Test mi? Sürüş izlenimi mi?

Otomotiv firmaları ürettikleri araçların teknik özelliklerini yayınlamaktadırlar. Ancak bu teknik özelliklerdeki sayısal veriler ideal koşullarda elde edilir.

Kullanım koşullarında elde edilen ve edilecek veriler kullanıcı el kitaplarında ve broşürlerde belirtilen değerlerden farklı seyretmektedir.

Bazı verilere ise kullanıcı el kitaplarında ve broşürlerde rastlanamamaktadır. Örneğin; frenleme mesafesi ve gürültü yalıtımı gibi.

Bu durumda testler ve bu testlerin kapsamlı değerlendirilmesi imdadımıza yetişmektedir.

Testlerdeki amaçsa bir otomobilin limitlerini tespit etmek, otomobil meraklılarına/severlere ve otomobil almak isteyen kişilere ilgili otomobilin olumlu ve olumsuz yönlerini gösterebilmektir.

Tüm test kriterleri objektif verilere dayanmaz.

Bu değerlendirmelerde sübjektif değerlendirme kriterleri de -fonksiyonellik, göstergeler, sürüş konforu, iklimlendirme, çalışma karakteri, direksiyon hissi, pedal hissi, kalite hissi ve ergonomik faktörler- vardır.

Ancak sübjektif değerlendirme testin sonuçlarını objektif değerlendirme faktörleri kadar etkilemez.

Peki iyi bir test nasıl yapılır?

İyi bir test için üç temel unsur vardır.

Bunlar; test editörünün niteliği, iyi ve hassas teçhizatlar (ölçüm cihazları ve aletleri) ve yaygın olarak kabul edilen test direktiflerine uygunluktur.

Testi yapan kişinin yani test editörünün otomotiv ve araç kültürü, ergonomi anlayışı, iyi bir sürüş bilgisi ve pratiği, iyi bir algısı, oldukça iyi bir gözlem ve mukayese yeteneği olmalıdır. Editörün bu yetenekleri; hem yapılacak testlerde kullanılacak test prosedürlerine uyulması hem de uygun ve hassas ölçüm cihazları kullanılmasıyla bütünleştirilmelidir.

Ancak testin anlamlı olabilmesi için dördüncü bir unsur daha vardır.

O da aracın ya da araçların kullanım maliyetleridir.

Aksi takdirde test ve değerlendirme eksik kalır.

Bu açıklamalardan sonra gelelim sürüş izlenimine.

Test ile sürüş izlenimi aynı şey midir?

Aynı şey değildir.

“Her test bir sürüş izlenimi olabilir”.

Ancak “her sürüş izlenimi bir test değildir”.

Çünkü testlerde ölçümlerin yapılması gerekir.

Değerlendirmeler daha çok ölçülen değerlerden hareketle yapılır.

Sürüş izlenimleri maalesef birçok internet sitesinde, bazı gazetelerde ve dergilerde test gibi takdim edilmektedir.

Ben bu yönelimde bir kasıt olduğunu düşünüyorum.

Şayet bu kasıt değil de bir hata ise;

Bu durum daha da vahim bir durumdur.

Yani bilmediğini bilmemek.

Bilmediğini bilmeyenlerin şerrinden uzak olmak dileğiyle.

Hayırlı haftalar dilerim.

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir