AB Lastik Etiketi Nedir?

Aracınızın yola tutunan tek noktasıdır lastikler. Hangi sınıf ya da hangi model aracınız olursa olsun; ister 4×4 bir arazi aracı, ister süper spor bir otomobil; lastikleriniz iyi değilse yola tutunamazsınız. Bu nedenle lastikler, taşıtların güvenlik için en önemli organlarıdır.

Aktif güvenlik sistemlerine de güvenmeyin: virajlarda ESP, frenajda ABS, çekişte ise ASR sistemleri, lastikler yola tutunamadığında müdahale etme gereği duyarlar. Bu da demek oluyor ki; iyi tutunan bir lastiğe sahip olmak, tüm bu sistemlere sahip olmaktan daha önemlidir. Çünkü aktif güvenlik sistemleri, taşıtın tekerlerine fren uygulayarak taşıtı kontrol altına almaya çalışırlar. Lastikleriniz ne kadar iyi olursa, bu elektronik yardımcıların müdahale gereksinimi o kadar azalacak ve müdahale ettiklerinde başarı olasılığı da o kadar artacaktır.

Lastik Etiketleri

Kasım 2012 tarihinden beri uygulamada olan lastik etiketi, Avrupa standartları gereği, satılan her lastikte olmak zorundadır. Yuvarlanma direnci, ıslak zeminde frenaj kabiliyeti ve gürültü seviyesi etiket üzerinde belirtilir.

Yuvarlanma direnci

Yuvarlanma direnci; lastiğin, taşıt ağırlığının etkisi ile şekil değiştirmesi ve bu şekil değişiminin yuvarlanmayı zorlaştırmasıdır. Yuvarlanma direnci ne kadar yüksek ise, taşıtın harcadığı enerji de o kadar fazla olur. Bu açıdan lastiğin ne kadar çevreci olduğu konusunda da bilgilendiricidir. A sınıfı ile G sınıfı arasında yakıt tüketiminde %7,5’a kadar fark doğabilmektedir. Kış lastiklerinde; yumuşak hamur yapıları gereği yuvarlanma dirençleri genellikle yüksektir. Yaptığım araştırmada yuvarlanma direncinin en düşük olduğu kış lastiğinin bile C sınıfı olduğunu gördüm. Aşağıdaki grafikte yakıt tüketiminin ne kadar fark yarattığını görebilirsiniz.

Fren kabiliyeti

80km/h hız ile ıslak zemin frenaj değeri de etiket üzerinde belirtilir. Aşağıdaki grafikte görülebileceği gibi F sınıfı, A’ya göre 18 metre daha uzun mesafede taşıtın duracağını bildirir. Bu günümüz körüklü otobüslerinin uzunluğu ile eşdeğer bir rakam. Bu, güvenle durabilmek ile aracı pert edebilecek şiddette bir kaza arasındaki fark olarak yorumlanabilir.

Gürültü seviyesi

Bu amblem:

  • ilk siyah dalga; AB limitlerinin 3dB altında
  • İkinci siyah dalga; (örnekte olduğu gibi) AB standartlarında
  • Üçüncü siyah dalga; AB standartlarının üzerinde

gürültü seviyesine sahip olduğunu gösterir.

Not: Lastiğin kullanım ömrü

Lastiklerin genellikle kullanım ömürleri, hamurlarının yumuşaklığını korumasıyla ilişkilidir ve süre olarak ortalama 4 – 5 yıldır. Ancak bu süreçte yapılan km, yol ve kullanım koşulları nedeniyle aşınan lastiğin diş derinliği yasal sınır olan 1,6mm’nin altına düşmemelidir. Her ne kadar güvenlik sınırının 3mm olduğu söylense de 1,6mm’ye kadar lastiğin güvenle kullanılabileceğini ifade eden lastik üreticileri mevcut. Ancak, lastiğin yanaklarında ve üzerinde çatlaklar oluşmaya başladıysa, lastik kesinlikle değiştirilmelidir.

Lastik ölçüleri nasıl yorumlanır?

*Goodyear web sitesinden alınmıştır.

Lastik tipleri ve dört mevsim lastiklerle ilgili yazı için: https://www.otoguncel.com/yazarlar/enis-buyuktas/4-mevsim-lastikler-kis-ve-yaz-lastiklerinin-yerini-tutuyor-mu/

Michelin CrossClimate test yazısı için: https://www.otoguncel.com/oto-haber/oto-lastik-haberleri/istanbulda-yagan-kar-ile-gercek-bir-test-michelin-crossclimate/

Enis BÜYÜKTAŞ

1990’da İstanbul’da doğdu. İlköğretim, orta öğretim ve liseyi İstanbul’da tamamladı. 2010 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Söke MYO Otomotiv Ön Lisans programını tamamladı. Aynı yıl dikey geçiş sınavını kazanarak Marmara Üniversitesi’ne kabul edildi. 2013 yılı itibari ile Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği Lisans eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimi süresince Mitsubishi’de Satış temsilcisi olarak görev yaptı. Üniversite eğitiminin ardından Mercedes ve Renault'da satış danışmanı olarak görev yaptı. Sonrasında 2015 yılında Borusan Oto İstinye'de Garanti Uzmanı olarak görev yapmaya başladı ve halen devam etmektedir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir