 20 senebinmek istesem bu nekadar mümkün olabilir? biaraba alıp onunla yaşlanmak??

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir