Yüksek hız cebimizi neden ısıtır?

Otomobillerin en az yakıt tükettiği hız eski nesil otomobillerde 55 km/h ile 70 km/h, modern otomobillerde 65 – 120 km/h arasındadır. Bu hızlarda şanzımanın en yüksek viteste olması gerekmez. Yeter ki motor maksimum torku üretebilecek devirde bulunsun. Değişken trafik koşulları nedeniyle düşük hızları her zaman tutturmak genellikle mümkün olmayabilir. Yüksek hızla gitmekse fazla yakıt tüketmek anlamına gelir. Çünkü hız arttıkça, otomobilin aerodinamik kayıpları da artar.

Hız sınırlarına uymaya ve gereğinden hızlı gitmemeye gayret etmek yakıt tüketimini önemli ölçüde etkiler. 90 km/h’den sonraki her 1 km/h’lik hız artışı, yakıt tüketiminde de orantılı bir artışa neden olabilir. Performansın genellikle yüksek tüketimle elde edilebileceğini akıldan çıkartmamak gerek. Genellikle doğru olan bir eşitlikle bitirmek isterim.

“Yüksek Performans = Yüksek Tüketim = Isınan Cep”
Durum bundan ibarettir.

Hayırlı haftalar dilerim. Dr. Abdullah DEMİR

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir