Buz Lastiği (Ağır Kış Lastiği) Nedir? Standart Kış Lastiklerinden Farkları Nelerdir?

  • nokian-hakkapeliitta-9
  • civi-1
  • civi-2
  • civi-3

Bildiğiniz gibi kış lastikleri; 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yumuşaklığını koruyan, sahip olduğu ekstra diş desenleri ve gelişmiş hamur yapılarıyla kış koşullarına uygun olan lastiklerdir. Ancak, ülkemizde pek bilinmeyen bir lastik tipi daha var: Ağır kış lastikleri.

Ağır ve uzun süreli kış koşulları için geliştirilmiş olan ağır kış lastikleri (buz lastikleri), piyasada pek bilinmediği için “kış lastiği” adı altında satışta olsalar da, standart kış lastiklerine göre nüans farklılıklara sahiptirler. Kış mevsiminin uzun sürdüğü, kar örtüsünün uzunca bir süre yollarda kaldığı, soğuk iklim koşullarına sahip bölgelerde bu lastiklerin tercih edilmesi faydalıdır.

Ağır Kış Lastiklerinin Temel Özellikleri

Standart kış lastiklerine göre;

  • Daha derin diş derinliği
  • Daha yumuşak hamur yapısı
  • Daha geniş tahliye kanalları
  • Görece az miktarda yere basan diş yüzeyi alanı
  • Çivili tiplerde çivi delikleri

Gibi özelliklerle standart kış lastiklerinden ayrılmaktadırlar. Dışarıdan bakıldığında en bariz ayrışma noktaları yere basan diş miktarının az, tahliye kanallarının geniş ve derin olmasıdır.

Ağır Kış Lastikleri İkiye Ayrılır

Buz lastikleri çivili ve çivisiz olmak üzere iki tipte üretilir. Çivili lastiklerde çivi delikleri mevcut olup, ihtiyaç duyulduğunda ısıl işlem uygulanarak çivi takılabilmektedir. Standart olarak çivili satılan modeller de vardır. Çivili lastiklerin, çivi yuvasının hemen altında yumuşak bir çivi yastığı mevcuttur. Bu yastık, çiviyi korumak için gerekli esnekliği sağlar. Bu tip lastiklere örnek Nokian Hakkapeliitta 9 gösterilebilir. Çivili lastikler asfalt üzerinde kullanılmamalıdır. Eğer ağır kış lastiğinin asfalt ile teması olacaksa, çivisiz olanları tercih edilmelidir.

Bazı kuzey Avrupa ülkelerinde yılın yarısından fazlası yoğun kar altında geçtiği için, genellikle kar örtüsünü yoldan kaldırma/küreme çalışması yoktur. Bunun yerine yoldaki karı ezerek otomobil kullanılabilecek sertleştirilmiş karlı/buzlu bir zemin elde ederler. Bu tip yol koşulları için çivili lastikler uygun olur. Bizim ülkemizde böyle bir durum olmadığı için benim şahsi kanaatim, ülkemiz için patinaj zinciriniz bagajınızda mevcutsa çivili lastiğe gerek olmadığı yönünde.

Sürüş Özellikleri

Genel olarak; ağır kış lastikleri asfalt kullanımı düşünülerek üretilmez. Bu nedenle yakıt verimliliği ve ıslak zemin frenaj değeri puanları AB etiketlerinde düşüktür. Yuvarlanma direnci yüksektir ve aşınma dirençleri ultra yumuşak hamurları nedeniyle düşüktür. Bu lastikler geliştirilirken en çok önem verilen konu; yüksek çekiş kabiliyeti, kuvvetli frenaj ve tutunmadır. Derin karda ve buzda, kış lastiklerine göre belirgin şekilde daha avantajlıdırlar. Yumuşak hamurları sebebiyle daha yüksek konfor sunabilirler.

Bu tip lastiklerle kuru asfalt sürüşlerinde dikkatli ve ihtiyatlı olunmalıdır. Kar ve buzda işe yarayan yumuşak hamur, kuru asfaltta hissiz ve geri bildirimden uzak bir sürüş sunar. Yol fazla hissedilmediği için, kuru zeminde girilen virajlarda aracın ne zaman kaymaya başlayacağını kestirmek güçtür. Eğer Çivili ise zaten asfalt üzerinde sürüş yapılmamalıdır.

Ülkemizde Satışta Olan Ağır kış lastikleri

Ülkemizde başlıca satışta olan ağır kış lastiklerine; Formula Winter, Lassa Iceways, Nokian Hakkapeliitta serisi, Dunlop SP Winter Ice örnek olarak gösterilebilir.

Özel Test: Yakında Formula Winter marka yerli üretim kış lastiğini her koşulda test ederek sürüş izlenimimi buradan sizlerle paylaşacağım.

Hoşçakalın,

Enis BÜYÜKTAŞ

Enis BÜYÜKTAŞ

1990’da İstanbul’da doğdu. İlköğretim, orta öğretim ve liseyi İstanbul’da tamamladı. 2010 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Söke MYO Otomotiv Ön Lisans programını tamamladı. Aynı yıl dikey geçiş sınavını kazanarak Marmara Üniversitesi’ne kabul edildi. 2013 yılı itibari ile Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği Lisans eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimi süresince Mitsubishi’de Satış temsilcisi olarak görev yaptı. Üniversite eğitiminin ardından Mercedes ve Renault'da satış danışmanı olarak görev yaptı. Sonrasında 2015 yılında Borusan Oto İstinye'de Garanti Uzmanı olarak görev yapmaya başladı ve halen devam etmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir