Otopark mülkiyet tapusu mu dediniz?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş, 2013 yılı Faaliyet Raporu’nu açıklamak üzere İBB Meclisi kürsüsünde, İstanbul’da yaptıkları çalışmalardan söz ederek, otopark sorununun çözümü konusunda tüm Türkiye’ye örnek olacak bir çalışma başlatacaklarını söyledi.

Topbaş, sokaklardaki park yoğunluğuna önlem için, öncelikle birkaç sokaktan başlayarak 200 metrekareden aşağı olmayacak yapıları satın alıp katlı otoparka dönüştüreceklerini belirtti. Aynı konuşmasında “Sadece o sokaktakilere hizmet edecek bir sisteme doğru gitmek istiyoruz. Arzum, bir model olacağına inanıyorum. Kat mülkiyet tapusu gibi araç otopark mülkiyet tapusu çıkararak, orada yaşayan insanlar bir maliyet karşılığında böylece otopark belgesi alacak. İstanbul’da bunu başlatmamız gerekir diyen Topbaş, bu uygulamanın Türkiye için de bir model olacağını belirtti.

***

“Kat mülkiyet tapusu gibi araç otopark mülkiyet tapusu”da olmalı sözü beni aldı bir miktar eski zamanlara götürdü.

Bu ifadelere 2007 yılından sonra aşına oldum. Ancak ilk vurgu yapan ben değilim. Hakkı teslim etmekte en büyük haktır.

Hakkın hakkıdır.

Bu ifade Türkiye’de bildiğim kadarıyla literatüre Sayın Müştak Ağrikli tarafından taşındı.En azından ben öyle biliyorum. Aksini söyleyen olursa kaynağıyla bildirirse duyarsız kal/a/mam.

Ne zaman mı?

Tabi ki 28 Mayıs 2009 yılında İSPARK AŞ tarafından düzenlenen ve editörlüğünü yürütmüş olduğum “1. Kentiçi Ulaşımda Otopark Politikaları ve Uygulamaları Konferansı”nda Sayın Müştak Ağrikli’nin “Otopark Yapımındaki Engeller ve Dünyadan Çözüm Önerileri” sunumundaki “Park yerlerinin münferit olarak tapulandırılabileceği bir düzenleme tartışılmaya başlanmalıdır.” ibaresi.

Bizde bu ifadeden esinlenerek aynı sempozyumun sonuç bildirgesine şu ifadeleri taşıdık.

“Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi, özel otoparkların ortak mekân olmaktan çıkarılıp, ayrıca tapulandırılabilir olması gerekir. Bu durum yatırımcılar için somut bir değer ifade edecek ve park yeri arzının oluşmasına da olumlu yönde katkı sağlayacaktır.”

***

2009’dan 2014’e söylenilmiş.

Az çok bu tür konuların bir yerinde bulunmuş biri olarak şunu söyleyebilirim ki geç te olsa “olumlu beyanlar ve yerinde beyanlar”.

Doğrular er geç arayanlara kılavuzluk ediyor. Onun için düşünen, bir konunun üzerine odaklanan insanlar paylaşımlarını her ortamda en güzel bir biçimde yapmalılar.

Netice itibariyle “Kat mülkiyet tapusu gibi araç otopark mülkiyet tapusu” çalışması başlatılırsa bundan hem şehir hem de ahalisi kazançlı çıkacaktır. Ancak en çok sevabı herhalde Sayın Müştak Ağrikli alacaktır.

Bir hakkı teslim ettiğimi düşünüyorum.

Bunu yapmasam herhalde bir hakka haksızlık etmiş olurdum.

Bilmek sorumluluk gerektirir.

Yazının konusunu kadim geleneğimizin kodları ile bitirelim.

Doğru söz yemin istemez.”

Sağlıcakla kalın…

Dr. Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir