Çare Dizel-Otomatik

Hepimizin bildiği gibi son yıllarda fosil yakıtların azalması ve fiyatlarının artmasıyla beraber tüm dünyada ekonomik otomobillere olan ilgi de gün geçtikçe artıyor. Ekonomi denince aklımıza ilk gelen olgu dizel motora sahip otomobiller. Günümüzde dizel motor ile ekonomi özdeşleşmiş durumda. Mazot fiyatlarının benzine göre daha uygun olması, dizel motorların da düşük devirli karakteristik özellikleri nedeniyle doğası gereği benzinli motora göre litre cinsinden daha az yakıt tüketmesi, dizel motora sahip otomobillerin tercih edilmesinin başlıca sebepleri.

Fakat özellikle metropollerde gün içerisinde sıkça yoğun trafikte seyahat edilmesi sürücüleri oldukça yoran bir durum. Dur-kalk trafikte defalarca kavrama yapılarak ilerlenmesi, rampalarda yapılan kalkışlarda geri kaydırma endişesi ve yapılması gereken hassas manevralarda yarım debriyaj kullanımı sürücüleri oldukça zorlayan durumlardan bazıları. Tüm bu zorlukları yaşamak istemeyen sürücülerin ise tek adresleri otomatik şanzımanlar.

Otomatik şanzımanlı otomobiller trafikte son yıllarda eskisine nazaran çok daha fazla yer buluyorlar. Çok değil, on sene öncesine gittiğimizde otomatik şanzımanların çoğunlukla benzinli motorlarla birlikte sunulduğunu görürüz. Dizel motor ve otomatik şanzıman birlikteliği ise yalnızca yüksek hacimli motorlara özgü bir kombinasyondu. 2,0 litre ve üstü motor hacmine sahip dizel motorlarda otomatik şanzıman alınabilirken, 1,6 litre ve altı hacimdeki dizel motorlarda otomatik şanzıman sunulmuyordu. Yüksek hacimli dizel motor ve otomatik şanzıman kombinasyonları ise hem tüketimleri hem de ÖTV ve MTV vergileri nedeniyle pek de ekonomik değildi. Bu dezavantajlar nedeniyle otomatik şanzımanlı otomobil kullanmak isteyen sürücüler benzinli motor tercih etmek zorunda kalıyordu.

Zaman ilerledikçe motor ve şanzıman teknolojileri gelişti. Otomatik şanzıman seçenekleri de yıllar içerisinde çoğaldı. Çift kavramalı, otomatikleştirilmiş (yarı otomatik/robotize) veya CVT gibi şanzıman seçenekleri tork konvertörlü klasik otomatik şanzımanlara alternatif olmaya başladı. Dizel motorların ise dar tork üretim bantları genişledi, güç ve tork rakamları da gittikçe arttı. Hatta öyle bir hal aldı ki, artık günümüzde çoğu 1,6 litre hacme sahip dizel motor, bundan on sene öncesinin 2,0 litre dizel motorlarının seviyesini yakaladı. Yani pratikte dizel motor ve otomatik şanzıman birlikteliğinin önündeki engeller zaman içerisinde kalkmış oldu. Böylece otomobil üreticileri arasında da dizel-otomatik yarışı başlamış oldu.

Küçük hacimli dizel motor ve otomatik şanzıman birlikteliği sunan markalar yüksek satış rakamlarına ulaşmaya başladı. Hatta bu durum öyle bir hal aldı ki,  bu kombinasyonu sunamayan markalar ile sunan markaların satış rakamları arasındaki uçurum gittikçe açılmaya başladı. Başarının anahtarı, tüketicilere konforlu fakat bir o kadar da ekonomik otomobiller sunmaktan geçiyor. Bu durumun önemi öyle bir seviyeye yükseldi ki Skoda kompakt crossover temsilcisi Yeti’yi makyajlarken Türkiye pazarı için özel yatırım yaparak 1,6 TDI ve DSG kombinasyonunu üretim planına dahil etti. Bu hamle ile Yeti’nin satışlarının büyük ölçüde artması bekleniyor.

Başlıktan da anlaşılacağı gibi artık günümüzde başarılı satış rakamlarına ulaşabilmek için üreticilerin yapması gereken hamle, otomobillerine 1,6-dizel-otomatik kombinasyonunu adapte etmekten başka bir şey değil.  18/03/2014 – Enis BÜYÜKTAŞ

Enis BÜYÜKTAŞ

1990’da İstanbul’da doğdu. İlköğretim, orta öğretim ve liseyi İstanbul’da tamamladı. 2010 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Söke MYO Otomotiv Ön Lisans programını tamamladı. Aynı yıl dikey geçiş sınavını kazanarak Marmara Üniversitesi’ne kabul edildi. 2013 yılı itibari ile Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği Lisans eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimi süresince Mitsubishi’de Satış temsilcisi olarak görev yaptı. Üniversite eğitiminin ardından Mercedes ve Renault'da satış danışmanı olarak görev yaptı. Sonrasında 2015 yılında Borusan Oto İstinye'de Garanti Uzmanı olarak görev yapmaya başladı ve halen devam etmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir