Daha basit, daha iyi olabilir mi?

            Basit deyince aklınıza ne geliyor? “Yapılması ya da anlaşılması kolay olan, karışık olmayan” olarak tanımlanabilir. Peki basit daha iyi olabilir mi?

         Günümüzde otomotiv teknolojileri aldı başını gidiyor. Her geçen gün yeni bir teknoloji tanıtılıyor ve bu teknolojiler selefinden daha iyi olmak zorunda. Daha iyisini sunmak için daha fazla çalışma gerekiyor ve bu nedenle en basit sistemler bile gün geçtikçe karmaşıklaşıyor. Yeni geliştirilen bir teknolojinin yerini aldığı teknolojiye göre iyi olup olmadığını söylemek için artı ve eksilerine bakmak gerekir. Artıları ağır basıyorsa o sistem hayata geçer. Ya da rafa kaldırılır. Fakat artık bunun aksine rastlamak da mümkün.

           Volkswagen, PQ35 platformu (2003) ile kullanmaya başladığı çok kollu (tam bağımsız) arka süspansiyon sistemini rafa kaldırmasa da artık daha kısıtlı kullanmaya başladı. Kısaca bahsetmek gerekirse, çok kollu (tam bağımsız) arka süspansiyon sistemi, burulma kirişli (yarı bağımsız) sisteme göre asfalt bozukluklarından kaynaklanan yol tutuş kaybını aynı aksta bulunan diğer tekere yansıtmadığı için, ayrıca ağırlık aktarımlarında ve hızlı girilen virajlarda taşıtın viraj dışına yatması ile beraber tekerleklerin zemine tam basamaması sorununu da ortadan kaldırdığı için daha iyi bir yol tutuşu garanti ediyor. Volkswagen grubu, MQB platformunda geliştirilen yeni modellerde çok kollu süspansiyon sistemini de şartlı kullanmaya başlamış.  VW Golf modelinde 122hp ve üzerinde güce sahip modellerde bu sistem kullanılırken, Seat Leon ve Skoda Octavia’da bu sistem 160hp ve üzeri güce sahip modellerde kullanılıyor. Audi A3’te ise tüm modellerde sadece çok kollu süspansiyon tercih edilmiş.

       Bunun nedenini araştırdığımızda yine artı ve eksilere geri dönüyoruz. Skoda’nın açıklamalarından edindiğimiz bilgilere göre burulma kirişli süspansiyon, bağımsız süspansiyona göre ciddi bir maliyet avantajı ile birlikte sadece arka süspansiyon sisteminde 15kg ağırlık tasarrufu sağlıyor. Malum, günümüzde üreticiler ağırlık tasarrufu yapmak için motor bloğunun kalınlığını bile inceltiyorlar. Yapılacak her bir gram ağırlık, egzoz emisyonu ve yakıttan tasarruf anlamına geliyor. Ayrıca bu süspansiyon sisteminin daha yüksek bir rijitlik sağladığı belirtiliyor. Motor güçlerinin dikkate alınması ile performanslı modellerde çok kollu sistem kullanılmaya devam edilerek yol tutuş zaafiyeti yaşanmaması sağlanmış. Fakat ekonomi ve konfor odaklı düşük güce sahip modellerde burulma kirişi kullanılarak maliyet avantajı ve ağırlık tasarrufu sağlanmış.

      Yazının başlığına geri dönersek, daha basit bir sistem daha iyi olmuş gibi görünüyor. İlk bakışta teknolojik gerileme olarak hissedilse bile bunun böyle olmadığı aşikâr.

Çok Kollu Süspansiyon

Burulma Kirişli Süspansiyon

Enis BÜYÜKTAŞ

1990’da İstanbul’da doğdu. İlköğretim, orta öğretim ve liseyi İstanbul’da tamamladı. 2010 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Söke MYO Otomotiv Ön Lisans programını tamamladı. Aynı yıl dikey geçiş sınavını kazanarak Marmara Üniversitesi’ne kabul edildi. 2013 yılı itibari ile Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği Lisans eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimi süresince Mitsubishi’de Satış temsilcisi olarak görev yaptı. Üniversite eğitiminin ardından Mercedes ve Renault'da satış danışmanı olarak görev yaptı. Sonrasında 2015 yılında Borusan Oto İstinye'de Garanti Uzmanı olarak görev yapmaya başladı ve halen devam etmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir