Yazla gelen klimatizasyon

Klima (A/C) sisteminin soğutma ünitesi, araç içindeki havanın soğutulmasının yanısıra hava içerisindeki nemi, tozu ve polenleri temizler. Klima devrede olduğunda bile, sıcaklık kontrol düğmesini sıcak konuma getirmişseniz, aracınıza sıcak hava verilir. Bu görevleri yapan ve kış mevsimi boyunca pek kullanım ihtiyacı duyulmayan klimalar, yaz geldiğinde sürücülerin otomobilde en çok ihtiyaç duyduğu konfor sistemlerinin başında gelir. Ancak kış boyunca ihmal edilmiş, bakımı yapılmamış klima sistemi kullanılmaya başlandığında sorun çıkartabilmektedir. Klima sisteminin sağlıklı çalışabilmesi için 15 günde bir defa 10 dakika ya da ayda ortalama 30 dakika süreyle çalıştırılması gerekir. Aksi takdirde sistemde gaz oturması ya da gaz sızması olabilmektedir.

Hiç çalışmayan klimalarda sorun büyük ölçüde elektrik arızasından kaynaklanırken, çalıştığı halde yeterince soğutamayan klimalarda bunun nedeni çoğunlukla evaporatörlerde toz birikmesinden kaynaklanmaktadır. Ülkemiz yol koşulları genelde tozlu olduğundan, varsa polen filtresinin zamanında değiştirilmemesi, klima sisteminin içindeki soğutmanın gerçekleştiği evaporatörde toz birikmesine neden olmaktadır. Soğuyan hava, biriken tozun tıkadığı klima borularından rahat geçemediğinden, yeterince soğuma gerçekleşmemektedir. Klima sisteminde soğutmamın oluştuğu nemli bir bölge olan evaporatöre toz zerreciklerinin sızması, zamanla bakterilerin oluşmasına da neden olur. Biriken bakteriler, bünyesi alerjiye karşı hassas olan sürücüleri rahatsız edebilir.

Evaporatörde biriken bakterileri yok etmek üzere, bu iş için geliştirilmiş anti-bakteriyel sprey kullanılması önerilmektedir.

Aracınızı park edeceğiniz zaman, mümkünse gölgeye park edin. Mümkün olamıyorsa, özellikle ön paneli karton güneşliklerle korumaya çalışın.

Aracınıza biner binmez tüm pencereleri açın. Zira klimayı hemen devreye alsanız bile, soğutması zaman alacaktır.

Önce aracınızı havalandırırsanız klima için daha etkili bir çalışma ortamı oluşturmuş olursunuz.

Şayet dur-kalklı trafikte ya da bir kuyrukta beklemeniz gerekiyorsa, egzoz kokusu almaya başladınız ise, klimanızın ayar düğmesini, içerideki havayı sirküle edecek konuma getirin. Zira önde veya arkadaki araçtan aracınızın içerisine dolacak egzoz gazı, sıcak havanın da etkisiyle baş ağrısına ve hafif çaplı zehirlenmelere sebep olabilir.

Klimayı, uzun süreli olarak, çok düşük sıcaklık ayarında ve en üst hızda kullanmayın. Solunum yolu hastalıklarından tutun da, yüz felcine kadar birçok hastalığa sebep olabileceği doktorlarca söylenen bir durum. Kısa süreli de olsa aracı park edip, dışarı çıktığınızda, çocuğunuzu araç içerisinde bırakmayın.

Hele de camlar kapalı olarak asla! Çünkü aracın iç sıcaklığının, 100 dereceye kadar yükselebileceğini akıldan çıkarmayınız.

Sözün özü: Yazın serinlemek için araç içinde kullandığımız klimalar solunum yolu hastalıklarını artırmaktadır. Bu ve benzeri hastalıkları önlemek için araçlarda klima kullanırken klimaları yüze ve göğse doğru değil, ön cama doğru yönlendirmemiz, hastalıkların önüne geçilmesinde yardımcı olur.

Dr. Abdullah Demir, Mayıs 2011.

Önemli Açıklama I: Klima devredeyken araç kullandıktan sonra, motor bölmesinin altında su damlası görebilirsiniz. Bu normaldir. Çünkü soğutma sistemi, hava içindeki nemi almaktadır.

Önemli Açıklama II: Soğutma sistemi kompresörü, motor gücü ile çalışır. Bu nedenle, kompresör çalışırken motor gücü ve performansında belli bir düşme olabilir.

 

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir