Güvenlikten Kısmak Tasarruf Mudur?

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda aktif güvenliğe dikkat çekecek ve ülkemizdeki markaların distribütörlerine sitem edeceğim. Günümüzde güvenlik artık çok daha önemli duruma geldi. Gerek otomobillerin güçlenmesiyle hızlı sürüş potansiyelinin artması, gerek trafikte dikkat dağıtan unsurların (multimedya sistemleri, cep telefonları gibi) artması nedeniyle trafik kazaları günümüzde çok daha ölümcül boyutlara ulaştı. Peki nedir sizce güvenlik? Yalnızca çarpışma güvenliğinin yüksek olması mıdır?

Şöyle bir senaryo yazalım; otomobilinizle iki yönlü bir yolda seyahat halindesiniz. Önünüzde de seyretmekte olan yüklü bir kamyon var. Aniden önünüzdeki kamyondan büyük bir yük yola devriliyor. Kaçış manevrası ile engele vurmamak için karşı şeride geçiyorsunuz. Hemen ardından da kendi şeridinize dönmek için ikinci bir hamle daha yapıyorsunuz. O anda otomobiliniz savrulmaya ve kontrolden çıkmaya başlıyor. Aracınız önce bariyere, ardından da yol kenarındaki ağaca çarpıyor.

Şimdi küçük bir analiz yapıp yazının başına geri dönelim; evet güvenlik sizce nedir diye sormuştum. Bu senaryoda kontrolü kaybettiniz (1), bariyere vurdunuz (2) ve ağaca çarptınız (3). Bariyere vurduğunuzda aracınızdaki pasif güvenlik sistemleri olan hava yastıkları, emniyet kemeri gergileri gibi sistemler devreye girmiş olacak, ardından da vurduğunuz ağaç zaten açılmış olan ve artık işlevli olmayan hava yastıklarınız nedeniyle pasif güvenliğin sizi koruyamamasına, yaralanmanıza sebep olacaktır. Evet, şasi sağlam kaldı, belki cam bile çatlamadı fakat ağır yaralanma söz konusu. Otomobil mi? Euro NCAP 5 yıldız idi hani?

İşte kilit nokta: Eğer otomobilinizin kontrolünü kaybetmeseydiniz bunlar yaşanmayacaktı. Peki nasıl? Mesela otomobiliniz ESP (Elektronik Stabilite Programı) sistemine sahip olsaydı kontrolünüzden çıkmayacaktı. Bu gibi sistemlerin genel adı aktif güvenlik. Aktif güvenlik, bir kaza yaşanmadan önce o kazanın önlenmesine yönelik olan güvenlik sistemlerine verilen genel isimdir. Fakat hayat kurtaran bu sistemlerden günümüzde halen daha tasarruf ediliyor.

Distribütörler, maliyet kaygıları nedeniyle güvenlik sistemlerinden tasarrufa gidiyor. Gelişmiş ülkelerde olmazsa olmaz olan ESP gibi sistemlere sahip otomobiller ülkemize bu sistemden yoksun olarak ithal ediliyor. Ülkemizde güvenlik donanımları zengin olan birçok otomobilde ESP ya hiç sunulmuyor, ya opsiyonel olarak sunuluyor ya da üst donanım seviyelerinde sunuluyor. Aynı şekilde yan ve perde hava yastıkları da çoğu zaman tasarrufa kurban gidiyor. Sizce can güvenliğinden tasarruf olur mu? Bu tasarruf genel olarak küçük sınıfta yapılıyor fakat kompakt sınıfta da çoğunlukla rastlanıyor. Küçük bir araştırma yaptım ve en düşük donanım paketinde dahil elzem güvenlik sistemlerine sahip küçük sınıfta iki otomobil buldum.

Sonuç olarak, bilinçli tüketici her zaman sektöre yön verir. Bizler de otomobil seçimlerimizde tasarımdan veya geniş multimedya ekranları gibi “oyuncaklardan” ziyade güvenliğe önem verirsek ve o otomobilleri tercih edersek distribütörler de ona göre bir yol izleyeceklerdir. Güvenlikten yapılan tasarruf, tasarruf değildir.

Bizden söylemesi…

Enis BÜYÜKTAŞ

 

 

Enis BÜYÜKTAŞ

1990’da İstanbul’da doğdu. İlköğretim, orta öğretim ve liseyi İstanbul’da tamamladı. 2010 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Söke MYO Otomotiv Ön Lisans programını tamamladı. Aynı yıl dikey geçiş sınavını kazanarak Marmara Üniversitesi’ne kabul edildi. 2013 yılı itibari ile Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği Lisans eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimi süresince Mitsubishi’de Satış temsilcisi olarak görev yaptı. Üniversite eğitiminin ardından Mercedes ve Renault'da satış danışmanı olarak görev yaptı. Sonrasında 2015 yılında Borusan Oto İstinye'de Garanti Uzmanı olarak görev yapmaya başladı ve halen devam etmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

1 Cevap

  1. Dr. Abdullah Demir dedi ki:

    Aramıza hoşgeldin Enis.
    Güzel bir konuya dikkat çekmişsin.
    Tebrik ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir