Perde Hava Yastığı Niyetine

Hava yastıkları… Pasif güvenlik sistemlerinin otomotiv sektöründe gün geçtikçe gelişmesiyle hayatımıza giren ve her geçen gün çeşitleri ve sayıları artan bu güvenlik donanımı, günümüzün olmazsa olmaz güvenlik unsuru haline geldi. Bu yazımda,  yan ve perde hava yastıklarından bahsetmek ve bu konudaki soru işaretlerini kaldırmak istiyorum.

İlk olarak 90’lı yılların sonlarında tanıştığımız perde hava yastıkları, yandan alınan darbelerde araç içerisindeki yolcuların baş ve omuz bölgesinin korunması için geliştirildi. Yan hava yastıkları, çoğunlukla kapı içlerine yerleştirilerek kalça, karın, omuz ve göğüs bölgesi için koruma sağlarken, perde hava yastıkları ise aracın tavan kısmına monte ediliyor ve bu hava yastıkları açıldığı takdirde yan camların tamamını tıpkı bir perde gibi kapatıyor. Böylece baş, boyun ve omuz bölgelerinde koruma sağlanıyor. Perde hava yastıklarının diğer bir avantajı ise, kaza anında hasar gören taşıtlardan kopan parçaların ve kırılan camların iç mekâna girmesine engel teşkil ederek yaralanma riskini azaltması. Bu sayede yan hava yastıklarıyla birlikte yandan alınan darbelerde maksimum koruma sağlanmış oluyor.

Son yıllarda küçük sınıfta da görmeye başladığımız perde hava yastıkları, küçük otomobillerde yerleştirilme zorlukları ve yüksek maliyetleri sebebiyle ya hiç sunulmuyor ya da opsiyon listesinde kalıyor. Bu sınıfta standart donanımda perde hava yastığı sunan model sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Fakat bu boşluğu doldurmak için farklı bir hava yastığı daha var.

Baş-göğüs yan hava yastığı adı verilen bu hava yastıkları, perde hava yastığının dezavantajlarını bertaraf etmiş durumda. Bu hava yastıkları, yine koltuk içerisine yerleştiriliyor fakat açıldığı takdirde baş hizasına kadar geniş bir alanda şişerek etkin bir koruma sağlıyor. Perde hava yastığına gerek kalmaması ve yan hava yastıklarının yerleştirilme kolaylığı sayesinde maliyetinin düşük olması, otomobilin satış fiyatının ve olası bir kazadaki onarım masraflarının düşmesini sağlıyor.

Her ne kadar perde hava yastığı kadar geniş bir alanda etki göstermese ve takla atılması durumunda çok etkili olamasa da yapılan yandan çarpışma testlerde başarılı olan baş-göğüs hava yastıkları, farklı marka ve modellerde de yaygınlaşmaya devam ediyor. “Perde hava yastığı görevi gören” bu tip hava yastıklarını A ve B segment otomobillerde görmek mümkün.

Hava Yastığı Sayısı Kafa Karıştırıyor

Hava yastığı sayıları günümüzde oldukça fazla kafa karışıklığına sebep oluyor. Bu konuya biraz açıklık getirmek gerekiyor. Tek hava yastığı sadece sürücü hava yastığını belirtirken, çift hava yastığı sürücü ve yolcu hava yastığını işaret ediyor. Dört hava yastığı dendiğinde ise, bunlara ön yan hava yastıkları da (sol ön, sağ ön) ekleniyor. Fakat iş 6 ve üzeri hava yastığına gelince kafalar karışıyor.

6 hava yastığı; sürücü, yolcu ve ön yan hava yastıklarının yanı sıra perde hava yastıklarını belirtirken, 7 hava yastığı bunlara ek olarak sürücü diz hava yastığının da bulunduğunu belirtmekte. Bazı markalar perde hava yastıklarını sol ve sağ olarak iki adet saymak yerine arka koltuk yolcularının güvenliğini de sağladığından dört adet sayıyor ve bu nedenle 8 hava yastığı sayısına ulaşılıyor. Fakat “8 hava yastığı” tabiri bu durumdan farklı olarak aşağıdaki fotoğrafta da görüldüğü gibi arka yan hava yastıklarının olduğunu da belirtebilir. 9 hava yastığı da yine 8 hava yastığına ek olarak sürücü diz hava yastığını işaret ediyor.

Perde hava yastığı görevi gören yan hava yastıkları dikkate alındığında bu hava yastığının bulunduğu küçük sınıf otomobiller 4 hava yastıklı olarak görünebilir. Bu da akıllara güvenlik konusunda soru işaretleri getiriyor. Yeni bir otomobil almadan önce Euro-Ncap test kurumunun resmi internet sitesini (www.euroncap.com) inceleyerek güvenlik sistemleri hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Enis BÜYÜKTAŞ

9 Hava Yastığı

 

Diz Hava Yastığı

 

 

Baş-Göğüs Hava Yastığı

Enis BÜYÜKTAŞ

1990’da İstanbul’da doğdu. İlköğretim, orta öğretim ve liseyi İstanbul’da tamamladı. 2010 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Söke MYO Otomotiv Ön Lisans programını tamamladı. Aynı yıl dikey geçiş sınavını kazanarak Marmara Üniversitesi’ne kabul edildi. 2013 yılı itibari ile Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği Lisans eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimi süresince Mitsubishi’de Satış temsilcisi olarak görev yaptı. Üniversite eğitiminin ardından Mercedes ve Renault'da satış danışmanı olarak görev yaptı. Sonrasında 2015 yılında Borusan Oto İstinye'de Garanti Uzmanı olarak görev yapmaya başladı ve halen devam etmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir